Povestea începutului ciclismului în Franța. Despre Turul Franței, fondatorul său și primele ediții

Autor: Daniel Samoilă

 Toată lumea îl știe, sună cunoscut și e cea mai populară cursă din lume. Vorbim despre Turul Franței, unul dintre cele trei Mari Tururi din ciclism, chiar cel mai important. 

Le Tour de France însă vine cu o poveste frumoasă, începută la debutul secolului al XX-lea. Fondatorul acestei mari competiții este Henri Desgrange. În 1903, Henri s-a gândit să contopească o competiție pentru cicliști individualiști, iar ambiția sa era să aibă cea mai dură cursă din lume, încât la final să fie doar un singur rutier care trece linia de final. 

Primele ediții ale Turului Franței au fost deschise oricărui tip de ciclist, iar echipele aveau la start rutieri ce dețineau companii de biciclete. Până în 1922 au existat două categorii de rutieri: sponsorizați și nesponsorizați. Un an mai târziu, în 1923, au fost primiți și un grup de amatori, iar turul devenea mai degrabă o competiție a turiștilor. 

Așa numiții rutieri-turiști au avut de trecut obstacole grele pentru a terminat Turul Franței. Organizatorii nu asigurau securitatea, iar ei trebuiau să găsească un hotel, să se spele cu apă rece, să repare bicicleta și să spele hainele pentru următoarea etapă. Viața pe șosea a fost cruntă, iar la ediția din 1928, doar 11 din 121 de participanți au ajuns la Paris. 

Desgrage era un tradiționalist din fire și le cerea participanților, iar până în 1930 le-a cerut să-și repare bicicletele și să folosească aceeași bicicletă de la început și până la final. Un exemplu concludent este episodul cu Eugene Christophe, în 1913, atunci când și-a rupt coarnele de la ghidon pe o coborâre de pe Col du Tourmalet. A fost nevoie să-l repare la un fierar. 

De asemenea, Henri s-a opus folosirii mai multor trepte de viteză și a insistat ca rutierii să utilizeze jantele de lemn. El a mai utilizat și edițiile din 1927 și 1928 ca probe de contratimp pe echipe, dar s-a dovedit un experiment eșuat. 

Desgrange a murit în 1940, dar a lăsat în urma sa o moștenire eternă, Turul Franței. Chiar și în zilele noastre, pe tricoul galben (acordat liderului clasamentului general) se pot observa inițialele HD, fiind un tribut adus lui Henri Desgrange, care devenise în perioada respectivă un adevărat eveniment global. 

Nous vous remercions, Monsieur Desgrange. Chapeau!  

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iul. 2023

Ce consumă Vingegaard ? Performanțele danezului sunt de pe altă planetă

 Jonas Vingegaard este lider în Turul Franței, iar ceea ce a arătat în ultimele două etape, a 16-a și a 17-a sunt rezultate uimitoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mai 2023

Mark Cavendish se retrage. Longevitatea și setea de victorii, atât de rare pentru un sprinter

 Expresia "sfârșitul unei ere" este folosită tot mai des, dar în cazul lui Mark Cavendish ea se aplică perfect.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.