Din Asia am ajuns în Europa! Un german și un olandez au fost principalii protagoniști în această săptămână!

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

 Două curse exotice și-au aflat câștigătorii în tot acest timp. Așa cum ne sugerează și titlul putem spune că am făcut o excursie prin „jurul lumii". Din Dubai am ajuns în Valencia, două destinații de vis pentru cei care s-au gândit din timp unde vor să-și petreacă sejurul. 

Noi însă ne vom reîntoarce la ciclism. De aceea, sportul cu două pedale e atât de frumos, pentru că ne ajută să cunoaștem geografia prin naturalețea și farmecul ei. Turul Ciclist al Dubaiului a debutat pe trei februarie, cursă care a ajuns la cea de-a treia ediție în 2016. Prima etapă a fost pentru sprinteri și a măsurat nu mai puțin de 173 de kilometri. Destinația avea să fie Fujairah, care a oferit și un învingător pe măsură. Germanul Marcel Kittel (Etixx) s-a încoronat cu prima victorie din acest sezon, devansându-l pe Mark Cavendish (Dimension Data) și pe italianul Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), după ce 2015 s-a dovedit a fi un an eșuat pentru neamț. Acum cu forțe proaspete, la o nouă echipă se pare că lucrurile sunt îmbucurătoare pentru cel mai stilat rutier din plutonul profesionist. Neamțul era cel care deschidea onorurile prin purtarea tricoului albastru. 
 
A doua etapă a avut într-un mod cât se poate de clar un alt învingător. Probabil cea mai puternică formație din pluton, cel puțin așa arată pe hârtie, din punctul de vedere al lotului pe care îl afișează, Sky a sosit la „Palm Jumeirah Atlantis", aducându-l la Antipozi pe peninsularul Elia Viviani. Italianul s-a impus în urma unui sprint masiv. Plutonul ajungea grupat iar ceilalți doi conaționali Sacha Modolo (Lampre-Merida) și Giacomo Nizzolo n-au putut să-i pună probleme lui Elia. Nizzolo bifa un podium consecutiv, după ce în prima rundă a obținut o performanță asemănătoare, italianul securizându-și pentru moment locul al treilea și în clasamentul general. Din păcate, Kittel a fost nevoit să-i predea tricoul albastru lui Viviani, dar neamțul pândea șefia clasamentului din imediată apropiere, aflându-se pe locul secund. 
 
Cea de-a treia zi a fost marcată de etapa regină a Turului Ciclist al Dubaiului, care a avut un final nebun, exploziv, încărcat de emoție și de dorința de a împinge serios în pedale. Aceste lucruri trebuiau să le facă cicliștii pe cățărarea solicitantă de la „Hatta Dam", un finiș care necesită voința și ambiția de a ajunge până în vârf. Juan José Lobato (Movistar) a fost singurul care a crezut cu adevărat în șansele lui, simțindu-și picioarele tonifiate și gata de acțiune. Podiumul va fi completat de „prietenul nostru" Nizzolo care se va încorona și cu tricoul albastru la ceremonia de la finalul sacâitor al acestei etape agonizante. Silvan Dillier, rutierul lui BMC a avut parte de o zi excelentă și a venit pe locul trei în etapă. Podiumul de la general era compus din Nizzolo, Lobato și Marcel Kittel, cel care se afla la numai patru secunde distanță față de locul de onoare. 
 
Iată care au fost și spusele ibericului după ce a îmbrăcat tricoul de lider: „Știam destul de bine finalul de anul trecut și e exact finișul care mi se potrivește. Toată strategia mea a constat în a avea o poziție cât mai bună, înaintea ultimei cățărări, și iată că a venit rezultatul. Sunt foarte fericit că am izbutit să obțin prima victorie a anului aici. Mâine voi vedea dacă am șansa să mă bat pentru un succes la general. Dacă nu, mă voi concentra asupra următoarelor mele ținte. Oricum mă declar încă de pe acum mulțumit cu ce am obținut în această etapă." 
 
Nu avem voie să-l omitem pe purtătorul tricoului de lider (Nizzolo) care a avut și el ceva de spus după o asemenea etapă interesantă: „După ce am sosit de două ori pe podium în etapele de plat, e o mare satisfacție pentru mine să termin al doilea în vârful acestui deal (Hatta Dam). E un semn bun. Forma mea e bună. Ultima cățărărare a fost puternică ca profil și a fost nevoie de un efort brutal pentru a încheia cu bine. Sper ca pe mâine să-mi pot păstra tricoul albastru - vom da 100% pentru asta." A conchis italianul, potrivit paginii oficiale a competiției. 
 
Ultima etapă i-a aparținut nimeni altuia decât Marcel Kittel, o muncă grozavă prestată de germanul proaspăt sosit la Etixx Quick-Step, care a trecut cu brațele puternice de învingător linia de sosire, urmat de Viviani (Sky) și de britanicul Mark Cavendish (Dimension Data). Odată cu această victorie, neamțul nu a mers acasă doar cu tricoul roșu de cel mai bun sprinter (din ierarhia pe puncte), ci a capturat și tricoul albastru de lider, care l-a primit pe podium de la Sheikh-ul Mansoor bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum. De asemenea, tricoul alb de cel mai bun tânăr (născut după 1 ianuarie 1991) i-a survenit „rutierului de casă", Soufiane Haddi, component al grupării SkyDive Dubai. S-a mai acordat și un tricou distinctiv în funcție de clasarea rutierilor la sprinturile intermediare, astfel ca „protagonist" aici am avut tot un nume necunoscut. Se numește Marcin Bialoblocki și concurează pentru One Pro Cycling.
 
Prieteni, nu mai are rost să continuăm cu „vorbe goale", Îi vom da cuvântul deplin lui Marcel, un rutier pur și simplu încântător, care a început bine acest sezon: „2016 e un nou capitol pentru mine cu o echipă nouă, cu oameni noi. E într-adevăr extraordinar să începi astfel sezonul. Sunt foarte fericit și super recunoscător pentru sprijinul noii mele echipe care m-a ajutat în iarnă să mă integrez alături de colegii mei și să facem o treabă bună.Aceasta e o victorie foarte importantă pentru mine. Sunt satisfăcut, am reușit să mă impun în două etape la sprint, am câștigat și tricoul de lider, asta nu i se întâmplă prea des unui sprinter. Dar noi trebuie să ne păstrăm calmul, e doar începutul lui februarie iar sezonul se încheie abia în octombrie. Sunt sigur că stau bine din punctul de vedere al formei fizice pe care o am în momentul de față, iar coechipierii mei de asemenea. Adevăratele provocări ne așteaptă la drum. Obiectivul meu principal este să fiu din în ce mai puternic, și să le arăt tuturor talentul de care pot să dau dovadă."
 
Kittel a vorbit și despre transferul său la Etixx, conform publicației Cyclingnews.com: „N-a fost o decizie ușoară pentru mine, deoarece a venit destul de târziu și nu prea am avut timp suficient de gândire. Mi-a fost greu să-i părăsesc pe foștii mei coechipieri care i-am avut la Giant. Într-un final sunt fericit de alegerea făcută. Atmosfera de la Etixx e una bună, cu un staf competent, cu toată lumea. Ei au aceleași ambiții și obiective pe care le am și eu. Vreau să evoluez ca sportiv la înalte standarde. Vreau să câștig curse într-un stil demn de profesionalism."
 
Neamțul a reuzat să facă o comparație între vechii colegi și cei de acum: „Nu poți să compari cele două formații și nici nu vreau să fac așa ceva. Am atâtea amintiri și victorii frumoase alături de vechea mea echipă. Acum nu pot decât să privesc retrospectiv această întâmplare ca pe o experiență de neuitat. Am devenit profesionist datorită lor. Am câștigat datorită lui Giant de două ori pe Champs Elysees. Am avut plăcerea de a purta și tricoul galben. Noi chiar am avut câteva victorii memorabile, iar eu consider că am crescut mereu pentru a ne atinge scopurile. Acum e o nouă provocare, o nouă pagină care se deschide cu un nou capitol în viața mea. E bine să mai capeți puțină prospețime și să profiți de noile oportunități care apar în viață." 
 
