Montreal, locul unde campioanele României se nasc și apun. De la Nadia Comăneci la Cătălina Ponor

Autor: Daniel Samoilă

 Orașul canadian Montreal va intra definitiv în istoria gimnasticii românești. Dacă în 1976, Nadia Comăneci obținea primul 10 din istoria acestui sport la bârnă, e timpul ca în 2017 și Cătălina Ponor să spună "adio" sportului pe care l-a îndrăgit. 

Ne aflăm în fața unei noi ediții a Campionatului Mondial de gimnastică artistică, iar sportivii români se simt ca acasă. În prim-plan se va afla Cătălina, fata din Constanța cu ambiții mari de campioană și o adevărată eroină a României la Jocurile Olimpice. 

Totul a început în 2004. Atena, locul în care Zeii au dat start Jocurilor Olimpice în 1896, a apărut în fața reflectoarelor și o potențială campioană într-o țară din sud-estul Europei. Era vorba despre Cătălina Ponor, o adevărată zeiță pentru țara noastră. 

Aur la echipe, bârnă și sol și laudele au început să curgă pentru Ponor. Eleganță, perfecțiune și o comparație cu legenda Nadia aveau să îi satisfacă orgoliul unui copil ambțios. A continuat cu un aur la Europeanul de la Debrecen, în 2005, dar și un bronz tot la aceeași probă, în cadrul Mondialului disputat la Melbourne. 

Competița continentală a fost de bun augur pentru Cătălina, cu un nou aur în 2006 la Volos. Fără participare la Jocurile Olimpice de la Beijing, Ponor revine cu rezultate notabile în 2012 cu un nou aur la bârnă, la Campionatele Europene de la Bruxelles. 

Jocurile Olimpice de la Londra se termină cu un argint la sol și bronz la echipe. Fără medalie la bârnă, proba ei preferată. În ultima ediție a Jocurilor la care a luat parte și unde a fost portdrapel, Rio 2016, nu s-a ales cu vreo medalie, dar la 29 de ani Cătălina a intrat definitv în istoria gimnasticii românești. 

În mod nesperat, Campionatul European a poposit și la Cluj, în 2017. Susținerea neîncetată a publicului o îndreaptă pe Cătălina către un nou aur la bârnă. Acum, în octombrie 2017, la 30 de ani, Cătălina Ponor a luat decizia ca Montreal să fie ultima sa destinație ca sportivă. 

Nadia a început, Cătălina a terminat. Montreal, au revoir ! 

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Apr. 2024

Curioasa poveste a torței olimpice

 Chiar dacă flacăra olimpică are rădăcini antice, ștafeta olimpică în sine este o chestiune relativ modernă.

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Feb. 2024

VIDEO / Din toată inima pentru Team Romania, melodia care-i va impulsiona pe sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris

 Trupa Voltaj aduce o notă de inspirație și susținere pentru sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.