Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

Autor: Nicolae Comănescu

În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger. Pentru că în acest weekend, el a reușit să-l învingă pe norvegianul Magnus Carlsen în doar 48 de mutări și să se claseze pe locul 21, dintre cei 156, de participanți la un turneu de șah super-rapid.

Faustino Oro are doar 10 ani. La fel ca mulți copii de vârsta lui, își petrece după-amiezile jucându-se și antrenându-se, dar nu pentru a marca goluri pe un teren de fotbal. Terenul său de joacă este tabla de șah, iar colegii săi sunt cei mai buni șahiști din lume, mulți dintre ei cu zeci de ani de experiență.

În acest weekend, copilul născut în Argentina a demonstrat de ce, în ciuda vârstei sale fragede, are o minte sclipitoare, prin victoria în fața liderului mondial, norvegianul Magnus Carlsen, într-o partidă ultra-rapidă în cadrul Bullet Brawl 2024.

La eveniment au participat maeștri de șah din întreaga lume, un mediu în care Faustino s-a remarcat recent. Deși nu a câștigat primul loc în turneu, Faustino a atras toate privirile: în 48 de mutări, a obținut o victorie istorică împotriva lui Carlsen, numărul 1 mondial.

Câștigătorul turneului a fost marele maestru american Hikaru Nakamura, pe locul doi s-a clasat José Martínez Alcántara, din Mexic, iar pe locul trei Daniel Naroditsky, tot din Statele Unite. Oro s-a clasat pe locul 21, din 156 de jucători de prim rang, cu un total de 108 puncte.

„Sunt foarte fericit. Este o mare bucurie pentru mine pentru că nu am mai jucat niciodată împotriva lui", a afirmat Faustino după victoria împotriva lui Carlsen.

În ciuda vârstei sale fragede, Faustino nu își pierde timpul. A început să joace șah în timpul pandemiei de covid-19. Și nu s-a oprit. Anul trecut, la Campionatul Mondial de șah rapid a impresionat specialiștii câștigând trei partide, inclusiv una împotriva unui mare maestru, și a făcut două remize, demonstrând o abilitate excepțională chiar și în fața unor adversari mai experimentați.

Realizările lui Faustino sunt impresionante. El este numărul 1 mondial la sub 10 ani și una dintre marile promisiuni ale șahului mondial. De asemenea, a devenit cel mai tânăr jucător din istorie care a atins un ELO de 2300.

În decembrie 2023, familia Oro a părăsit Argentina și s-a stabilit în Barcelona, Spania, pentru a-i oferi fiului lor condiții mai bune în dezvoltarea sa ca șahist de top.

Alejandro și Romina, părinții săi, au povestit diferitelor publicații spaniole că echilibrarea pasiunii lui Faustino pentru șah cu alte activități și aspecte legate de vârsta sa, cum ar fi școala și prietenii, este o provocare, deoarece puștiul are 12 ore de cursuri săptămânale cu profesori specializați și petrece ore în șir vizionând partide, analizând strategii și antrenându-se. „Săptămâna trecută a jucat aproape de 200 de partide, mai mult de 20 de ore", a relatat tatăl băiatului.

Cunoscut sub numele de "el pibe de oro" ("băiatul de aur", deoarece "oro" înseamnă aur în spaniolă și "pibe" înseamnă băiat în argoul argentinian), Faustino  s-a alăturat mai întâi unui club local de șah, a lucrat cu un maestru internațional, dar abilitățile intelectuale ale copilului au determinat familia să caute un mediu mai competitiv pentru micul șahist. 

Cu siguranță vom auzi mult mai multe despre acest copil strălucitor. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mar. 2024

Editorial / Cultura baschetului la Cluj-Napoca. 10 000 de oameni și o echipă pentru un oraș unit

 Atâta timp cât există o minge care sare și un coș, la Cluj spiritul baschetului va prospera.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!