Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

Autor: Nicolae Comănescu

Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos, iar cercetările medicale subliniază importanța sportului în scăderea nivelurilor ridicate de colesterol.

Asociația Americană de Cardiologie (AHA) recomandă un minim de 150-200 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână pentru a reduce colesterolul cu densitate mică a lipoproteinelor (LDL), cunoscut sub numele de colesterol "rău". Aceste sfaturi subliniază rolul crucial pe care îl joacă sportul în menținerea sănătății cardiovasculare și reducerea riscului de boli cronice.

Colesterolul este o substanță vitală în organism, contribuind la structura celulelor, producția de hormoni și digestie. Cu toate acestea, nivelurile crescute de colesterol LDL pot pune riscuri semnificative pentru sănătate, făcând esențială gestionarea eficientă a nivelurilor de colesterol.

Cercetările au arătat că exercițiile fizice și sportul practicate în mod regulat pot reduce eficient nivelurile de colesterol LDL în timp ce crește în același timp nivelurile de colesterol HDL. Câteva sporturi sunt recomandate de specialiști în acest sens: 

Mersul alert și drumețiile

Alergatul

Înotul

Mersul pe bicicletă

Baschetul

Fitness

În afara efectelor sale de reducere a colesterolului, sportul practicat periodic oferă numeroase alte beneficii pentru sănătate, inclusiv controlul greutății, îmbunătățirea stării de bine mentală, creșterea forței musculare și osoase și creșterea nivelurilor de energie.

În timp ce exercițiul este o componentă crucială a gestionării colesterolului, nu este singurul factor. O dietă echilibrată, săracă în grăsimi saturate și trans, împreună cu alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool, menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat, gestionarea stresului și acordarea unei atenții adecvate somnului, sunt esențiale pentru sănătatea cardiovasculară generală.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Apr. 2024

Curioasa poveste a torței olimpice

 Chiar dacă flacăra olimpică are rădăcini antice, ștafeta olimpică în sine este o chestiune relativ modernă.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Iun. 2024

Condamnare istorică pentru rasism în fotbalul spaniol. Se poate și la noi ?

 Trei fani ai Valenciei au fost condamnați la închisoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec.