Unde-i lege nu-i tocmeală sau cum șefii sportului românesc s-au certat o zi întreagă fără să ajungă la vreun consens

Autor: Maria Sorescu , Nicolas Grama

Lumea blamează tot mai mult lipsa de performanțe din sportul românesc, dar strategia de redresare lipsește.

În acest context, Ministerul Tineretului și Sportului a convocat o dezbatere publică pe marginea Legii Educației Fizice și Sportului (69/2000).

Președinții federațiilor sportive, ai cluburilor, reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), personalități din sport și jurnaliști au participat, dar ceea ce a ieșit a fost un fiasco.

Asta pentru că propunerile MTS nu au adus modificările cerute, strategia propusă este vagă, iar nimeni nu a înțeles ce se va schimba. Mai mult, anumite federații care au lansat propuneri de-a lungul vremii s-au considerat ignorate.

Una peste alta s-a aruncat cu acuze, ironii și reproșuri, iar rezultatul reuniunii a fost nul. Mai mulți șefi de federații s-au coalizat împotriva ministrului Elisabetei Lipă, care a părut clar depășită de situație și de funcție.

Un punct important care a generat nemulțumiri a vizat rolul administrației publice locale în susținerea și finanțarea sportului. Reprezentații federațiilor și ai cluburilor au criticat absența din lege a prevederii privind cheltuielile salariale din fonduri publice locale. 

De asemenea, șefii federațiilor au criticat propunerea de a diferenția federațiile în două categorii: federații sportive naționale și federații sportive. A părut că MTS-ul încearcă să scape de finanțarea anumitor federații.

Ba chiar și președintele COSR, Alin Petrache, a spus că nu este de acord cu modificările Legii Sportului și a acuzat MTS că amendamentele făcute de instituția pe care o reprezintă și de federațiile sportive nu se regăsesc în noul text propus.

„Toate cele 123 de amendamente pe care le-am scos în evidență nu le regăsim aici în acest proiect. Ar fi bine ca sportul să aparțină oamenilor de sport, ei sunt aleși de cluburi. Ei și noi ne vom confrunta cu noua lege. Cine a redactat și cine își asumă această lege? Care sunt oamenii care au lucrat la ea, pentru că noi, cei din sport, nu am fost întrebați", a spus Alin Petrache.

Cu șeful COSR s-au coalizat alți șefi de federații, printre care și președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Dincolo de discursul său sforăitor, Burleanu a opinat că aplicarea Legii în varianta propusă de MTS va duce la un blocaj în sportul românesc.

„Noi considerăm că fiecare autoritate locală în parte să demareze o strategie locală pentru sport. Deciziile de azi nu mai pot fi luate la nivel de centru, ele trebuie luate la nivel local și regional. ... Astăzi am văzut că nu avem un consens", a declarat Burleanu.

Și Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a contestat propunerea MTS. „Nu sunt de acord cu această lege. Mi-ar plăcea să fiu invitat să particip la o lege care să transforme sportul din cost în creator de plus valoare. Este o doleanță, un vis, care s-a realizat în alte țări. Nu putem avea o dezbatere pe o lege înainte de a avea o strategie", a spus el.

Și federațiile mai mici au venit cu argumente împotriva inițiativei MTS. Președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, a tras un semnal de alarmă, susținând că instituția pe care o conduce ar dispărea dacă noua lege ar fi aplicată.

Iar acestea au fost doar câteva dintre persoanele care au avut obiecții la propunerea Elisabetei Lipă. Aceasta din urmă a încercat să se apere și să mai îmbuneze discursurile tăioase ale celorlați șefi ai sportului.

„Mă bucur că această dezbatere a fost efervescentă pentru că, știm toți, competiția naște și performanță. Eu suport această presiune pentru că am vrut-o. Sper ca această lege să aducă lucruri cât mai bune pentru sport și să o punem în aplicare. Nu știu în ce sens se dorește o lege nouă. Nu știu dacă vom concepe o altă lege vom fi în altă situație decât cea existentă. Cert este că punctul fierbinte este acel articol 18 cu 1, pentru că lumea sportului își dorește ca această lege să dea posibilitatea autorităților locale să finanțeze cu veniturile salariale. De aceea au fost prezenți aici ministrul Finanțelor și ministrul Muncii. Dar o Lege a Sportului nu poate modifica nici Codul Muncii, nici Codul Fiscal. Dacă se vor găsi soluții, MTS și eu nu putem decât să ne bucurăm", a spus Lipă.

Așadar, nimic concret, ceea ce înseamnă că sportul românesc nu va avea prea curând un plan bine pus la punct de redresare.

Cea mai importantă observație în urma întâlnirii de astăzi a fost că șefii sportului românesc se antipatizează și că fiecare vrea să-și apere bucata de cașcaval fără să ridice privirea și să vadă imaginea de ansamblu.

Fiecare vrea să-și apere banii instituției pe care o conduce, dar nimeni nu a venit cu proiecte coerente de revitalizare comună a sportului cu ajutorul finanțărilor externe. Așa cum MTS-ul încearcă să-și gestioneze banii, în așa fel încât să dea cât mai puțini spre federații, la fel instituțiile respective vor să se țină scai de banii statului. 

A fost un spectacol politicianist și populist în toată regula, de la care au lipsit cel puțin două grupuri importante de oameni, care ar fi meritat să participe la cvasidezbaterea amintită. Au lipsit sportivii în activitate și cercetătorii, specialiști în domeniu științelor sportului, care cu siguranță ar fi adus un plus, măcar printr-o ancorare mai corectă în realitate a celor puși să decidă soarta sportului.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comanescu / 24 Feb. 2024

Moștenirea sumo-ului în pericol. Ce spune scandalul Hakuseiho despre acest sport

 În lumea serenă a sumo-ului, unde onoarea și tradiția domină, o știre surprinzătoare a făcut înconjurul lumii.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.