Interviu exclusiv cu Giorgian Veleanu (Eintracht Frankfurt): Marcel Răducanu mi-a zis să exersez driblinguri, să le arăt nemților de unde vin!

Autor: Viorel Berbece

  Pest foarte tânărul fotbalist Giorgian-Andrei Veleanu, de la Eintracht Frankfurt, am dat întâmplător. Dar am descoperit în el, un jucător de doar 15 ani, maturitatea și ambiția caracteristică mai degrabă fotbaliștilor germani. Motiv pentru care noi cei de la Ziarul de Sport credem că va ajunge departe. Vă invităm să citiți un interviu cu un viitor jucător remarcabil!

ZdS: Înainte de toate, aș vrea să te prezinti publicului din România. Cum ai ajuns în Germania, de cât timp joci fotbal acolo și cum ai ajuns să joci pentru Eintracht?

Giorgian-Andrei Veleanu: În 2004, la vârsta de patru ani, am emigrat în Germania, împreună cu părinții mei. Fotbal am inceput să joc în mod organizat de la vârsta de opt ani, după ce un pedagog m-a vazut jucând fotbal în curtea școlii. Am trecut pe rând pe la două cluburi, ajungând sa joc din ce în ce mai sus în competițile pentru juniori. După ce am fost la Eintracht Frankfurt Fußballschule, Norbert Nachtweih m-a remarcat și mi-a propus să joc din sezonul următor pentru JFC Frankfurt (o academie de juniori fondată de Charlie Körbel – o legendă a clubului Eintracht Frankfurt). Aici am jucat trei ani și am progresat foarte mult, câstigand campionatul la  Juniori D, din poziția de căpitan de echipă. Anul următor, am jucat la Juniori C în cea mai înaltă competiție din landul Hessen (Hessenliga) cu copii mai mari decât mine cu un an. Atunci am intrat în atenția mai multor cluburi, fiind din nou folosit drept conducător de joc. Așa m-a remarcat scouter-ul șef de la Eintracht Frankfurt, care mi-a propus să vin să joc la ei.

ZdS: Competiția la nivel de juniori în Germania este acerbă (așa cum vom arăta la sfârșitul acestui articol). Cu toate acestea, tu pari a te impune încet, dar sigur în fotbalul german. Care este rețeta succesului?

Giorgian-Andrei Veleanu: Cred că rețeta succesului meu este munca, foarte foarte multă muncă, disciplină, perseverență, răbdare, sprijinul celor apropiați în momentele grele, norocul și să nu te mulțumești cu ce ai facut azi, să iți doresti în fiecare zi să fii mai bun decât ieri.

ZdS: Ce idol ai în fotbal și cu cine crezi că te asemeni ca stil de joc?

Giorgian-Andrei Veleanu: Nu am un idol, dar îmi place cum jucau Ronaldinho, Zidane și din generațile mai tinere Douglas Costa, Pogba ș.a. Cred că stilul meu de joc este încă în formare, pot juca în momentul de față pe mai multe poziții în echipă, ca mijlocaș defensiv, stânga sau dreapta, și în apărare, ca fundaș stânga.

ZdS: Peste tot unde am căutat scrie Giorgan-Andrei Veleanu jucător german. Dar dacă pe viitor vor veni convocări la loturile de juniori ale României vei spune pas, așteptând o chemare de la federația germană?

Giorgian-Andrei Veleanu: Da, așa este, am și cetățenia germana, dar eu m-am nascut în Romania și am și cetățenia română, chiar mi-am scos și buletinul românesc Am și fost la selecția din Germania pentru națională (acțiune la care au fost prezenți trei antrenori de la loturile naționale de juniori - Andrei Spier (U18), Adrian Boingiu (U16) și Gabriel Manolache (U15) - n.r) și cred că am facut o impresie bună. Antrenorul (Adrian Boingiu - n.r.) mi-a spus după antrenamente că ar vrea să mă vadă în meciul cu Ungaria din toamnă. Rămâne de văzut. Eu cred că naționala pentru care trebuie să joci este echipa țării în care te-ai născut sau de care ești legat, în care îți ai originile!

ZdS: În Germania, juniorii cu adevărat buni debutează în fotbalul mare la 16-17 ani. Crezi că te vom vedea și pe tine în doi ani jucând la prima echipă a lui Eintracht?

Giorgian-Andrei Veleanu: Cred că asta este mai degrabă o excepție decât o regulă în fotbalul german. Nu toți pot fi ca Draxler sau Sane, de exemplu. Deși mi-ar plăcea să fie asa, sunt realist și văd cât mai am de muncit. În doi ani se pot întâmpla multe, rămâne de văzut dacă acesta este un obiectiv realizabil pentru mine la Eintracht Frankfurt.

