Paradoxal: cercetătorii au descoperit că Usain Bolt sfidează legile aerodinamicii

Autor: Nicolas Grama

Usain Bolt a fost subiectul unei cercetări lansate de Universitatea Autonomă Ciudad de Mexico. Cercetătorii de aici au descoperit că Usain Bolt a reuşit să sfideze legile aerodinamicii devenind cel mai rapid om al planetei, în ciuda faptului că fizicul său nu îl avantajează deloc.

Studiul susține că la o înălţime de 1,96 m, Bolt trebuie să depună un efort mai mare decât alţi sprinteri pentru a învinge forţa aerului, însă acest lucru nu l-a împiedicat pe "Fulgerul" jamaican să doboare de mai multe ori în ultimii ani recordurile mondiale la 100 m şi 200 m.

Conform modelului dezvoltat de echipa condusă de la Jorge Hernandez de la Universitatea din capitala mexicană, timpul de 9,58 secunde realizat de Usain Bolt la Campionatele Mondiale de la Berlin, din anul 2009, a necesitat o forţă medie de 815,5 newtoni, iar atletul jamaican a atins o viteză medie de 12,2 metri pe secundă. Însă, potrivit cercetătorilor, cel mai uimitor în această performanţă a fost faptul că o mare parte a efortului depus de Bolt a fost anulat de rezistenţa aerului.

Analizând altitudinea pistei de la Berlin, de temperatura din momentul cursei şi de profilul lui Bolt, s-a calculat că sprinterul jamaican a avut un "coeficient de rezistenţă la înaintare" de 1,2, altfel spus este mai puţin "aerodinamic" decât media oamenilor.

Potrivit analizelor din studiu, Bolt a dezvoltat 81,58 kj de energie în timpul celor 9,58 secunde ale cursei, însă doar 7,79 la sută din această energie a servit mişcării. Restul de 92,21 la sută a fost absorbită de forţa de rezistenţă, impusă de condiţiile terestre, care s-a opus celei pe alergătorul a depus-o pentru a înainta.

Specialiștii au conchis că Bolt a avut o putere maximală de 2.169,5 waţi după numai 0,89 secunde de cursă, în timp ce se afla la jumătatea vitezei sale maxime, ceea ce demonstrează efectul aproape instantaneu al forţei aerului.

"Coeficientul forţei de rezistenţă pe care l-am calculat pune în evidenţă capacităţile excepţionale ale lui Bolt. El a fost capabil să pulverizeze mai multe recorduri, în condiţiile în care nu este atât de aerodinamic pe cât poate fi un om. Desigur, dacă Bolt ar fi concurat pe o planetă cu o atmosferă mai puţin dens, ar fi putut bate recordurile într-o manieră fantastică", a comentat Jorge Hernandez, citat de Agerpres. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comanescu / 24 Feb. 2024

Moștenirea sumo-ului în pericol. Ce spune scandalul Hakuseiho despre acest sport

 În lumea serenă a sumo-ului, unde onoarea și tradiția domină, o știre surprinzătoare a făcut înconjurul lumii.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.