Alergarea cu spatele arde mai multe calorii ? Experții răspund la o provocare de pe Tik Tok

Autor: Nicolae Comănescu

Alergarea este considerată de mai multă vreme printre cele mai eficiente, convenabile și benefice activități fizice. Mulți o practică pentru a arde calorii. Recent, o provocare pe Tik Tok le solicită oamenilor să alerge cu spatele, pentru că o întoarcere la 180 de grade ar crește numărul de calorii arse.

Hashtag-ul #runningbackwards a adunat deja peste un milion și jumătate de vizualizări pe TikTok, alături de alte hashtaguri precum cu #reverserunning, #backwardrunning și #runbackwards.

Inclusiv antrenori de fitness au răspuns acestei provocări, susținând că inversarea alergării îți lucrează grupele de mușchi opuse, adică cvadricepșii și tibiile.

În acest context, s-a propagat ideea că acest tip de alergare duce la arderea de două până la trei ori mai multe calorii decât alergarea convențională înainte.

Oare chiar se întâmplă acest lucru? Experți în domeniul alergării au răspuns acestei întrebări. 

În primul rând, trebuie spus că medicina precizează că alergarea cu spatele diferă de alergarea obișnuită deoarece necesită o combinație complet diferită de mișcări pentru a o face corect, iar tehnica și mușchii angajați sunt diferiți.

Alergarea inversă este folosită de obicei ca mișcare de reabilitare, în special după o accidentare la genunchi sau șolduri. Stresul este mai bine distribuit, astfel încât mișcarea este uneori prescrisă ca o modalitate de a reveni mai ușor la condiționarea aerobică.

Medicul Robert Stevenson a publicat în anul 1981 lucrarea Backward Running (Alergarea cu spatele), în care explica faptul că „alergarea inversă oferă un set de beneficii ușor diferite față de alergarea obișnuită, în special pentru cei care practică alergarea înainte pentru o perioadă lungă de timp. În timp ce beneficiile aerobice vor fi similare, mușchii activați să facă munca vor fi diferiți”.

Un studiu publicat în 2016 în Journal of Strength and Conditioning susține că alergând cu spatele, sportivii au devenit alergători mai buni în general după o anumită perioadă. Studiul a fost făcut însă pe doar opt sportivi de sex masculin. 

Alergarea inversă poate fi, de asemenea, mai ușoară pentru genunchi și generează o tonifiere musculară, arată un studiu publicat în 2012 în Journal of Biomechanics.

Cât privește afirmațiile conform cărora alergarea cu spatele poate arde mai multe calorii decât cea cu fața, medicul Elizabeth Gardner, profesor  și chirurg ortoped la la Yale University, spune că lucrurile nu sunt atât de simple. Asta pentru că mai mulți factori acționează în arderea caloriilor, precum vârsta, ritmul cardiac, etc. Intensitatea este cea care contează cel mai mult, nu faptul că alergi cu fața sau cu spatele, spune ea.

Așadar, dilema a fost rezolvată, alergarea cu spatele poate arde mai multe calorii dacă este realizată mai intens decât alergarea în față.

Poate te interesează şi:

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 21 Apr. 2024

Record mondial la maraton, stabilit de kenyanca Peres Jepchirchir

 Atleta kenyană Peres Jepchirchir, în vârstă de 30 de ani, a reușit o cursă spectaculoasă la Maratonul Londrei.

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Apr. 2024

Curioasa poveste a torței olimpice

 Chiar dacă flacăra olimpică are rădăcini antice, ștafeta olimpică în sine este o chestiune relativ modernă.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Apr. 2024

Analiză / Nike se luptă să țină pasul cu concurența

 În industria echipamentului sportiv, a rămâne relevant poate fi o chestiune trecătoare.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.