Calaeb Dressel și caietele sale cu notițe: cum se perfecționează un campion mondial la înot

Calaeb Dressel este noul star al natației mondiale după evoluția de la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

Sportivul american de doar 21 de ani a câștigat trei medalii de aur într-o singură zi și șapte în total în cadrul evenimentului din capitala Ungariei, egalând performanța lui Michael Phelps din 2007, de la Melbourne.

Presa internațională a căutat să afle care sunt elementele care au contribuit la acest succes, dincolo de talentul lui Dressel.

Pe lângă antrenamentele epuizante, jurnaliștii americani au mai descoperit un amănunt important: caietele cu notițe. Sau mai degrabă adevărate registre sau jurnale pe care Caleb Dressel le are. 

Jason Calanog, unul dintre primii antrenori ai lui Caleb Dressel, a povestit într-un interviu pentru New York Times cum lucrează multiplul campion mondial.

Încă de la juniori, Dressel a fost obișnuit să-și noteze toate exercițiile, timpii pe care îi scoate, modul în care se simte, felul în care și-a folosit anumiți mușchi sau cum a perceput anumite exerciții, pentru ca apoi să le studieze și să încerce mereu să se perfecționeze.

„Scria pagină după pagină despre modul în care își simțea fiecare mușchi și cum trebuie să-și îmbunătățească fiecare mișcare. Se oprea chiar în timpul antrenamentelor și își nota aceste lucruri. L-am încurajat mereu să facă asta. La finalul antrenamentului revedea totul, iar seara își analiza ziua. Era foarte important să vizualizeze în minte toate exercițiile, să știe de unde pleacă în ziua următoare. Sunt convins că asta l-a ajutat să evolueze atât de repede”, a declarat fostul antrenor al lui Dressel.

Metoda lui Dressel a fost implementată încă din anii 70 de sportivi, iar în natație un alt nume a devenit cunoscut în Statele Unite pentru faptul că își nota cu minuțiozitate ficare antrenament și observații pe seama lui. Este vorba de Janet Evans, campioană olimpică în 1988 și 1992.

Ea a fost sfătuită de antrenorul Bud McAllister să-și noteze încă de la juniori, în fiecare zi, modul în care se pregătește și cum evoluează/stagnează/regresează. 

„Păstrarea unui asemenea jurnal de pregătire m-a învățat să fiu realistă în privința progresului meu. De multe ori fie avem așteptări care nu sunt rezonabile, fie ne automulțumim, iar aceste notițe îți arată unde ești de fapt. Te ajută să fii atent, pentru că atunci când scrii te gândești cum te-ai simțit la un anumit exercițiu, cum ai făcut o întoarcere, ce ai greșit, ce puteai să faci mai bine și tot așa. Analiza asta pe care mi-o făceam în minte mă ajuta enorm. Puteam să-i cer și antrenorului un ajutor mai clar. În același timp notițele mă țineau motivată și orientată către anumite obiective”, a explicat Jnaet Evans.

Specialiștii susțin că folosirea acestor notiție grăbește rata de progres în pregătirea unui sportiv, așa cum se întâmplă și în alte domenii din afara sportului. Analizarea notițelor accelerează asimilarea unor noțiuni și mecanisme.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Oct. 2023

Kaylee McKeown, record mondial la 50 de metri spate

 Australiana Kaylee McKeown s-a impus în finala la 50 m, la Cupa Mondială de la Budapesta.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.