Marcel Kitel a mai dezvăluit faptul că încă păstrează legătura cu John Degenkolb sau cu alți rutieri ce au fost implicați recent într-o căzătură din timpul antrenamentelor. El a preferat să le ureze toate gândurile bune după acest șoc și în legătură cu tot ce s-a întâmplat: „Când am auzit veștile proaste, m-am schimbat total la față. A fost destul de rău. Nu i-am sunat încă pe băieți, deoarece m-am gândit ca ei să se recupereze mai bine din punct de vedere mental. Cu toate astea, le urez toate cele bune!" A încheiat germanul, într-un final.
 
După această a treia ediție a Turului Dubaiului putem trage următoarea concluzie. Rivalitatea dintre cei doi sprinteri care s-a conturat în acești ultimi ani, Kittel - Cavendish ne-a demonstrat că balanța a fost clar de partea germanului, one more time. Mark e trecut de 30 de ani, lucru care s-a observat cu vârf și îndesat prin prisma rezultatelor lui. Kittel e mult mai puternic acum, vine cu un aport uriaș din spate, după un 2015 nereușit. Neamțul rupe cursiera în două de fiecare dată, nu se lasă în nici un moment. Multe dintre victoriile sale, dacă ne uităm puțin în spate, au fost obținute pe muncă cinstită, „en fanfare!" Acum e greu de spus dacă britanicul va avea suficient timp să-și reconstruiască trenulețul, iar coechipierii săi să-l ducă ca în palmă până la linia de finiș daca se poate :) ! Sigur, aici ne-am permis să facem o mică glumă. În plus de asta, Mark merge pentru prea multe obiective: clasice, Turul Franței, Jocurile Olimpice de la Rio, inclusiv Campionatele Mondiale (cu amendamentul că aceste informații le-am obținut prin intermediul amabilitatății colaboratorulului nostru Alex Hovco).
 
Vom merge puțin și în Europa, deoarece astăzi s-a încheiat Turul Comunității Valenciene sau „Vuelta a la Comunidad Valenciana". Ne vom opri pentru un scurt moment asupra etapei a patra, cea disputată sâmbătă între Orihuela și  Xorret de Cati. Rutierul olandez Wouter Poels (Sky) a câștigat această rundă și se pregătea înaintea ultimei etape, programată duminică, pe o lungime de 120,6 kilometri, în jurul orașului Valencia. De ce am preferat să ne concentrăm atenția asupra penultimei etape? Ei bine, liderul formației Tușnad Cycling Team a abandonat. E vorba de Carol Eduard Novak, actualul președinte al Federației Române de Ciclism. 
 
„Etapa de azi a fost una prea solicitantă pentru mine și pot să zic că mi-am depășit limitele fizice'', a scris Novak pe pagina sa de Facebook după cursă. Singurul campion paralimpic al României fusese descalificat în etapa de vineri, dar arbitrii au revenit apoi și au recunoscut că au luat o decizie greșită, permițându-i să ia startul în etapa a patra.
 
„Am dat totul din mine și am fost încurajat de oamenii care mi-au strigat numele pe traseu. Până la urmă, cred că am arătat cum trebuie să fie atitudinea unui sportiv față de viață și față de restul oamenilor. Cursa de la Valencia a însemnat pentru mine mai mult decât o competiție de ciclism. A fost o lecție despre fair play și respect. În consecință, mă bucur enom pentru colegii de la Tusnad Cycling Team și staff-ul meu pentru că am câștigat respect în lumea mare a sportului cu pedale'', a mai scris Novak.
 
