Mark Cavendish se retrage. Longevitatea și setea de victorii, atât de rare pentru un sprinter

Autor: Nicolae Comănescu

Expresia "sfârșitul unei ere" este folosită tot mai des, dar în cazul lui Mark Cavendish ea se aplică perfect. În momentul în care rutierul își va agăța roțile în cui, sintagma se va aplica cu siguranță. Britanicul de 38 de ani și-a anunțat retragerea la finalul acestui sezon.

Cariera de aproape 20 de ani a lui Cavendish a cunoscut numeroase momente străclucitoare, începând cu primul său titlu mondial din 2005. În cursele de ciclism, el este un fenomen pentru un sprinter, atât în ceea ce privește longevitatea, cât și amploarea rezultatelor sale.

Generații de vitezomani au venit și au plecat, în timp ce Mark Cavendish a rămas acolo și a continuat să facă performanțe uluitoare. Intensitatea carierei sprinterilor, precum și accidentările frecvente, înseamnă că aceștia nu au o activitate prea lungă. Spre exemplu, germanul Marcel Kittel a reușit să reziste opt ani, renunțând la 31 de ani. 

Cavendish s-a bucurat de o carieră strălucitoare ca sprinter, obţinând victorii pe etapele mai plate şi mai rapide ale curselor, în special în Marile Tururi. În 2021, el a egalat recordul legendarului Eddy Merckx de 34 de victorii de etapă în Turul Franţei și speră ca în acest ultim său an să depășească această barieră.

A câştigat 161 de curse începând din 2005 şi două tricouri verzi cu puncte în Tur. Printre celelalte realizări majore ale lui Cavendish se numără o medalie de argint la omnium la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, clasica de o zi "monument" Milano-San Remo din 2009, 16 victorii de etapă în Giro şi trei în titluri La Vuelta.

"Bicicleta mi-a oferit oportunităţi de a vedea lumea, de a cunoaşte oameni incredibili, implicaţi sau nu în acest sport - pe mulţi dintre ei îi numesc prieteni. Astăzi este ziua de naştere a fiului meu Casper, care împlineşte cinci ani; este o zi de odihnă şi pot să o petrec cu ei acum. Acum este important să fiu acolo la fiecare zi de naştere, la fiecare concert şcolar - important este să pot fi acolo pentru ei", a declarat Cavendish în mesajul său de retragere.

Însă, pe măsură ce se apropie Turul Franței, întrebările se vor concentra în mod inevitabil asupra faptului dacă Cavendish va concura și, în caz afirmativ, dacă va reuși să obțină victorii de etapă care să-l depășească pe Merckx. Poate că nu se va întâmpla acest lucru, dar simplul fapt că a reușit să egaleze o legendă precum Merckx este cu adevărat impresionant. După cum sublinia și William Fotheringham într-un editorial pentru The Guardian, Cavendish este și va rămâne unic, și sunt puțini sportivi despre care se poate spune cu adevărat acest lucru.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Mai 2024

Nikola Jokic se alătură granzilor din istoria NBA după al treilea titlu de MVP

 Cu toate că Jokic a strălucit individual, echipa Denver Nuggets are probleme în semifinala Conferinței de Vest.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Iun. 2024

Condamnare istorică pentru rasism în fotbalul spaniol. Se poate și la noi ?

 Trei fani ai Valenciei au fost condamnați la închisoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec.