Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

Autor: Nicolae Comănescu

În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect. Știrea că 23 de înotători chinezi au fost depistați pozitivi pentru o substanță interzisă, trimetazidină, doar pentru a concura și, în unele cazuri, pentru a câștiga medalii câteva luni mai târziu la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a zguduit lumea înotului până în adâncul ei.

Cu mai puțin de 100 de zile până la Jocurile de la Paris, sportivii, federațiile naționale și autoritățile antidoping din întreaga lume se arată consternate de această situație. Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a confirmat că înotătorii au fost depistaţi pozitiv la un medicament interzis, dar au fost exoneraţi în urma unei anchete chineze.

Situația a provocat indignarea unor înotători de marcă, precum australianul Mack Horton, campion olimpic la Rio, care a refuzat să împartă podiumul campionatului mondial cu rivalul chinez Sun Yang în cadrul unui protest antidoping. Horton a declarat că vestea eşecului testelor antidoping este "exasperantă" pentru întreaga comunitate sportivă. "Îmi pare rău pentru sportivii merituoşi care au ratat şanse de medalii care le-au schimbat viaţa din cauza unui sistem eşuat", a declarat Horton. Mai mulți înotători de top s-au raliat opiniei lui Horton și au distribuit comentariile sale.

Teoria contaminării mediului propusă de sportivii chinezi și acceptată de WADA nu este complet implauzibilă, deoarece toate cele 23 de teste pozitive au avut loc în același timp și în același loc. Dar cazul ridică mai multe întrebări: Cum ajunge un medicament pentru inimă, folosit sub formă de pastilă, să contamineze o bucătărie? De ce nu s-a făcut acest lucru public până la ancheta realizată de New York Times și postul de televiziune german ARD?

Lunga istorie a Chinei în problemele antidoping, în special în natație, nu face decât să amplifice îngrijorările. Regimul antidoping se bazează pe menținerea încrederii publicului în performanța sportivă, iar opacitatea WADA la momentul respectiv și reacția adversă de după apariția știrii nu face decât să-i submineze încrederea.

Toate acestea nu fac decât să inflameze și mai multe spiritele în momentul când înotătorii lumii se vor întâlni la Paris peste trei luni. Cu atât mai mult cu cât în bazin vom avea sportivi recent reveniți după suspendări de dopaj.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Oct. 2023

Kaylee McKeown, record mondial la 50 de metri spate

 Australiana Kaylee McKeown s-a impus în finala la 50 m, la Cupa Mondială de la Budapesta.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Oct. 2023

Cartea "Forţa femeilor în sport", un volum care poate inspira tinerele generații

 Muzeul Sportului din Capitală a găzduit lansarea volumului "Forţa femeilor în sport".

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Iun. 2024

Condamnare istorică pentru rasism în fotbalul spaniol. Se poate și la noi ?

 Trei fani ai Valenciei au fost condamnați la închisoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec.