Cartea "Forţa femeilor în sport", un volum care poate inspira tinerele generații

Autor: Nicolae Comănescu

Muzeul Sportului din Capitală a găzduit lansarea volumului "Forţa femeilor în sport", care reuneşte memoriile a peste 80 de foste şi actuale sportive, dar şi antrenoare şi jurnaliste. 

Coordonatoarea volumului este Andreea Paul, conferențiar universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București și fondatoarea și președinta organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

Ea speră ca experiențe strânse în această carte să fie „să construiască podul de legătură între bornele de reper, experienţa sinceră, vie, dinamică şi performantă şi generaţia tânără care sperăm ca la un moment dat să ne aducă aceeaşi bucurie şi mândrie”.

Apărută la editura Polirom, lucrarea reuneşte mărturiile a peste 80 de femei care au avut performanţe remarcabile în sport sau au fost legate într-un fel sau altul de sportul feminin autohton. Se regăsesc aici poveştile unor românce cu rezultate excepţionale precum Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Iolanda Balaş, Gabriela Szabo, Ana-Maria Popescu, Andreea Răducan, Violeta Beclea Szekely, Ancuţa Bodnar, Simona Radiş, Otilia Bădescu, Mihaela Cambei, Beatrice Coadă Câşlaru, Anişoara Cuşmir, Irina Deleanu, Loredana Dinu, Constantina Diţă, Paula Ivan, Narcisa Lecuşanu, Doina Melinte, Cristina Pîrv, Maricica Puică, Valeria Răcilă, Monica Roşu sau Simona Radiş.

Multe dintre coautoare au fost prezente la evenimentul găzduit de Muzeul Sportului, susținute de familie. 

Printre mărturiile depuse la lansare a fost și cea a fostei voleibaliste Cristina Pîrv, care a menţionat că femeile sunt în general puternice şi a explicat că în trecut a jucat însărcinată. "Vă spun din experienţa mea, că am jucat însărcinată până la patru luni cu prima mea fiică. Am născut şi după doar o lună eram la antrenamente şi după patru luni jucam în Liga Campionilor. Este important pentru noi, pentru femei, că avem statistica medaliilor de partea noastră, dar important e că este în egală măsură nevoie şi de bărbaţi, şi de femei. Avem de învăţat de la ei, cum şi ei trebuie să accepte că pot învăţa de la noi", a afirmat Pîrv.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că speră ca prima medalie a României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 să fie cucerită de o femeie.

Conform unei statistici a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, 156 de medalii olimpice dintre cele 309 ale României au fost câştigate de femei: 60 de aur, 46 de argint şi 50 de bronz. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Apr. 2024

Analiză / Nike se luptă să țină pasul cu concurența

 În industria echipamentului sportiv, a rămâne relevant poate fi o chestiune trecătoare.

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.