EXCLUSIV/ Andrei Spier, noul selecționer U18: „Cu multă răbdare și perseverență, putem avea rezultate bune„

Autor: Viorel Berbece

CV Andrei Spier

Născut la București, tehnicianul în vîrstă de 51 de ani este absolvent al Școlii Germane și Liceului German din Capitală, apoi al IEFS (1990).
- A activat ca jucător în România la Rapid București (1980-83), Farul Constanța (1983-84), Progresul București (1984-85), Autobuzul București (1985-90), fiind convocat pe perioada junioratului și la echipa națională.
- A obținut în Germania licența de antrenor B (1995, Grunberg), apoi A (2000, Hennef) și licența UEFA Pro (2005, Koln).
- A activat ca scouter și antrenor federal regional U11-U19 în cadrul Federației de Fotbal din Germania (2002-2005), iar din 2007 ca antrenor federal detașat în cadrul departamentului relații internaționale al Federației Germane să lucreze în Rwanda. În această perioadă, 2007-2014, a fost director tehnic al naționalei africane, instructor de antrenori, director al academiilor de juniori și campion național cu FC APR.
- A activat ca antrenor la SG 01 Hochst (1990-92, juniori și seniori), Alemannia Nied (1992-94), FC Marxheim (1994-96, juniori U19), TV Wallau (1996-98, juniori U19), TSG Kastel (1998-99, 2000-01, juniori U19 și seniori), TuS Kostheim (1999-2000, seniori), Kickers Offenbach (2000-2001, juniori U17), SKG Karadeniz (2002-03, seniori), FV Biebrich (2003-04, juniori U19 și seniori), SV Wiesbaden (2003-04, 2005-06, seniori), Italia Mainz (2004-05, seniori)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ziarul de Sport: Cu ce gânduri vă întoarceți în fotbalul românesc și, mai ales, ce v-a determinat să aplicați pentru postul de selecționer al lotului de Under 18?

Andrei Spier: Cred în structura actuală și o consider un grup competent de specialiști, cu ambiția de a revoluționa fotbalul românesc. Iar cât privește potențialul tinerilor fotbaliști români, consider că el este unul imens. Acestea sunt considerentele care m-au făcut să preiau cu mult optimism U 18.

Ziarul de Sport: Ați petrecut ani buni în fotbalul german, specializându-vă pe sectorul juvenil. Credeți că `rețeta germană` pentru dezvoltarea sectorului juvenil poate avea succes și în România și dacă da, în cât timp credeți că se vor vedea primele rezultate?

Andrei Spier: Rețeta germană este de aplicat și la noi, bineînțeles adaptată nevoilor și posibilităților. Sunt de analizat și sistemul belgian, precum și cel elvețian, care sunt și ele foarte bune în sectorul juvenil. Cât privește munca pe care o voi presta, este vorba despre un proiect pe termen mediu și lung. Rezultatele vor veni după această perioadă de 5-6 ani, cu multă răbdare și perseverență.

Ziarul de Sport. Tot legat de această `rețetă germană` pentru fotbalul juvenil, am remarcat că ea a prins destul de bine și în Rwanda. Cum a fost contactul cu fotbalul de acolo și care este nivelul la care se află acum, după mai bine de 7 ani de muncă prestat de dumneavoastră acolo?

Andrei Spier: Rwanda, unde am avut norocul să lucrez 7 ani, fotbalul este în plină dezvoltare. Totuși am realizat o calificare la Campionatul Mondial Under 17 din Mexic, iar juniorii de 15-16 ani au câștigat cupa și campionatul la seniori după o perioadă de 4-5 ani de muncă centralizată, care a implicat antrenamente si școală.

Ziarul de Sport: Pentru cei care nu vă cunosc munca, puteți să enumerați niște nume de fotbaliști la dezoltarea cărora ați contribuit?

Andrei Spier: Nu pot să spun că am contribuit la dezvoltarea vreunui Goetze. În Germania, fiind antrenor federal regional, am lucrat cu jucătorii selecționați în landul Hessen ( Frankfurt, Offenbach etc.), iar jucătorii de acolo joacă prin liga a-2-a și a-3-a germană.

Ziarul de Sport: Fotbalul german este bazat pe disciplină și multă muncă. În ultimii ani, tot mai des au apărut în presă actele de indiscplină ale fotbaliștilor de la loturile naționale, în special cele de juniori. Cum aveți de gând să vă impuneți respectul în rândul fotbaliștilor?

Andrei Spier: Disciplina este un punct forte al fiecărei echipe, pentru că individialul nu trebuie pus mai presus de spiritul de echipă. De aceea trebuie luate măsuri severe, însă în opinia mea, fiecare merită și o a doua șansă. Am văzut la Campionatul Mondial ce mare responsabilitate apasă pe jucători și antrenori. n ceea ce privește respectul, consider că el se câștigă cu timpul, prin seriozitate și capacitate, omenie etc.

Ziarul de Sport: Ați jucat la Rapid în perioada 1980-1983. Ce amintiri aveți din acea perioadă și cum gasiți acum situația în care se află Rapidul?

Andrei Spier: La Rapid m-am dus la selecție la 6 ani și am rămas până după armata sportivă la CFR Chitila. La 17 ani am jucat primul meci oficial în Divizia B. Am jucat sub podul Grant vechi și am avut antrenori de mare calitate precum, Cristescu, Soccec, Mihăilescu, Gigi Dungu, Codreanu Pop sau Ion Motroc. Atunci se punea accent pe proprii juniori. Acum nu cunosc situația actuală ,dar știu ca se afla în mare dificultate. Din păcate..

Ziarul de Sport: Două echipe la care ați jucat, Progesul și Rocar (Autobuzul) au dispărut de pe harta fotbalului românesc, iar o alta, Farul, se zbate în mediocritate de ani buni. De ce credeți că astfel de echipe de tradiție au asemenea probleme în prezent

Andrei Spier: Tradiția este absolut de menținut și susținut, pentru că suporterii se identifică practic cu aceste echipe. Problemele acestor echipe de tradiție vin din faptul că mulți gândesc și planifică doar pentru azi și mâine. Din acest punct de vedere țin să reamintesc că echipele naționale sunt la fel de bune precum e și campionatul respectiv și clubul unde activează jucătorii. Rolul nostru la echipele naționale este mai mult de selecționer decât de antrenor, având în vedere perioada scurtă de pregătire înaintea meciurilor

 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.