Record mondial la maraton, stabilit de kenyanca Peres Jepchirchir

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita

Atleta kenyană Peres Jepchirchir, în vârstă de 30 de ani, a reușit o cursă spectaculoasă la Maratonul Londrei. Numele ei a intrat în analele istoriei atletismului după o victorie uimitoare, trecând linia de sosire într-un timp remarcabil de 2:16:16, echivalent cu un record mondial feminin.

Pe o vreme răcoroasă în inima Londrei, Jepchirchir și-a demonstrat concentrarea și calitatea într-o cursă acerbă. Cu 10 kilometri rămași, campioana olimpică era în luptă cu Tigst Assefa, Joyciline Jepkosgei și Megertu Alemu. După o luptă de uzură, Jepchirchir a oferit un sprint exploziv în ultimul kilometru, care a catapultat-o spre victorie, lăsându-și rivalele în urmă.

"A fost important să revin să câștig la Londra după ce nu am putut să concurez la Maratonul New York City din toamna trecută din cauza unei accidentări", a spus Jepchirchir după triumful său. "Să câștig în acest weekend și într-un timp de record mondial înseamnă în primul rând că mi-am asigurat biletul pentru Jocurile Olimpice de la Paris", a continuat sportiva din Kenya.

Victoria ei nu numai că îi asigură un loc în echipa olimpică kenyană, ci subliniază și dedicarea ei neobosită și hotărârea neclintită. Reflectând asupra antrenamentului și pregătirii sale, Jepchirchir a subliniat importanța consistenței, disciplinei și depășirii limitelor.

"Mă antrenez în fiecare zi, adesea cu două sesiuni de antrenament pe zi, totalizând 130-150km pe săptămână", a dezvăluit ea. "În fiecare cursă, mă împing dincolo de limitele mele, nu lsimt că aș mai avea ceva de oferit după cursă", a adăugat ea.

Deși triumfătoare, Jepchirchir rămâne cu picioarele pe pământ, recunoscând lupta dificilă care o așteaptă în timp ce se pregătește să-și apere titlul olimpic la Paris. "A fi la Paris este un vis împlinit, iar cea mai mare dorință a mea este să performez bine și să-mi apăr titlul", a spus ea.

Peres Jepchirchir a depăşit vechiul record al compatrioatei sale Mary Keitany, stabilit în 2017 (2:17:01), deja în capitala britanică. Ea s-a impus în faţa etiopiencei Tigst Assefa, care în 2023 a devenit cel mai rapid maratonist din lume la Berlin, unde au participat şi alergători de sex masculin. Kenyanca Brigid Kosgei, fostă deţinătoare a recordului mondial, a terminat pe locul cinci, la trei minute de podium.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 27 Apr. 2024

Nou record al României pe distanța de 10 km feminin

 Federaţia Română de Atletism a anunţat că sportiva naturalizată Joan Chelimo Melly a doborât recordul naţional în proba de 10 kilometri.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Iun. 2024

Condamnare istorică pentru rasism în fotbalul spaniol. Se poate și la noi ?

 Trei fani ai Valenciei au fost condamnați la închisoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec.