Aventură „solo" și victorie pentru Bauke Mollema în etapa a 15-a din „Le Tour"

Autor: Emanuel Sărmășan

 La începutul Tour-uui, Trek își punea mari speranțe în Alberto Contador pentru bătălia la tricoul galben. Forma, vârsta și neputința și-au spus numele pentru iberic, care efectiv n-a mai contat în ierarhia generală. Iată că runda a 15-a i-a răsplătit pe cei de la Trek prin efortul incomensurabil al batavului Bauke Mollema, de a duce cursa pe plan solitar. Mollema a izbutit să obțină prima sa victorie în Turul Franței, după ce în Vuelta mai câștigase într-o etapă (ediția 2013).  

Vă propunem mai întâi să vedem despre ce a fost vorba în această zi și cum s-a ajuns la succesul batavului luptător. Ziua în ansamblu nu a debutat deloc cu vești bune. Temperaturile ridicate și foarte deranjante, privit acest aspect de la nivelul șoselei, au făcut ca să avem parte de un nou abandon în persoana lui Tim Wellens (Lotto Soudal). Belgianul a cedat pe fondul unor alergii.

Sportivul olandez s-a hotărât să plece cu aproximativ 30 de kilometri înainte de final. Plutonul a fost fragmentat în mai multe grupuri, nimeni n-a mai reușit să colaboreze, iar Mollema a profitat din plin de traseul cu multe viraje, și de asemenea cu multe urcușuri și coborâșuri, profilul având aspectul unui „fierăstrău" cu mulți dințișori.

Etapa a început brusc cu un număr de zece inși care n-au mai stat pe gânduri și s-au dus într-o aventură cum numai ei știau să o facă: tricoul alb cu buline roșii de cel mai bun cățărător, Warren Barguil (Sunweb), Dylan Van Baarle (Cannondale-Drapac), Robert Kiserlovski și Tony Martin (Katiușa-Alpecin), Tsgabu Grmay (Bahrain-Merida), Giampaolo Caruso (BMC), Serge Pauwels Dimension Data), Marcus Burghardt (Boar-Hansgrohe), Marcel Sieberg (Lotto-Soudal) sau Angel Luis Maté (Cofidis).

Omul care s-a remarcat cu proeminență a fost francezul Warren Barguil, care a început să muncească cu seriozitate în fruntea grupului, până la prima ascensiune de categoria I a zilei, unde și-a trecut în desagă alte zece punctișoare, consolidându-și totodată locul de onoare în clasamentul cățărătorilor.

În momentul când s-au scurs 60 de kilometri în cursă, grupul din față a căpătat anvergură, prin alăturarea unui număr generos de încă 18 rutieri. Inițiativa a părut un pic îngrijorătoare, iar Team Sky a trecut imediat la trenă pentru a mai micșora ecartul de aproximativ 5 minute între cele două părți.

Timpul evadaților a început să crească constant până la șapte minute, când neamțul Tony Martin a plecat surprinzător din pluton cu 66km înainte de final, distanțându-se chiar și la 9 minute. Germanul a clacat pe prima ascensiune de primă categorie a zilei, iar avansul său s-a pulverizat teribil.

Până în momentul respectiv, pe cobârâre s-a închegat un grup numai al favoriților alcătuit din Fabio Aru, Romain Bardet și condus de Ag2R la Mondiale. Problemele anterioare de la roata-spate nu au încetat pentru triplul campion al „Marii Bucle", Froome fiind nevoit să se bazeze pe ajutorul lui Kwiatkowski. Kenyanul a pierdut aproape 40s față de grupul Aru-Bardet, în urma acestui incident de natură mecanică. Fidelitatea spaniolului Mikel Landa a contat enorm în speță, Froome fiind readus în grupul marilor pretendenți la clasamentul general.

Peste a doua cățărare de categoria I a zilei avea să treacă și să-și adjudece zestrea de zece puncte, francezul Romain Bardet (Ag2R). Când borna a arătat kilometrul 30, un batav pe numele său Bauke Mollema de la Trek, a plecat ca din pușcă pentru a-și trece în cont a doua sa mare victorie într-o competiție de asemenea anvergură.

Totuși, dezamăgirea profundă și marele perdant a acestei zile rămâne micuțul columbian Quintana, care în urmă cu două săptămâni era socotit mare pretendent la câștigarea tricoului galben - supremația în sportul cu două pedale. Nairo a încheiat etapa la peste 10 minute de învingător și la nu mai puțin de 4 minute distanță, în raport cu toți favoriții actuali ai Tour-ului.

Astfel, directorul echipei Eusebio Unzue privește amar acest Tour, fără urmă de Quintana în Top 10. Un Alejandro Valverde ar fi fost primordial aici pentru Movistar. Traseul era pe placul vulpoiului spaniol, însă acel incident din incipitul acestei povești atipice de Tur al Franței, i-a pus pur și simplu capac, după ce știm bine Valverde a avut parte de o primăvară senzațională. Destinul însă nu rezervă întotdeauna cele mai plăcute clipe...

Mâine va fi a doua zi de odihnă pentru caravana Tour-ului. Marți se va relua cursa pe un traseu plat ca-n palmă, iar miercur și joi vin Alpii cu Col du Galibier la răsărit, la o altitudine de peste 2.600 de metri. Punctul maxim este undeva la 2645 de metri !!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Constantin Boghiu / 20 Apr. 2018

Lance Armstrong scapă de procesul cu guvernul american

   Din idol,  Lance Armstrong a ajuns unul dintre cei mai huliți sportivi din istorie. Și asta după ce s-a demonstrat că toate succesele sale din Turul Franței au fost facilitate de un plan complex de dopaj. Acum, americanul a reușit să scape de un proces important, după ce a ajuns la o înțelegere.

Autor: Maria Sorescu / 18 Apr. 2018

Succes remarcabil pentru ciclistul român Eduard Grosu. A câștigat etapa secundă din Turul Croației

 Eduard Grosu confirmă încă o dată că este cel mai valoros ciclist român al momentului.

Autor: Maria Sorescu / 10 Apr. 2018

Bond ! Hamish Bond, campionul reconvertit de la canotaj la ciclism

Neozeelandezul Hamish Bond are 32 ani, iar în 2012 și 2016 a fost campion olimpic la canotaj în barca de dublu rame fără cârmaci.

Ştiri recente:

Autor: Ilie Flaviu / 22 Apr. 2018

Barcelona o surclasează pe Sevilla și câștigă Copa del Rey

 Barcelona a învins-o cu 5-0 pe Sevilla și a câștigat Copa del Rey pentru a patra oară la rând.

Autor: Ilie Flaviu / 21 Apr. 2018

MotoGP: Al 6-lea pole-position consecutiv pentru Marc Marquez la Austin

 Marc Marquez va pleca pentru a șasea oară consecutivă din pole-position în Marele Premiu al Americii.

Autor: Daniel Samoilă / 21 Apr. 2018

Liga 1: FC Viitorul și FCSB au remizat spectaculos în etapa a 6-a din play-off

 Liga 1 a intrat în cea mai importantă fază a acestui sezon. Odată cu etapa a 6-a din play-off s-a dat startul la retur și la bătălia decisivă pentru titlu.