Autor: Pompiliu Constantin
Oficialii lui FCSB probabil nu-și mai amintesc cum au sărbătorit câștigarea titlului din 2015. Au trecut nouă ani de speranță în care FCSB a fost mereu aproape. În acest weekend, echipa roș-albastră a câștigat în fața Farului, campioana din sezonul trecut, iar acest succes a adus izbânda mult așteptată și a declanșat fiesta celor 30 000 de oameni prezenți în tribune.
Puțini credeau probabil la începutul sezonului că FCSB va triumfa atât de ușor, mai ales în compania unor echipe precum CFR Cluj, Rapid, Farul și cele două Craiove, care anunțaseră intenții serioase. După anii de dezamăgiri și speranțe neîmplinite, așteptările erau cumva reduse, mai ales că imixtiunea patronului Becali părea la fel de nocivă. Chiar și optimiștii deveniseră sceptici. Până când coeziunea grupului a preluat controlul. Pentru că aceasta a fost principala forță a FCSB-ului. Coeziunea și optimismul că se poate. Și probabil un context favorabil.
La acest triumf a contribuit din plin Florinel Coman, cel care a fost liderul echipei din acest sezon. Fără vreun antrenor prea vocal și cu un patron atotștiutor, liderul care a urnit această echipă a fost atacantul Coman. Evoluțiile sale sigure și eficiența ofensivă au tras FCSB-ul către acest titlu. Roș-albaștrii au dominat campionatul de la un capăt la altul. Darius Olaru și colegii săi au fost constanți și au arătat un plus de forță aproape etapă de etapă. Practic, aproape niciun moment nu s-a pus la îndoială campioana. Poate cu excepția meciurilor cu Rapid, dar giuleștenii au capitulat înainte de bătăliile decisive.
Triumful FCSB-ului reflectă probabil și abilitatea staffului de a negocia cu Gigi Becali. Unde-s mulți puterea crește, spune un proverb, iar acest lucru s-a văzut la FCSB, unde doi antrenori, Charalambous și Pintilii, au făcut în așa fel încât să mențină o stare de spirit bună în relația cu un patron autoritar, fără să strice atmosfera în vestiar. Cei doi s-au conectat cu jucătorii și au scos ce e mai bun de la aceștia.
Un alt dicton fotbalistic spune că apărarea îți câștigă titlurile, iar acest aspect este valabil la FCSB-ul acestui sezon. Aducerea lui Chiricheș nu a oferit neapărat impermeabilitate defensivei, dar a plusat prin experiența acestuia la nivel înalt. Radunovic, Ngezana și Dawa au dus greul și au fost de o siguranță copleșitoare. Târnovanu nu a excelat, dar nici nu a greșit flagrant, așa cum o făcea Vlad când era mai mare nevoie de siguranță.
La mijloc, inepuizabilul Olaru a fost sprijinit surprinzător de bine de Șut și Lixandru, doi jucători tineri, dar care nu au arătat niciun fel de trac. Poate și pentru că de la ei nu au fost mari așteptări, așa cum a fost cazul lui Miculescu și Phelipe în ofensivă. Și l-aș mai remarca pe Băluță, despre care nu poți spune că a făcut vreun meci slab în acest sezon.
Așadar, FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți, ci pentru că a fost o echipă mai disciplinată, coerentă și stabilă. Nu neapărat talentul a fost decisiv în acest titlu, ci omogenitatea și forța grupului.
Hansi Flick a preluat frâiele Barcelonei și vine cu o experiență valoroasă la activ.
ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?
Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.