Interviu exclusiv cu biatlonistul Marius Petru Ungureanu: Cu 3 săptămâni înainte de concurs, aproape în fiecare seară visam tragerea perfectă

Autor: Pompiliu Constantin

Ziarul de Sport vă propune un nou interviu inedit. Interlocutorul nostru este Marius Petru Ungureanu, proaspăt campion mondial la biatlon role, în proba de pursuit, în concursul rezervat juniorilor. La același eveniment, Marius a cucerit și medalia de argint la sprint.

În vârstă de 21 de ani, Marius Petru Ungureanu a avut un salt valoric spectaculos și a contribuit decisiv la zestrea delegației noastre. Vă invităm să-l cunoașteți pe unul dintre sportivii descoperiți de antrenorii pasionați de biatlon. Marius vorbește cu multă căldură despre aceștia, ajutoarele lor, dar descrie în același timp și câteva dintre reperele carierei sale.

ZdS : Cum te simți după cîștigarea celor două medalii mondiale de la Cheile Grădiștei ?

Marius Ungureanu : Sunt foarte fericit că am reușit să obțin două medalii, una de aur si una de argint, la campionatul mondial de biatlon role, dar sunt și mai fericit că am reușit această performanță chiar acasă. Pot să spun asta, deoarece la Cheile Grădiștei este si clubul din care fac parte. Vreau să mulțumesc cu această ocazie tuturor celor care au contribuit la aceste medalii. Mulțumesc domnului Ovidiu Gârbacea pentru sprijinul acordat. Ne-a ajutat din toate punctele de vedere, domnului secretar general Puiu Gașpar, domnilor antrenori Vasile Bejenariu si Mihai Acostăchioaie, cu care am lucrat foarte bine, doamnei doctor Tatiana Arisanu, domnului mseur Teodor Drăgan, domnilor antrenori Adrian si Magdalena Potinga, care m-au îndrumat pe această cale a biatlonului, și tuturor celor ce m-au sustinut. Pentru mine a fost foarte important efortul fiecăruia. Împreună am reușit sa obținem aceste medalii.

ZdS : Cum ai petrecut ?

Marius Ungureanu : Am petrecut în ultima zi de concurs, seara, în foișorul de la Cheile Grădiștei împreună cu toți sportivii și antrenorii care au participat la această competiție.

ZdS : Cum a fost pregătirea pentru un asemenea eveniment ?

Marius Ungureanu : Pregatirea pentru acest concurs am început-o în luna mai. Fiind organizat pentru prima oară un campionat mondial în România, am fost foarte motivat să dau tot ce pot. Cam cu aproximativ 3 săptămâni înainte visam aproape în fiecare seară să am o tragere perfectă în poligon. Îmi doream foare mult acest lucru, iar după cum s-a văzut la proba de 10 km sprint, am și reușit acest lucru. În rest, antrenamentele au fost destul de dure, dar cu refacere foarte bună totul a mers bine. Rezultatele au fost pe măsura muncii, cred.

ZdS : Te așteptai la medalie ?

Marius Ungureanu : Nu mă așteptam la medalie, dar ma gândeam undeva la primele 6 locuri, deoarece la Campionatul Mondial din iarna trecută am ocupat locul 13.

ZdS : Cum ai ales biatlonul ? Ce te-a atras ?

Marius Ungureanu : Sunt cetățean al comunei Panaci, din judetul Suceava. Domnii antrenori Adrian si Magdalena Potinga, de la clubul sportiv CSS Vatra Dornei, au mers să selecteze copii din sate și comune. Așa m-au descoprit și pe mine. Au văzut că mă descurc bine și m-au trimis la niște competiții, prima fiind Cupa "Piatra Fântânele". Mi-a plăcut și am continuat. Așa am ajuns să fac biathlon de performanță.


ZdS : Care crezi că este atuul tău în acest sport si ce crezi că mai ai de îmbunătățit ?

Marius Ungureanu : Atuul meu în acest sport este tirul cu arma. Părerea mea este că mă descurc destul de bine în poligon și acesta éste un avantaj.

ZdS : Mai practici si alte sporturi ?

Marius Ungureanu : Mai practic înot, ciclism, dar nu foarte mult.

ZdS : Care e sportivul tău preferat și de ce ?

Marius Ungureanu : Nu am un sportiv preferat. Pot să spun ca îmi place Ken Block, un foarte bun pilot de raliu, deoarece îmi plac foarte mult mașinile.

ZdS : Ce obiectiv ți-ai propus în carieră ?

Marius Ungureanu : Obiectivul pe care mi l-am propus în cariera a fost sa obțin un titlu de campion mondial sau european. La categoria de juniori, am reușit sa îl îndeplinesc, iar următorul obiectiv este să reușesc această performanță la categoria de seniori.

ZdS : E un sport costisitor ? Cum te-ai descurcat și cum ai ajuns să te antrenezi în alte țări ?

Marius Ungureanu : E un sport costisitor, dar noi ca sportivi de performanță nu suportăm nicio cheltuială. Federatia Română de schi-biatlon și Clubul Sportiv Cheile Grădiștei m-au susținut și vreau să le mulțumesc pe aceasta cale. Eu am inceput la un club sportiv școlar, la CSS Vatra Dornei și încet-încet am evoluat. În 2010 am intrat în lotul național de juniori și așa am început să mă pregătesc în alte țări și să particip la competiții internaționale.

ZdS : Ce i-ai spune unui copil care ar vrea să se apuce de biatlon ?

Marius Ungureanu : L-aș încuraja să nu se dea bătut niciodată și să aibă răbdare, deoarece pentru a obține un rezultat internațional bun trebuie să persevereze. Toată lumea știe că performanța cere sacrificii.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.