Pregătirile sunt în toi. Analiza favoriților înainte de Oscarul ciclismului, Le Tour de France

Autor: Daniel Samoilă

 După o sesiune lungă și istovitoare, revin cu o cronică asupra evoluției favoriților din Le Tour. Acum câteva săptămâni s-a desfășurat Criteriul Dauphine, clasica cursă pregătitoare pentru marele obiectiv al multor cicliști, care debutează în acest an pe doi iulie.

Majoritatea favoriților la Turul Franței au ales această opțiune. Chit că nu sunt la o formă maximă, testele de pe munți arătau cât de cât pregătirea pentru cele trei săptămâni cruciale ale sezonului pentru ei. Am să încep cu Alberto Contador. Spaniolul a avut o primăvară relativ bună din punctul de vedere al performanțelor sportive, ultimul succes a datat din aprilie (Turul Țării Bascilor-victorie la general).

A continuat cu un cantonament lung și istovitor pe Muntele Teide, iar primele performanțe s-au înregistrat la prologul din Dauphine. Organizatorii au ales o cățărare de circa 4 km cu pante dure. Alberto a încheiat, în mod surprinzător, pe primul loc și a fost primul purtător al tricoului galben. Mulți s-au întrebat dacă este acel Contador din 2014, majoritatea specialiștilor anunțând un duel de zile mari cu marele său rival, Chris Froome.

Doar că a fost un simplu foc de paie. Cum a venit prima etapă cu finiș în cățărare, Alberto nu a rezistat atacurilor furibunde din partea lui Froome. Mai mult de atât, nici de roata lui Richie Porte nu a putut să se ține. Ce-i drept, ultimele două zile parcă au arătat mult mai bine, dar mai este foarte de mult de muncă pentru a atinge un nivel foarte ridicat. Locul cinci la general nu arată tocmai ok, mai ales că în fața ta au venit Romain Bardet, Daniel Martin sau Richie Porte. Contador va trebui să atace această ediție a Turului Franței cu mai multă voință, dar și cu o tactică bine pusă la punct, având în vedere performanțele echipei Sky.

Al doilea pe listă este Chris Froome. Sezonul său din primăvară a dat speranțe mari fanilor lui Contador sau Quintana, pentru că acel Froome nu arăta ca un câștigător de Tur al Franței. Însă ca de obicei își revine în iunie, acolo unde contează cel mai mult. Cu o echipă stelară în față, Froome a demonstrat în Dauphine că este actualmente cel mai bun ciclist din pluton. Rămâne favoritul principal la al treilea triumf major din cariera sa. Normal, asta se datorează și colegilor săi care au depus o muncă fantastică, l-au protejat exemplar și l-au ajutat pentru a treia victorie în Criteriul Dauphine.

Podium încheiat de Nairo Quintana. Micuțul columbian a adoptat aceeași tactică ca în sezonul anterior. A participat la câteva curse importante în primăvară (Turul Romandiei, Turul Cataluniei), după care s-a retras în țara natală, acolo unde a făcut un cantonament montal pregătit minuțios. A ales ca ultimă cursă Route du Sud, competiție pe care de altfel a și câștigat-o, Nu a fost o surpriză, deoarece concurența nu a existat. Rămâne de văzut dacă Quintana a învățat din experiența de lider de anul trecut, atunci când pasivitatea de pe cățărări i-a răpit șansa de a-și trece în palmares Turul Franței.

Richie Porte, Tejay Van Garderen, Fabio Aru, Romain Bardet, Thibaut Pinot, Daniel Martin. Ei ar mai putea reprezenta amenințări pentru cei trei menționați mai sus. Porte pare să aibă o formă destul de bună, în timp ce Tejay a câștigat o etapă în Elveția, dar nu a reușit să câștige competiția. Va fi o luptă interntă interesantă în cadrul echipei BMC.

Astana se va baza pe tânărul, dar talentatul Fabio Aru. Podium în Giro 2015, Aru va fi lider și va avea o responsabilitate imensă luna viitoare. Mă întreb dacă va fi pregătit pentru o astfel de provocare. În Dauphine are o etapă la activ, asta după o victorie în stilul lui Cummings, cu un atac în ultimii kilometrii pe coborâre.

Francezii Pinot și Bardet sunt speranțele gazdelor pentru un rezultat notabil. Dacă Pinot a fost o surpriză plăcută în 2016 mai ales la contratimp, probă la care a progresat fantastic, Bardet a arătat o consistență deosebită pe cățărări și Ag2r se poate baza fără doar și poate pe el în Marea Buclă.

Nu în ultimul rând, irlandezul Martin arată că se simte din ce în ce mai bine la Etixx. Formația belgiană nu a avut un lider în Marile Tururi, acum Daniel Martin le poate aduce victorii de etapă și un top ten la general. Poziția a treia din Dauphine la general arată o pregătire foarte bună și calculată a irlandezului.


Cam aceasta a fost mica cronică a favoriților din Le Tour. Nu uitați, în zilele viitoare vă pregătim un episod special dedicat integral Turului Franței. 

 

Articol preluat de pe http://totuldespreciclism.blogspot.ro.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.