Noi vom reveni în schimb asupra zilei de astăzi, și vom analiza ceea ce s-a întâmplat. Ciclistul lui Sky Wout Poels s-a impus în cea de-a 67-a ediție a Turului Comunității Valenciene, la capătul celei de-a 5-a etape care a avut loc pe străzile Valenciei, încheiată într-un mod miraculos cu victoria belgianului de la Etixx, Stijn Vandenbergh. 
 
Ricardo Vilela (Caja Rural-Seguros RGA), Kévin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) și Nikolay Mihaylov (CCC Sprandi) au fost protagoniștii care au inițiat o evadare, cea care avea să fie prinsă la kilometrul cu numărul 37. Au mai fost și alte tentative de desprindere din pluton, care aveau să eșueze imediat: Mikel Iturria (Euskadi-Murias), Victor de la Parte (CCC Sprandi), Roman Maikin (Rusvelo), Kevin Van Melsen (Wanty-Gruoupe Gaubert), Jose Goncalves (Caja Rural-Seguros RGA), Jesus Del Pino (Burgos BH) și Huub Duyn (Roompot Oranje).
 
În ultimii kilometri i-am regăsit pe cei doi cavaleri, parcă pierduți sau lăsați mai bine spus de „oștire", aici fiind vorba de Mirco Maestri (Bardiani CSF) și Stijn Vandenbergh (Etixx Quick-Step). În ultimii patru kilometri cu o pungă agățată de cadrul roții din spate, belgianul Vandenbergh a făcut o cursă formidabilă, aflat la numai 18 secunde avans de „balaurul înfometat" din spate. În ultimii 2.000 de metri Vandenbergh și-a aruncat pentru ultima dată privirea peste umăr. Un succes care avea să fie la muchie de cuțit pentru el, tocmai din cauza faptului că plutonului i-au lipsit doar 10 metri să-l înhațe pe acest „cetățean", absolut fabulos! 
 
Românul Andrei Nechita (Tușnad Cycling Team) s-a clasat pe locul 27, fiind înregistrat în același timp cu învingătorul. În clasamentul general final, Wouter Poels l-a devansat cu 46 sec. pe spaniolul Luis Leon Sanchez (Astana) și cu 56 sec. pe spaniolul Benat Intxausti (Sky). Dintre reprezentanții Tușnad Cycling Team, cel mai bine clasat în ierarhia finală a fost ibericul Martin Lestido (locul 71), în timp ce Andrei Nechita a ocupat poziția a 119-a.
 
Așadar, dragi prieteni, din Asia am ajuns pe tărâmul fermecător al Peninsulei Iberice, două curse care ne aduc acea mireasmă a verii, pe care o așteptăm cu toții. Dar până atunci, mai e mult fraților, sezonul de clasice nici măcar nu a început. Parcă ar fi o veșnicie până atunci...! 
 
Acest material a fost o preluare de de blogul emisiunii „Totul despre ciclism", un proiect care se află în strânsă colaborare cu „Ziarul de Sport". Dacă iubiți ciclismul cu adevărat, nu vă dați la o parte și pășiți cu încredere, apăsând un simplu click pe pagina blogului nostru: analize, știri, episoade alături de mari specialiști precum Alexandru Hovco sau Alexandru Nicoale Ciocan ! Numai așa veți putea descoperi atmosfera sportului cu două roți ! Așadar, ce mai așteptați ? Vă invităm să pedalăm împreună virtual...totuldespreciclism.blogspot.ro/2016/02/din-asia-am-ajuns-in-europa-un-german.html
 
 
 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iul. 2023

Ce consumă Vingegaard ? Performanțele danezului sunt de pe altă planetă

 Jonas Vingegaard este lider în Turul Franței, iar ceea ce a arătat în ultimele două etape, a 16-a și a 17-a sunt rezultate uimitoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mai 2023

Mark Cavendish se retrage. Longevitatea și setea de victorii, atât de rare pentru un sprinter

 Expresia "sfârșitul unei ere" este folosită tot mai des, dar în cazul lui Mark Cavendish ea se aplică perfect.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.