EXCLUSIV/ Alex Ciocan: "Nu doar ciclismul este sport în care dopajul există ! "

Autor: Daniel Samoilă

 Alex Ciocan este una din personalităţile importante din lumea ciclismului românesc ! El a avut plăcerea de a ne acorda un interviu în care ne va explica situaţia ciclismului românesc, problemele cu dopajul, care şi-au făcut prezenţa din ce în ce mai des în ultima vreme. De asemenea ne va vorbi şi de competiţia pe care a înfiinţat-o recent. Este vorba despre "Road Grand Prix", ce se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară.
Aşadar vă invit să lecturaţi cu mare atenţie vorbele "maestrului" Alex Ciocan.

Ziarul de Sport: De unde a început această pasiune pentru ciclism ?

Alex Ciocan: Mă trag dintr-o familie de sportivi. Mama a făcut baschet, iar tata ciclism. A fost primul meu antrenor şi de altfel cam singurul. Deci e simplu, microbul nu l-am căpătat, ci m-am născut cu el.


Ziarul de Sport: Cum vezi situaţia ciclismului românesc ? Dar a celui mondial ?

Alex Ciocan: Cel mondial nu are nevoie de comentarii, deoarece este practicat de foarte mulţi oameni. La noi este pe val, iar acel val se face din ce în ce mai mare. Dacă acum 5-6 ani a început ca un hobby pentru puţini, pe urmă a devenit pas cu pas un trend care are tot mai mulţi suporteri. Eu sper să devină un stil de viaţă. Asta de fapt ar trebui să se întâmple, şi chiar aşa este în ţările civilizate pe care le tot dăm ca exemplu: Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franţa şi mai nou Ungaria.

Ziarul de Sport: De curând ai înfiinţat o nouă competiţie, Road Grand Prix. În ce constă acest proiect ?

Alex Ciocan: Mă durea sufletul să văd că ciclismul să târăşte, iar acest lucru se întâmplă de ceva ani, chiar decenii. Acest sport face parte din mine. M-a bucurat foarte mult ascensiunea mtb-ului şi aşteptam să tragă şi şoseaua după el. S-a întâmplat mai încet decând credeam, iar atunci m-am hotărând să pun şi eu umărul. A coincis şi cu vârsta mea şi cu faptul că trebuia să mă gândesc totuşi să schimb viaţa de sportiv cu altceva. Măcar treptat, dar din păcate tot trebuie...

Ziarul de Sport: Cum a decurs prima etapă, cea de la Cluj ?

Alex Ciocan: Sper că bine. N-aş vrea să dau eu verdictul, ci ar fi mai bine să culegi tu informaţii din lume :-). Vremea ne-a cam alungat concurenţi (cred că am pierdut vreo 100 de copii + adulţi), dar ce am învăţat este că multe lucruri trebuie să le faci cu mâna ta, sau să ai oameni de încredere lângă tine dacă vrei să iasă bine. Din fericire eu am aşa ceva şi chiar dacă ne mai contrazicem, sunt discuţii constructive şi le mulţumesc. Se pare că fiecare ne pricepem pe ceva anume şi ne dăm tot interesul. Până la urmă, Road Grand Prix este un copil şi are nevoie de suportul nostru.

Ziarul de Sport: În ultima vreme apar multe cazuri de dopaj. De ce crezi că unii rutieri apelează la aceste "trucuri" ?

Alex Ciocan: Nu doar ciclismul este sport în care există dopajul, dar aici autărităţile au făcut o "pasiune" în a prinde şi controla sportivii. În general la toate sporturile, istoria a arătat că se folosesc substanţe care ameliorează performanţa. Unele sunt permise acum, iar mâine intră pe lista neagră. Graniţa dintre doping şi produse permise este foarte transparentă. Di Luca este un prost (aşa cum a fost şi Amstrong) că la vârsta asta şi la un trecut ca al lui, a mai apelat la astfel de procedee. Nu ştiu de ce a făcut-o. Există doar două explicaţii: orgoliul lui nemăsurat, sau vreo motivaţie financiară extraordinară de la vreun sponsor în cazul în care avea un rezultat notabil în Giro. Ţine minte ce a spus Bernhard Kohl, cel de la Gerolsteiner acum câţiva ani după ce a luat tricoul cu buline: ca din 200 de controale doar la unul a ieşit pozitiv, deşi toate ar fi trebuit. Deci se pare că nici laboratoarele nu-şi fac treaba cum trebuie, decât câteodată, când vor !

Ziarul de Sport: În curând începe ediţia centenară din Turul Franţei. Pe cine mizezi şi de ce ?

Alex Ciocan: Mi-aş dori ca Alberto să fi jucat la cacialma toată primăvara şi aşa nu şi-a arătat adevărata faţă. Dacă e aşa, e cel mai deştept din lume. Dacă nu, va fi foarte greu să se bată cu Sky şi cu Katusha. Aceste două echipe se pare că au găsit elixirul tinereţii veşnice. Nu mai spun de Movistar cu Valverde şi Quintana sunt tot pe acolo.

Ziarul de Sport: Care a fost cea mai frumoasă experienţă a carierei de ciclist ?

Alex Ciocan: E greu de spus care a fost. Fiecare are frumuseţea ei. Dar pot spune altceva. Atunci când o victorie se datorează unei întregi echipe care pune suflet sau când tu-ţi aduci contribuţia la victoria unui coleg, şi el este conştient de asta (chiar dacă nu-ţi arată în public), atunci sunt într-adevăr cele mai frumoase experienţe din viaţa unui sportiv.

Ziarul de Sport: Turul Sibiului a ajuns cursă de 2.1. Are şanse în viitor să devină o competiţie ceva mai cunoscută ?

Alex Ciocan: Cred că poate avea şanse, dar nu văd de ce ar face-o. Deja este prea tare pentru nivelul ciclismului de şosea de la noi. Doar Tuşnad mai are o echipă solidă, restul suntem risipiţi sau nu mai suntem. E ca şi cum te-ai duce la graniţă şi a-i lua sacoşa cu bani şi a-i arunca-o. Cred că mai trebuie 3-4 ani să mai crească ciclismul de şosea şi pe urmă să avem liber la orice nivel competiţional.

Ziarul de Sport: Un mesaj pentru cititorii Ziaruldesport.ro !

Alex Ciocan: Faceţi mult sport, e extrem de sănătos ! Dacă puteţi alege  ciclismul ar fi şi mai bine. 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.