Gafa care ne-a costat. Echipa feminină de tenis de masă a României a fost învinsă de Olanda

Autor: Maria Sorescu

După ce a debutat cu un succes în fața Cehiei (3-1), echipa României de tenis de masă feminin a fost învinsă de formaţia Olandei cu scorul de 3-1. La acest eșec a contribuit și neatenția oficialilor români.

Confruntarea a contat pentru Grupa C a Campionatelor Mondiale de tenis de masă pe echipe de la Halmstad (Suedia).

România nu le-a putut folosi pe Elizabeta Samara şi Bernadette Szocs, deoarece oficialii le-au trecut în ordine alfabetică pe jucătoare, iar aceasta a fost și ordinea în concurs, potrivit unei reguli recente, motiv pentru care din cauza acestei gafe, tricolorele cu cel mai bun clasament nu au putut juca.

Echipa noastră a cedat în faţa Olandei, singurul punct fiind adus de Daniela Dodean, care a trecut de Kim Vermaas cu 3-0 (11-7, 11-6, 11-4).

Irina Ciobanu a fost învinsă de Britt Eerland cu 3-2 (11-7, 19-17, 8-11, 9-11, 13-11), iar Adina Diaconu a fost întrecută de Jie Li cu 3-0 (11-9, 11-6, 11-5) şi de Britt Eerland tot cu 3-0 (11-4, 11-6, 15-13).

România a contestat acest meci, făcând câteva precizări. Iată mai jos comunicatul FRTM:

„Referitor la meciul România-Olanda, echipe fete, de la Campionatele Mondiale de Tenis de Masă Halmstad, din data de 29 aprilie, ora 20, sala B, masa 6.

Înainte de începerea meciului, Viorel Filimon, antrenorul echipei naționale feminine, s-a prezentat pentru întocmirea foii de concurs, la ora 19:12. În acel moment, a constatat că arbitrul completase deja foaia României, invocând faptul că antrenorul trebuia să se prezinte cu 60 minute înainte, în acord cu noua regulă adoptată în Jury meeting cu o seara înainte, la ora 19.

La insistențele antrenorului român, arbitrul a refuzat categoric să-l lase pe acesta să termine foaia și a completat singur echipa, în ordine alfabetică.

Imediat, FRTM a contestat acest lucru și după consultări ale regulamentului, am ales să jucăm în formula completată de arbitru, Irina Ciobanu, Adina Diaconu și Daniela Dodean (fără Eliza Samara și Bernadette Szocs, componentele principale ale echipei naționale). Apoi, imediat după terminarea meciului, am depus un PROTEST referitor la situația de fapt.

Este inacceptabil ca regulile, de orice fel ar fi, să se schimbe înainte cu mai puțin de 24 ore înainte de începerea Campionatului Mondial.

Facem precizarea că nicio țară nu a fost anunțată înainte că vor fi făcute modificări, iar participarea la Jury Meeting nu era obligatorie (la acea oră, România avea programat antrenamentul oficial în sala de concurs și antrenorul era cu echipa în sală).

După modificarea făcută, ea a fost publicată pe site-ul ITTF, fără nicio altă informare (la aceste Campionate Mondiale, organizatorii au decis să nu existe Pigeon box, ca de obicei).

Mai mult de atât, în regulile schimbate și publicate nu este specificat că arbitrul poate completa singur foaia cu echipa în ordine alfabetică, este stipulat doar că poate completa foaia după regula: ROU1, ROU2, ROU3, ceea ce înseamnă în acord cu poziția jucătorilor în clasamentul mondial (atâta timp cât nu e stipulat "ordine alfabetică"). Cu toate acestea însă, arbitrul a completat echipa în ordine alfabetică.

Am detaliat toate aceste lucruri în PROTEST și am cerut rejucarea meciului cu Olanda în condiții normale și așteptăm răspunsul oficial, după ora României 15:00”

În clasament, Coreea de Nord ocupă primul loc, cu 4 puncte, urmată de Taiwan, 3 puncte, România, 3 puncte, Olanda, 3 puncte, Polonia, 3 puncte, Cehia, 2 puncte.

Primele trei clasate din fiecare grupă la eşalonul Championship Division se vor califica în faza următoare, câştigătoarele celor patru grupe urmând să ajungă direct în sferturi. Formaţiile clasate pe poziţiile 4-6 în grupe vor continua să joace pentru locurile 13-24. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.