ZdS: Unde crezi că mai ai de lucrat pentru a deveni un jucător și mai bun?

Giorgian-Andrei Veleanu: Cred că în general orice jucător la vârsta asta are de lucrat la toate capitolele, indiferent că e vorba de precizia paselor, de finalizare sau de marcaj. Eu nu găsesc niciun capitol cu care să fiu mulțumit:)

ZdS: Știu că Marcel Răducanu este un apropiat al tuturor jucătorilor români de valoare din fotbalul german. Tu ai apucat să vorbesti cu el și, dacă da, ce sfaturi ți-a dat?

Giorgian-Andrei Veleanu: Da, am fost foarte curios să îl cunosc pe Marcel Răducanu, mai ales după ce am auzit atâtea lucruri frumoase despre el în România, dar și în Germania. Și chiar ne-am întâlnit, am facut vreo doua antrenamente și vreau să va spun că am fost foarte impresionat nu doar de calitățile pe care le are ca antrenor, dar și de caracterul dumnealui. Mi-aș dori să pot face antrenamente individuale cu dumnealui în mod constant, dar din păcate și timpul și distanța nu mă avantajează. Unul din lucrurile pe care mi le-a spus este să exersez mult fentele și driblingurile, să le „arăt“ nemților de unde vin:)

ZdS: Crezi că pe viitor, odată cu promovarea a cât mai multor tineri, jocul naționalei României se va schimba? Avem în acest moment poate cel mai tern joc dintre toate echipele care vor merge la Euro...

Giorgian-Andrei Veleanu: Este posibil, dar doar tinerețea nu cred că este suficientă, trebuie să fie jucători care au valoare și care cred că pot să realizeze ceva chiar și împotriva unor echipe cu nume mare, precum cea a Germaniei. La Euro va fi foarte greu pentru noi...

ZdS: Pe final, am să te rog să transmiți un mesaj tututror sustinătorilor tai, dar și microbiștilor români.

Giorgian-Andrei Veleanu: Să aibă încredere în mine și să mă susțină în continuare. Iar microbiștilor romani nu stiu ce să zic, poate doar să se ducă să-și sustină echipele de club preferate mergând pe stadion și fără violențe. Să susțină echipa României indiferent de cine joacă sau o conduce, având răbdare și încredere

La final, câteva date statistice pe care i le-am cerut lui Georgian-Andrei referitor la organizarea competițiilor la copii și juniori pe landul Hessen, cel în care joacă în prezent. Priviți și vă minunați:

Organizarea juniorilor în Germania

Grupe de vârstă

Juniori A (U19/18), Teren normal, 2X45 min

Juniori B (U17/16), Teren normal, 2X40 min

Juniori C (U15/14), Teren normal, 2X35 min

Juniori D (U13/12), Teren de la 16m la 16 m, 2x30 min

Juniori E (U11/10), Jumătate de teren, 2x20

Juniori F ( U9/8)

Juniori G (Bambini/U7)

Înafară de grupe de vârstă sunt ligile pentru juniori (campionat clasic, 12-14 echipe):

-Bundesliga

-Regionalliga

-Landesliga

-Verbandsliga

-Gruppenliga

-Kreisliga

-Kreisklasse

Pe grupe de vârstă se joacă la următoarele niveluri:

Juniori A (U19/18) Hessen:

-Bundesliga (4 Bundesliga – Süd/West, West, Nord, Mitte)

-Landesliga - în fiecare land liga cea mai înaltp (Hessenliga)

-Verbandsliga (2 Verbandsliga in landul Hessen- Nord si Sud)

-Gruppenliga (6 Grupenliga in Hessen)

- Kreisliga (26 Kreisliga )

- Kreisklasse (21 Kreisliga)

Juniori B (U17/16) Hessen:

- Bundesliga (4 Bundesliga – Süd/West, West, Nord, Mitte)

- Landesliga- in fiecare land liga cea mai inalta (Hessenliga pentru Veleanu)

- Verbandsliga (2 Verbandsliga in landul Hessen- Nord si Sud)

- Gruppenliga (6 Grupenliga in Hessen)

- Kreisliga (26 Kreisliga )

- Kreisklasse (21 Kreisliga)

...Și ne oprim aici, pentru că lista este imensă și nu am vrea să obosim cititorii și nici să îi speriem. Le mai spunem însă acestora că în prezent Giorgian-Andrei Veleanu joacă la Eintracht U16, numită și B2, în Hessenliga. Eintracht Frankfurt este singura echipa din campionat care participă în Hessenliga cu copii mai mici cu un an. Hessenliga este cea mai înaltă competiție din landul Hessen și peste este doar Bundesliga, unde Eintracht Frankfut participa cu B1 (cei nascuti in 1999).

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.