CSM Bucureşti - un brand veritabil, profund românesc

Autor: Jasko Ferenc

Pe 13 martie 2016 a avut loc calificarea echipei CSM București în finala Cupei Challenge, la volei feminin. Da, ați auzit bine, volei feminin, ceea ce este o premieră pentru această ramură a sportului românesc, fiindcă aceasta este un sport pe cât de frumos, pe atât de tactic, și de câțiva ani , după desființarea echipei din Galați - care a fost prima dupa 89’ ce s-a calificat mai departe din grupele Champions League, respectic semifinala de Cupa CEV a băieților din 2012 - nu am reușit nimic notabil la masa bogaților din Europa. Mai pe îndelete, echipa de volei feminin a clubului CSM este prima care ajunge într-o finală europeană după 1989.

Deci acest triumf al fetelor noastre este unul care merită amintit. Echipele noastre de club joacă într-o sală polivalentă veche de mai bine de 20 de ani, iar Arena Națională a fost închisă de aproape jumătate de an, și în paralel, odată cu arestarea primarului Sorin Oprescu, finanțarea societății CSM București nu s-a încheiat, mai mult, clubul dispune în acest moment de un buget de circa 10 milioane de euro.

Dacă e să ne raportăm la sportul rege, fotbalul, doar Steaua București deține un buget mai mare în acest moment. În această ordine de idei putem specifica că majoritatea banilor alocați pentru societatea CSM București se împart la trei secții distincte: handbal, volei, și rugby, respectiv la atletism, unde organigrama clubului dispune de atleți atât la seniori cât și la grupele de juniori. Normal însă secția cu cea mai răsunătoare imagine este cea de handbal feminin, care după cucerirea titlului de campioană națională de anul trecut, este și în acest moment pe primul loc al Ligii Naționale, și totodată calificată în sferturile Ligii Campionilor ( acolo mai suntem reprezentați si de HCM Baia Mare), unde o va înfrunta pe puternica echipă din Rusia - Rostov Don - antrenată de fiorosul Trefilov.

Această secție este sau din punct de vedere al performanței a fost numărul unu până astăzi, deoarece are și o putere financiară demonstrată în dese rânduri prin aducerea unor handbaliste extrem de valoroase, ca de exemplu cele de pe pista Oltchim (echipă ce s-a desființat dupa intrarea în faliment a combinatului din Vâlcea) cum ar fi : Iulia Curea, Oana Manea și Patricia Vizitiu, sau altele de peste hotare, cum ar fi campioanele mondiale Rodrigues sau Pessoa. Un alt lucru important este încheierea unui contract de sponsorizare cu Electromontaj S. A ( care va aduce în vistiera clubului nu mai puțin de 400.000 de mii de Euro anual ), cât și încercarea de a o aduce acasă pe cea mai în vogă handbalistă a lumii, Cristina Neagu, pentru care secția de handbal feminin a fost dornică să ofere un salariu de circa 200.000 de mii de euro.

Însă în sport nu se răsfrânge totul la bani. Ce mă irită pe mine este atitudinea statului față de această societate, respectiv față de echipele din sportul de sală, unde chiar se obține performanță, și totuși statul are acest obicei de a se lega de tot...Mă gândesc eu, oare dacă se legau și de alte chestii ar mai fi fost tragedia de la Colectiv? Sigur că nu. De exemplu, acum mai bine de două săptămâni am citit un articol despre faptul că partida din sferturile ligii nu se va putea juca în Sala Polivalentă din Capitală. Cum se poate asa ceva?

Iar la polul opus, în inima Transilvaniei, la Cluj- Napoca, se profită din plin de acest lucru. Aici s-au desfășurat partidele de Fed Cup - dacă vă amintiți - contra Cehiei, aici va juca tot în această competiție și Germania, și respectiv aici se va organiza și Campionatul European de baschet, și cel de gimnastică, toate în 2017. Iar dacă mai contează, aici s-a jucat partida de baschet feminin contra Turciei, și tot aici se va juca amicalul de gală dintre România și Spania. În timp ce în Bucureștiul din zilele noastre n-avem infrastructură, însă în sfârșit, după ce brandul Steaua, adică clubul sportiv al armatei și C.S. Dinamo au mai pierdut din turație, după anii 2000 s-a născut un alt gigant, și o altă poveste frumoasă a sportului românesc, adică CSM București.

Aceasta demonstrează încă o dată că sportul nu constă doar din bani și infrastructură, iar cu costuri minime se poate face performanță la sporturile de sala. Aici aș mai dori să dau exemplul Norvegiei, Ungarie, Muntenegrului și a Rusiei, țări care deși nu sunt populare în lumea balonului oval, dar dețin fruntea în alte sporturi mai puțin costisitoare. Oamenii au obosit să mai bage bani într-un sport corupt de atâta dorință nebună de îmbogățire, ( lucru care s-a întâmplat și în perioada interbelică la box ), și s-au reorientat spre alte căi care pot aduce bucurie cetățenilor din țară, și ne pot aminti oarecum de faptul că în sport, pe vremea comunismului eram una dintre cele mai bune țări la nivel european prin prisma rezultatelor.

Acest lucru ne demonstrează performanța de-a dreptul rarisimă a echipei CSM București din seara aceasta, când după 35 de ani, de când câștigam ultima Cupă a Campionilor la volei, o altă echipă ajunge în finala unei competiții europene. Prin rezultatul din această seară, am eliminat cu 6-1 la seturi câștigătoarea de anul trecut, și totodată o reprezentantă puternică a unei țări cu un volei mult mai dezvoltat ca al nostru. În finală vom întâlni o altă echipă tot din această țară, Trabzonsporul, un meci care se anunță dificil, însă nu imposibil, iar motivația câștigării unui titlu intercontinental ar trebui să le înverșuneze și mai tare pe fetele noastre. Până atunci, lăsând la o parte raidurile făcute de DNA, certurile în privința sălii și a Arenei Naționale, țin să scot în evidență munca unei întregi echipe, și faptul că sportul nu înseamnă numai bani…ci muncă, seriozitate și sudoare în fiecare minut petrecut pe teren.

Deci mult noroc fetelor și hai România!

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.