EXCLUSIV / Interviu cu Dragoș Furdu, antrenor de natație: „Copiii sunt atrași de înot”

Dragoș Furdu este un nume cunoscut în rândul tehnicienilor din natația românească, ocupând funcție de antrenor coordonator al secției înot, la Liceul cu program sportiv Bacău. Sportivii pregătiți de el au obținut peste 300 de medalii în competițiile naționale și internaționale. Este un tehnician cu pasiune pentru meseria sa și vorbește deschis despre perspectivele natației, dar și despre problemele la nivel național. Are speranța că schimbările de la nivelul federației vor impulsiona acest sport în România, dar este conștient că beneficiile nu vor veni curând.

Zds: Cum vedeți situația actuală din natație ?

Dragoș Furdu: E clar că nu e tocmai ceea ce ne-am dori. Putem dezbate foarte mult problema. Lipsa bazinelor și a tot ceea ce e necesar pentru activitatea sportiva, lipsa unei politici in ceea ce priveste sportul, o resimțim pe toate palierele, plecând de la copii și ajungând la sportul de înaltă performanță. Vorbind strict despre natație ,dupa schimbările din ultimul an din cadrul federației, înotul a început, cel puțin din punct de vedere al imaginii și al promovării, să intre într-o altă etapă.

ZdS: Sunt copiii dornici să vină către înot ?

Dragoș Furdu: Înotul trebuie privit ca unul din sporturile care pot fi practicate de la vârste fragede. În general copiii sunt atrași de înot, la început sub formă de joacă, după care trec spre ceea ce numim antrenamente, sau performanță. Ne lovim de lipsa bazinelor, cele existente destul de vechi, iar despre cele noi nu putem vorbi decât în foarte puține cazuri. Sunt orașe mari care nu au bazine de înot. Mă refer la bazine olimpice sau de 25 m în care să-și desfășoare activitatea cluburi sportive, precum Craiova, Iași.

ZdS: Ce lipsește unui copil român să facă performanță ? Mă refer aici să ajungă să ia o medalie la un campionat european, mondiale, jocuri olimpice.

Dragoș Furdu: Ca în orice alt domeniu, performanță fără bani nu prea se poate. La nivel de copii, performanțele obținute trebuiesc susținute, începând cu lucrurile elementare, precum echipament, controale medicale, cantonamente, etc. Susținerea vine din partea cluburilor, sponsorilor și a parintilor, in masura posibilitatilor. E destul de greu de vorbit in acest moment despre medalii la campionate de inalt nivel, europene, mondiale sau jocuri olimpice.

ZdS: Care sunt lipsurile cu care se confruntă antrenorii de natație din România ?

Dragoș Furdu: Lipsurile pleacă de la bazinele de înot foarte puține, baza materială precară, până la capacitatea de a ține pasul cu evoluția din domeniu. Zilnic găsești noutăți si informații de toate felurile, pe care nu ai posibilitatea de a le aplica din lipsa condițiilor.

ZdS: Îmi imaginez că ați avut ocazia să vedeți cum se pregătesc și alți sportivi din străinătate. Care este sistemul care vă place cel mai mult și de ce ?

Dragoș Furdu: Nu prea sunt în măsură să vorbesc despre ceea ce fac și cum se pregătesc cei de prin alte părți. Din ceea ce văd pe siteurile de specialitate, lucrurile sunt mult diferite față de noi. Sistemul australian și cel nord-american mi se par cele mai interesante. Ei consideră înotul ca fiind sport național. L-au împărțit pe diferite programe, categorii și niveluri de pregătire, de la cele mai mici vârste până la înalta performanta.

ZdS: Care sunt sportivii pe care îi antrenați și care au avut performanțe în ultimele 6 luni ?

Dragoș Furdu: Am mulți copiii foarte buni. I-aș remarca pe cei care sunt sportivi de certă valoare, cel putin la nivel național: Hrișcu Dragoș-Alexandru, născut în 2002, campion national in proba de 50 m spate si alaltor 4 medalii (2 de argint si 2 de bronz) la ultimul Campionat National de Poliatlon din Pitesti, din perioada 21-23 martie 2014 si multiplu medaliat cu performanțe bune la stilul craul, fluture și spate. L-aș aminti și pe Glod Ionuț-Daniel, născut în 1998, un foarte bun sportiv de care o sa auziti numai in viitorul nu foarte indepartat, multiplu medaliat in concursurile interne si externe, specialist in probele de 50m, 100m, 200m la liber, spate și mixt. Ambii au avut rezultate bune, adică au urcat pe podium la întrecerile naționale și câteva concursuri internaționale in 2014, respectiv in Slovenia si Germania. Sper să se remarce și alții. Sunt și mulți care s-au pierdut sau care se pierd deoarece nu au fost susținuți sau nu au știut cum să-și gestioneze talentul. 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 19 Mai 2020

Sfaturile unui nutriționist de calibru pentru fotbaliști. Importanța hidratării și a dietei variate

 Tara Ostrowe este nutriționist specializat în sport. Ea a lucrat pentru cluburi din diverse ramuri precum fotbal american, fotbal și atletism.

Autor: Pompiliu Constantin / 19 Feb. 2020

Escalada, sportul speranței. Interviu cu Claudiu Miu, fondatorul Climb Again, un proiect pentru cei dornici să-și depășească limitele

 Claudiu Miu este cel care a demarat proiectul Climb Again în urmă cu câțiva ani iar prin intermediul asociației și clubului Climb Again, el oferă oportunitatea copiilor și tinerilor cu nevoi speciale să-și recapete încrederea în forțele proprii, să facă mișcare și să aibă o mai bună coordonare în spațiu.

Autor: Flaviu Ilie, Raluca Macavei, Andrei Pietricică, Eduard Tarnu, Alexia Tarnu / 25 Ian. 2020

INTERVIU BILINGV/ Michael Zeman și pasiunea sa nebună pentru Bayern: "Sângele meu este alb-roșu!"

 Ziarul de Sport v-a obișnuit cu articole originale care prezintă povești ce trebuie cunoscute de întreagă lume. Astăzi, pe site-ul nostru este prezentată povestea lui Michael Zeman, zis Buschmann, unul dintre cei mai înfocați suporteri ai lui Bayern Munchen și printre cei mai înfocați suporteri din acest sport într-un interviu bilingv.

Ştiri recente:

Autor: Daniel Rădulescu / 11 Aug. 2022

CFR Cluj, FCSB și CS Universitatea Craiova s-au calificat în play-off-ul Conference League

 Trei echipe românești din cele patru au reușit calificarea în play-off-ul Conference League. CS Universitatea Craiova a reușit să răstoarne chiar înfrângerea din meciul tur.

Autor: Daniel Rădulescu / 10 Aug. 2022

Real Madrid a câștigat Supercupa Europei

 Real Madrid are un start de sezon de excepție. Gruparea antrenată de Carlo Ancelotti a devenit supercampioana Europei.

Autor: Daniel Rădulescu / 10 Aug. 2022

Mircea Lucescu și Dinamo Kiev continuă în Liga Campionilor

 La 77 de ani, Mircea Lucescu continuă să impresioneze pe banca lui Dinamo Kiev.