VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

Autor: Nicolae Comănescu

Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia. Această destinație marchează încheierea unei aventuri epice care l-a condus pe Cook de la Capul Sudului Africii până în nordul Africii, traversând în alergare un total de 16.250 de kilometri.

"Proiectul Africa", așa cum a numit această călătorie, a început pentru Cook pe 22 aprilie 2023, când a pornit din punctul cel mai sudic al Africii de Sud. De atunci, el a străbătut șaisprezece țări africane, desfășurându-se prin peisaje variate, inclusiv munți impunători, păduri tropicale și deșerturi nesfârșite, inclusiv Sahara.

Pe parcursul celor 351 de zile de călătorie, Cook a alergat echivalentul a 385 de maratoane, întâmpinând numeroase provocări și aventuri pe drum. A fost o călătorie de sacrificiu și determinare, în care el a devenit o sursă de inspirație pentru mulți.

Pe rețelele de socializare, Cook a documentat fiecare pas al călătoriei sale, împărtășind cu urmăritorii săi momente speciale, dar și provocări întâmpinate. "Nu pot să cred că am terminat", a declarat el la sosirea în Tunisia.

Această călătorie nu a fost doar despre a alerga, ci și despre a face o diferență în viețile altora. Cook a reușit să strângă peste 574.000 de lire sterline (aproximativ 668.700 de euro) pentru organizația caritabilă britanică Running Charity, care sprijină tinerii fără adăpost prin intermediul sportului.

Un scop pe care Cook l-a avut în demersul său a fost să inspire și să încurajeze oamenii să-și urmeze visele. "Sunt un om absolut normal, așa că, dacă eu pot face asta, sper ca oamenii să o poată aplica în viața lor, în orice mod doresc", a declarat el.

Provocările de pe traseu

După ce a bifat Africa de Sud și Namibia în 50 de zile, Cook a întâmpinat primul său moment critic, un jaf armat. Pe 24 iunie 2023, în Angola, lui și echipei sale de sprijin le-au fost furate aparatele foto, telefoanele, banii, pașapoartele și vizele.

Ulterior, Russ Cook s-a confruntat cu dureri de spate recurente. Faptul că a alergat în mod constant mai mult de un maraton pe zi a început să își pună amprenta asupra fizicului său.

După câteva mici probleme minore cu burta în primele săptămâni, a fost nevoit să își ia prima zi de odihnă după ce medicii i-au găsit sânge și proteine în urină în ziua 45.

Durerile recurente de spate au fost cele care au provocat cele mai mari îngrijorări. În ziua 200, Cook a fost nevoit să reducă kilometrajul și intensitatea la cererea unui medic din Nigeria. Pauza nu a durat decât două zile, după care britanicul a revenit pe traseu.

 Iată mai jos un material video cu experiențele trăite de britanic:

 

Poate te interesează şi:

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 27 Apr. 2024

Nou record al României pe distanța de 10 km feminin

 Federaţia Română de Atletism a anunţat că sportiva naturalizată Joan Chelimo Melly a doborât recordul naţional în proba de 10 kilometri.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Mai 2024

Rețeta pentru promovarea lui Como în Serie A: mulți bani, Fabregas și Henry

 După o absență de 21 de ani, Como a revenit în Serie A.

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.