EXCLUSIV/ Interviu cu fotbalistul Ronaldo Deaconu, junior la FC Twente

Autor: Viorel Berbece

Ziarul de Sport: Multa lume a dat vina pe fotbalistii de la nationala Under 16 pentru rezultatele slabe din ultima vreme, spunand ca generatia voastra este una nepasatoare si plina de fite. Care crezi tu ca sunt adevaratele motive pentru rezultatele mai putin bune din ultima vreme si ce simti tu atunci cand imbraci "nationalei"?

Ronaldo Deaconu: In primul rand, nationala U16 prin stafful sau, a ales sa se pregateasca in compania unor adversari puternici precum Franta, Germania, Belgia, Austria si pentru prima data nu am mai jucat doar cu Moldova, Bulgaria sau Serbia. In al doilea rand, suntem intr-o perioada de cautari pentru primul 11 si ne lipsesc omogenitatea si automatismele de joc. Apoi urmeaza diferentele uriase de conditii de pregatire si de mentalitate. Pentru mine nu a fost o surpriza forcingul de 15 minute al austriecilor, nemtilor si belgienilor, prin care ne-au surprins si ne-au dat cateva goluri, pentru ca si in Olanda exista module de 15 minute de joc total cu intensitate foarte mare. Cred ca sunt multe explicatii pentru rezultatele mai slabe din ultima vreme, ca de exemplu: in afara, 90% antrenament se face cu mingea, in vreme ce la noi primeaza cel fara minge, tactica si posesie. Lucrurile acestea il fac pe un jucator ofensiv sa se lase de fotbal la 18-19 ani. Cat despre tricoul nationalei, cati din cei 20.121.641 romani dupa ultimul recensamant nu ar fi mandri si fericiti sa il poarte macar odata in viata?

Ziarul de Sport: Joci intr-o tara care pune mult accent pe dezvoltarea centrelor de copii si juniori. In tara ai jucat la Steaua si Academia Hagi, iar in Olanda ai trecut pe la Feyenoord, iar acum esti la Twente. Ce diferente ai observat intre condiitile din tara si cele din Olanda oferite juniorilor?

Ronaldo Deaconu: E simplu. La Steaua, cei de acolo nu aveau niciun interes sa scoata fotbalisti pentru echipa mare, in vreme ce la Academia Hagi se dorea lucrul acesta, existau cele mai bune conditii din tara, plus cei mai valorosi jucatori din Romania de la juniori, dar pentru ca acest proiect sa poata rivaliza cu cele din vestul Europei era nevoie de o competitie interna puternica, plus participarea la multe turnee internationale, lucru care nu prea se intampla. Cei de afara au in plus normalitatea, cred, dincolo de conditii, in sensul ca ei respecta si privesc juniorii ca pe un posibil viitor fotbalist, desi poate dintre ei nu ajung decat 10% la nivel inalt. Daca la conditii nu ne putem compara, ar trebui macar la mentalitate si atitudine sa facem ceva, pentru ca acest lucru tine de noi si este gratis.

Ziarul de Sport: In Olanda, daca esti un jucator bun, poti debuta in prima divizie si la 17-18 ani. Ce semnale ai in acest sens din partea antrenorilor? Cand crezi ca vei debuta la prima echipa a lui Twente?

Ronaldo Deaconu: Pentru asta am plecat in Olanda, ca sa imi optimizez sansele de a debuta intre 17 si 18 ani in prima echipa. Nu exista echipa din Eredivisie fara 2-3 jucatori sub 20 ani in prima garnitura, la noi daca sunt 2-3 in tot campionatul! Cat despre mine, promit sa debutez pana in 20 de ani intr-o echipa din campionatele Olandei, Germaniei sau Angliei, unde voi simti culoarul si sansa favorabila. Pentru mine, succesul in fotbal este o sinteza intre talent, transpiratie, lacrimi si noroc.

Ziarul de Sport: Stiu ca antrenor la echipa de tineret a lui Twente este Patrick Kluivert. Ai apucat sa schimbi ceva vorbe cu el? Cum este ca antrenor?

Ronaldo Deaconu: Pot spune ca ma cunoaste, ca de altfel pe toti jucatorii de la academie. Daca Roy Makaay de la Feyenoord ma incuraja la joc cu strigarea "go Hagi, go Hagi!", Kluivert este mult mai rezervat cu juniorii.

Ziarul de Sport: Ai accepta sa vii in Liga I ca imprumut pe viitor sau preferi sa joci pentru inceput in liga a 2-a din Olanda, spre exemplu, pentru a prinde experienta inainte de a debuta la echipa mare a lui Twente?

Ronaldo Deaconu: Aici pot spune un singur lucru: ma intorc cu placere in tara de fiecare data, dar prefer sa raman sa joc in Vest.

Ziarul de Sport: Revenind la echipa nationala U16, crezi ca generatia ta poate obtine performante pentru Romania pe viitor? Care dintre jucatori, incluzandu-te aici pe tine, crezi ca vor imbraca tricoul primei reprezentative pe viitor?

Ronaldo Deaconu: Da, generatia mea va produce o surpriza frumoasa in preliminariile pentru Euro. Am colegi talentati, iar eu, nefiind diplomat de meserie, tin sa enumar cativa dintre ei: Robert Valceanu, toti baietii de la Academia Hagi, Tarcoveanu, Manea Alin si Razvan Popa, portarii Radu si Tordai. De fapt, consider ca toti baietii de la lot sunt suficient de valorosi incat sa poata imbraca in timp tricoul primei reprezentative.

Ziarul de Sport: Intr-o vreme, romanii erau la mare pret in prima liga olandeza. Acum, doar Catalin Tira are sansa de a juca acolo, la ADO Den Haag, daca impresioneaza in pregatiri. Care crezi ca sunt motivele pentru care cluburile olandeze nu prea mai apeleaza la jucatori romani?

Ronaldo Deaconu: Am sa va dau un exemplu: la Feyenoord a impresionat extrema japoneza Miyaichi, imprumutat de la Arsenal, suficient pentru ca in grupele de juniori sa apara multi jucatori asiatici. Poate de asta avem nevoie si noi, de o sansa! Glumind, tata ma pune sa aleg: ori imi procura un pasaport argentinian fals, ori va trebui sa cant intruna "iarba verde de acasa, sa ma ratacesc prin lume, nu ma lasa"...

Ziarul de Sport: Ce promisiune le faci celor care cred in tine, cat si suporterilor fotbalului romanesc?

Ronaldo Deaconu: Promit ca voi incerca sa evit sintagma "s-a nascut talent si a murit speranta". Visez sa ajung cu Romania la un turneu final si sunt dispus sa fac toate sacrificiile necesare pentru a ajunge in varf.

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.