EXCLUSIV / Interviu cu fotbalista Ana-Maria Gaiță: „Viitorul fotbalului feminin românesc sună bine”

Autor: Pompiliu Constantin

Ana-Maria Gaiță este un nume cunoscut in fotbalul feminin romanesc, câștigând numeroase trofee pe plan intern, ca jucătoare. Năcută în Caransebeș, absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport din Timișoara, Ana-Maria Gaiță a fost o prezență constantă în poarta naționalei României, apărând și pentru Ripensia Timișoara și Olimpia Cluj.

Dacă alături de Ripensia a cucerit Cupa României, cu Olimpia Cluj s-a impus și în campionat și a ajuns în optimile Ligii Campionilor. De 6 luni, Ana-Maria Gaiță lucrează și joacă fotbal în Germania. Cea care de-a lungul timpului ne-a obișnuit cu parade extraordinare a acceptat acum, cu multă amabilitate, să ne acorde un interviu. Veți descoperi o fată extrem de determinată, pasionată de lectură și mersul pe bicicletă, care radiografiază cu optimism fotbalul feminin românesc.

Ziarul de Sport: Ce înseamnă pentru tine fotbalul ?

Ana-Maria Gaiță : Pentru mine fotbalul e mai mult decat un sport, e un mod de viata. Majoritatea alegerilor pe care le-am facut in ultimii ani au fost influentate de activitatea mea din fotbal.

Ziarul de Sport: Când ai început să joci fotbal și de ce ?

Ana-Maria Gaiță : Ca mai toate fetele am inceput sa joc fotbal cu baietii in curtea scolii, dar pe vremea aceea nu m-am gandit ca as putea sa joc vreodata intr-o echipa de fete; in orasul nostru nimeni nu auzise de fotbal feminin pe atunci. La noi in Caransebes voleiul este un sport cu traditie, asa ca am facut parte din echipa de volei pana la 19 ani. In liceu, la orele de sport, eu jucam fotbal cu baietii, spre deosebire de celelalte fete. Intr-o zi profesorul de sport, domnul Motos, mi-a spus ca echipa de fotbal feminin din Resita, CS Negrea face selectii. Mi-am zis, asta e sansa mea. Nu m-am gandit nici o clipa ca nu as putea reusi.

Ziarul de Sport : Cum ai ales postul de portar ?

Ana-Maria Gaiță : Toata lumea intreaba. E simplu, m-am gandit ca e mai usor sa `transfer` calitatile dobandite la volei, si sa le adaptez la jocul de portar.

Ziarul de Sport : Ce părere aveau băieții din preajma ta când te vedeau jucând fotbal ?

Ana-Maria Gaiță : Aici e mai complicat. Depinde. Multi inca au convingerea ca fotbalul este doar pentru baieti și că fetele trebuie sa stea `la cratită`. M-am lovit de multe ori de atitudinea asta. Pe cand, din partea altora am primit admiratie, complimente dupa ce se termina jocul, si pot sa spun ca si asta mi-a dat incredere sa merg mai departe.

Ziarul de Sport : Ai făcut parte din lotul celor de la Olimpia Cluj. Ce a însemnat această experiență pentru tine ?

Ana-Maria Gaiță : Da, cei 2 ani la Olimpia au fost apogeul in fotbal pentru mine. La echipa din Cluj am invatat cam tot ce stiu acum tehnic si tactic. Sunt recunoscatoare d-nului Mirel Albon, care a avut incredere in mine si mi-a dat sansa sa fac parte din lotul Olimpicelor. Pentru mine, Olimpia a reprezentat tot ce e legat de performanta: munca in echipa, concurenta, sacrificiul, victoria, afirmarea si satisfactia de a fi pe primul loc si a juca in Champions League.

Ziarul de Sport : Cum ți se pare nivelul fotbalului feminin românesc ?

Ana-Maria Gaiță : Cred ca e evident ca suntem doar la inceput de drum, si cu exceptia Olimpiei, nu avem echipe care sa ne reprezinte international. Dar, de cand sunt eu in acest fenomen, am putut observa o schimbare in bine, an de an. Tot mai multe echipe se inscriu in campionat, sunt promovate jucatoarele tinere, si se fac multe proiecte si selectii. În plus, se organizeaza cursuri de instruire pentru antrenorii de fotbal feminin si sunt incurajate sa participle si sa se implice foste sau actuale jucatoare care studiaza in domeniul sportiv. Eu cred ca suntem pe drumul cel bun, problema e ca suntem cu multi ani in urma tarilor cu traditie in fotbal feminin.

Ziarul de Sport : De ce diferența dintre Olimpia Cluj și celelalte formații s-a menținut atât de mare în ultimii ani ?

Ana-Maria Gaiță : Diferenta de valoare e rezultatul muncii si implicarii antrenorului. D-nul Mirel Albon a avut rabdare sa creasca jucatoare tinere, a stiut cum sa le tina unite, sa formeze o echipa de perspectiva. La camin, unde sunt cazate, fetele invata sa fie o familie, sa se ajute una pe alta. Exista un program de ordine si disciplina, iar la antrenament, chiar daca sunt 2 pe zi, nu lipseste nimeni. Pentru mine Olimpia a fost cea de-a patra echipa pentru care am jucat, asa ca pot sesiza cu usurinta aceste diferente. Fetele se antreneaza din greu, traiesc pentru fotbal si sunt unite, ceea ce nu prea vezi la celelalte echipe, unde se vrea performanta, dar nu se munceste la nivelul la care ar trebui.

Ziarul de Sport : Știu că de multe ori, în fața echipelor mai slabe, nu mai țineați cont de posturile din teren. Car este cel mai amuzant moment de care îți aduci aminte ?

Ana-Maria Gaiță : Da, asa e. S-a intamplat ca intr-un meci sa fim 3 portari in echipa de start. Doar una dintre noi putea sa stea in poarta, celelalte două erau folosite ca jucatoare de camp. Cel mai amuzant moment a fost cand a trebuit sa jucam cu cea de-a 2-a echipa a Clujului, Clujana. A fost ca la antrenament.

Ziarul de Sport : Care crezi că e calitatea fotbalistică ce te definește ?

Ana-Maria Gaiță : Principala mea calitate cred ca e viteza de reactie. Deoarece sunt mica de inaltime trebuie sa am o si buna detenta. Și ar mai fi vointa si dorinta de victorie.

Ziarul de Sport: Știu că acum te afli în Germania. Cum te-ai adaptat fotbalului nemțesc ? Cum funcționează sistemul lor, ca să înțelegem cum Germania a câștigat titlul european ?

Ana-Maria Gaiță : Cred ca toate jucatoarele de la Olimpia ar face fata cu succes in Liga 1 din Germania. Echipa mea e in liga a 6-a, obiectivul nostru e sa promovam. Aici sunt 2 serii, fiecare serie avand 10 ligi. Pana in Liga a 2-a, inclusiv, toate jucatoarele sunt considerate amatoare, toate au un job pe langa fotbal, chiar si antrenorul sau cei din staff-ul tehnic. M-a impresionat cat de bine e organizat si structurat sistemul de aici. Fiecare club are echipa de senioare, U 17 si U 15. Iar fetele care sunt in echipele de U 17 sau U 15 nu au voie sa joace in echipa de senioare. E o mare diferenta față de Romania, unde de la 14 ani ai dreptul de a juca in prima ligă. Si totul e facut din placere si pasiune pentru fotbal. Oamenii implicati in fenomen nu sunt orientati spre castigul material. Acesta e motivul pentru care Germania este in top, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Ziarul de Sport: Cum vezi viitorul fotbalului feminin românesc ?

Ana-Maria Gaiță : Viitorul fotbalului feminin romanesc suna bine. Performantele Olimpiei la nivel international ne fac cunoscut numele în afară, iar nationalele de junioare ne reprezinta cu succes in meciurile disputate. De asemenea, sper ca organizarea grupei Champions League la Cluj anul acesta, sa atraga cat mai multi oameni spre fotbalul feminin, iar implicarea mass-mediei sa fie pe masura. Si nu in ultimul rand, taberele de initiere in fotbalul feminin (Summer Camps Romania), organizate si sprijinite de UEFA si FRF, au fost un real succes. Fetele din multe zone ale țării au fost informate si indrumate spre a urma o cariera in fotbal.

Ziarul de Sport: Care este fotbalista/fotbalistul tău preferat ?

Ana-Maria Gaiță : Normal, fotbalistul meu preferat e un portar, Iker Casillas. Si din fotbalul feminin ma inspira Hope Solo.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.