CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

Autor: Nicolae Comănescu

Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă. Din 2016 și până anul trecut, Sepsi Sfântu Gheorghe a fost clubul care, sezon de sezon, a câștigat titlul național. Înaintea ei au fost CSM Târgoviște, ICIM Arad și Universitatea Cluj. Din acest an, o altă echipă își anunță candidatura pentru a începe o astfel de dominare. 

Echipa CSM Constanţa, care a fost vicecampioană în 2023, a obținut primul titlu de campioană în istoria sa. Performanța este cu atât mai mare cu cât echipa există doar de doi ani. CSM Constanţa a învins echipa UAV Arad în a treia din cele cinci partide planificate pentru finala Ligii Naţionale, cu scorul de 71-56 (37-24). În primele două meciuri, desfășurate la Constanţa, CSM s-a impus cu scorurile de 72-65 și 88-69.

În 2023, CSM Constanţa a jucat finala împotriva echipei Sepsi Sfântu Gheorghe, iar în acest an a câștigat și Cupa României. Un mare merit în acest proiect al au autoritățile locale, dar și stafful tehnic, compus din Alexandru Olteanu, Alina Șerban și Volha Tămîrgeanu, care au manageriat foarte bine un lot cosmopolit.

De la căpitanul Annemarie Gödri-Părău, care a sărbătorit acest succes chiar pe terenul unde în urmă cu 24 de ani câștiga primul său titlu din carieră (la Arad) și unde are maioul de joc la loc de cinste, la lituaniana Laura Miskiniene,  austriaca Sigrid Koizar, americancele Britney Jones și Kristina Higgins, muntenegreana Dragana Zivkovic ori autohtonele Gabriela Irimia, Ioana Ghizilă, Alina Podar, Gabriela Mărginean, Laura Vaida sau Bianca Fota, toată lumea a constituit o rotiță într-un angrenaj care a funcționat aproape perfect în acest sezon. 

"Prin aceste meciuri a câștigat baschetul feminin românesc. Două orașe au fost conectate la această finală. Trebuie să creștem prin astfel de meciuri, iar baschetul feminin arată că are potențial. Trebuie să evoluăm prin aceste victorii. Deja trebuie să ne gândim la sezonul viitor, să ne facem strategia, pentru că și celelalte echipe se vor întări”, a declarat Alexandru Olteanu, antrenorul constănțencelor. 

El a ținut să remarce rolul lui Annemarie Gödri-Părău, căpitanul echipei, care la 40 de ani, a anunțat că va mai juca un sezon pentru clubul de la malul mării. Baschetbalista a dedicat victoria fanilor constănțeni și consideră că proiectul din care face parte poate fi unul la fel de longeviv precum cele menționate în deschiderea materialului. Condiția, eviden, stă în susținerea financiară constantă pentru acest club și omogenitatea grupului de jucătoare.

Una peste alta, Constanța aduce o nouă provocare iubitorilor baschetului și combatantelor din liga națională feminină. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Mai 2024

Nikola Jokic se alătură granzilor din istoria NBA după al treilea titlu de MVP

 Cu toate că Jokic a strălucit individual, echipa Denver Nuggets are probleme în semifinala Conferinței de Vest.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Iun. 2024

Condamnare istorică pentru rasism în fotbalul spaniol. Se poate și la noi ?

 Trei fani ai Valenciei au fost condamnați la închisoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec.