Cum va arăta fotbalul peste 50 de ani ? Cercetătorii mizează pe un sport hipertehnologizat

Autor: Nicolas Grama

Din secolul al XIX-lea și până acum, fotbalul s-a schimbat foarte mult, iar evoluția tehnologică și-a pus ușor și sigur amprenta asupra celui mai iubit joc de pe glob. Am putea fi sigur că peste 50 de ani, fotbalul va fi altfel, dar cum ? La acestă întrebare au răspuns niște cercetători ai HTC în colaborare cu angajații Futurizon.

În urma analizelor au ieșit 30 de scenarii posibile ale evoluției, dar în care au fost multe puncte comune. Din acestea a reieșit că fotbaliștii anului 2060 ar putea fi niște jucători-android, cu pachete informaționale încorporate în lentilele de contact. Se anunță o perioadă în care fotbaliștii vor evolua, iar simulările 3D vor fi ceva uzual în lumea reală a fotbalului.

Tehnologia va fi vizibilă și în tribune, unde fanii vor deveni adepții scenografiilor pe gadgeturi. Peste 15 ani este anticipat că fotbaliștii vor putea purta camere video inserate în tricourile de joc, iar suporterul poate trăi alături de jucătorul preferat atmosfera din teren și va avea o altă percepție asupra meciului. În același timp, acest aspect ar putea ajuta enorm antrenorul, care va putea să-și coordoneze fotbaliștii mai bine.

În 55 de ani, spectatorul va putea fi integrat în cadrul unui robot și chiar să simtă din propria sufragerie ceea ce se întâmplă în teren, prin transmiterea senzațiilor de acolo prin intermediul unui costum special. Evoluția va avea loc treptat, iar unul din instrumentele care va suferi modificări va fi chiar mingea de joc, care în 5-6 ani va avea senzor care vor putea măsura forța cu care a fost lovită, viteza în aer șo șocul e care îl produce când lovește un alt fotbalist sau bara.

În aproximativ 20 de ani, jucătorii ar putea să fie monitorizați permanenți prin intermediul unor cipuri care vor oferi informații despre sistemul nervos, coagularea sângelui, contractările mușchilor și tot felul de alte date necesare și posibile de elaborat și exploatat în favoarea performanței. Toate ar trebui să ajute la îmbunătățirea jocului.

Arbitri vor fi și ei ajutați, pentru ă în 25 de ani este de prevăzut că aceștia vor putea derula fazele din orice unghi, cu ajutorul unor ochelari speciali ce înregistrează totul ți vor putea analiza fazele litigioase chiar dacă nu sunt în raza lor de acțiune. Tehnologia 3D va reconstitui aceste momente. 

Futurologul Dr. Ian Pearson, unul din artizanii cercetării, a declarat: „Fotbalul e un sport care înglobează multă atenție, iar pasiunea fanilor pentru tehnologie se va transmite și în acest domeniu. Tehnologia va fi utilizată pentru a redefini acest mediu, iar suporterul se va simți mai aproape de fotbalist”. 

Rămâne de văzut dacă fotbalul se va schimba într-un mod pozitiv în raport cu fanii și dacă nu cumva această hipertehnologizare îl va îndepărta de ceea ce l-a făcut atât de iubit, adică investiții puține, accesibilitate și un sentimentalism sincer. Voi ce părere aveți despre viitorul fotbalului cu un asemenea viitor tehnologic ?

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comanescu / 24 Feb. 2024

Moștenirea sumo-ului în pericol. Ce spune scandalul Hakuseiho despre acest sport

 În lumea serenă a sumo-ului, unde onoarea și tradiția domină, o știre surprinzătoare a făcut înconjurul lumii.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.