Judo-ul românesc s-a divizat. Cozmin Gușă și Florin Bercean, arătați cu degetul

Autor: Nicolae Comănescu

Judo-ul românesc este în colaps, susțin mai mulți foști sportivi, care au semnat o petiție prin care cer plecarea preşedintelui Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă. Vizat este și antrenorul Florin Bercean.

Printre semnatarii petiției sunt campioana olimpică Alina Dumitru și Toma Mihalache, dublu medaliat cu bronz la Campionatele Europene.

Mai întâi a fost moțiunea.


“Moţiune de Neîncredere în Activitatea Preşedintelui Federaţiei Române de Judo intitulată: SALVAREA ŞI REDRESAREA JUDOULUI ROMÂNESC. Activitatea Conducerii Federaţiei Române de Judo din ultimii ani, şi în special a Preşedintelui Comitetului Director şi Preşedinte al Federaţiei Române de Judo, dl. Cozmin Guşă, a adus judo-ul românesc într-o situaţie disperată, marcată prin lipsa rezultatelor la competiţiile majore internaţionale, nesiguranţă şi precaritate în pregătirea loturilor olimpice de judo, atât masculin cât şi feminin.

Lipsa demersurilor necesare obţinerii de către sportivii români a punctajului necesar participării la competiţia olimpică din 2024, crearea în media – prin chiar vocea Preşedintelui Comitetului Director , dl. Cozmin Guşă – a unui climat nepotrivit şi nereal privind activitatea antrenorilor de judo, a colectivelor tehnice şi, în general, a sportivilor români, dezbinarea continuă a comunităţii judo-ului românesc, neatragerea de fonduri si totala opacitate in această problemă.

Oameni valoroşi ai judo-ului românesc, foşti sportivi si antrenori, au fost îndepărtaţi de fenomenul judo-ului naţional, fiind preferat amatorismul pe bani mulţi, fiind acceptată şi tolerată o atitudine mai puţin profesionistă referitoare la pregătirea sportivilor, acest lucru ducând la distrugerea liniei metodice a judo-ului românesc.

Aşa cum Judo-ul ne-a învaţat pe toţi, Dojo-ul şi Tatami-ul nu pot fi spaţii de dezbateri şi răzbunări politice, de răfuieli profesionale nepotrivite şi nejustificate. Conducerea Federaţiei Române de Judo, în special Preşedintele Comitetului Director şi al Federaţiei Române de Judo, dl. Cozmin Guşă, trebuie schimbată pentru a opri decăderea judo-ului românesc, pentru a salva şi redresa acest nobil sport“, se arată în moţiunea respectivă.


Cosmin Guşă a răspuns că această moţiune este semnată de oameni care sunt coordonaţi de Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo.

Replica lui Gușă a beneficiat de un răspuns și mai amplu din partea lui Toma Mihalache, care a detaliat cu o radiografie detaliată a ceea ce se întâmplă în judo-ul românesc într-o scrisoare deschisă pe care o redăm mai jos..

"Despre judo şi... conducerea actuală !

Sunt unul dintre semnatarii moţiunii de neîncredere către conducerea F.R.Judo trimisă către COSR, FIJudo şi FRJudo. Am văzut răspunsul dat de actualul preşedinte al F.R.Judo în care spunea că această moţiune este semnată de oamenii lui Vizer şi de nişte bătrâni 60-70 de ani, care nu ştiu nici să spună miau . Mai spunea acest domn "analist" politic că noi bătrânii trebuie să muncim zi de zi aşa că angajaţîi federaţiei. Mai spunea că el se retrage şi că îl va susţine pe prim-vicele preşedinte executiv la ocuparea funcţiei de preşedinte al F.R.Judo, care este cel mai titrat antrenor în judo prin faptul că este singurul antrenor român care a obţinut medalii olimpice. Şi alte aberaţii "analiste" politic.

Vreau să-i răspund punctual.

Ca preşedinte al F.R.Judo habar nu are de rezultatele acestei federaţii. Noi bătrânii nu suntem oamenii lui Vizer şi nu vrem să ne implicăm în porcăriile politice la care dl Guşă este specialist. Eu (noi) avem treaba cu judo. Domnul Guşă nu se pricepe la judo aşa cum a declarat, este doar un simpatizant şi văzându-se depăşit de aceste probleme l-a lăsat pe Florin Bercean să se ocupe de tot ce înseamnă judo. Şi de aici începe distracţia. Florin Bercean este un fost sportiv cu rezultate zero şi a fost promovat că antrenor, după terminarea facultăţii de către antrenorul emerit Ştefan Vodă. Ca slugă.

Judo feminin era în "deşteptare" cu antrenori că Scrobota Ana, Ioana Iliescu şi Dumbravă Gheorghe. Judo-ul masculin avea deja rezultate la C. Europene de seniori prin Arpad Szabo, Mihalache Toma, Vlad Nicolae, Constantin Niculae, Mircea Frăţică , Simion Topliceanu, etc.

La seniori. Primii români care au obţinut medalii olimpice şi mondiale au fost: Niculae Constantin vicecampion mondial în 1981, Frăţică Mircea şi Cioc Mihai în 1983 bronz, iar la J.O. de la Los Angeles din 1984 Mircea Frăţică şi Mihai Cioc au obţinut bronzul olimpic. Aşa că povestea d-lui Guşă cu "marele" antrenor Bercean cade, dar cu ăştia a fost condusă F.R. Judo timp de 7 ani şi rezultatele se văd !

După "analiză" d-lui Guşă sunt rezultate bune şi foarte bune la nivel de juniori şi tineret, dar la seniori unde ne interesează...zero, dar el nu spune! Am ajuns ca în anii '70 când că să participăm la Olimpiada era un mare succes! Acest "domn" Bercean cel mai titrat antrenor român din judo, vorba lui domn Guşă, are şi el nişte "reţineri" ! Când vedea că judo masculin obţinea rezultate le tăia fondurile. Am avut la lotul de seniori un sportiv şi antrenor de excepţie Adrian Croitoru. "D-l" Bercean i-a găsit nod în papură şi l-a dat afară pe nu ştiu ce motive, pentru care federaţia plăteşte daune. Acest domn Guşă uită să spună că profesorul-antrenor Adrian Croitoru a dat în judecată federaţia şi a câştigat procesul prin hotărâre definitivă prin care F.R. Judo ii plăteşte salariul şi daune.

Apropo vrem şi noi aia bătrânii să vedem bugetul fundaţiei cu care se laudă d-l Guşă că a scos federaţia din datorii. Acum Adrian Croitoru, antrenor al echipei Marocului a calificat doi sporivi la J.O. de la Paris. Cum e ? Dl Guşă spune că o sportivă româncă a obţinut medalie la turneul de la Tokio care, zice el, este echivalentă cu o medalie olimpică. Bine. Dar d-l Guşă ştie, apropo de turneul asta din Japonia cum şanţ apreciaţi bătrânii judoka? De tromboane analiste ne-am săturat.

Ştie dl Guşă că la lotul masculin de judo au fost nişte oameni precum Constantin Niculae, Mihalache Toma, Mircea Frăţică, Ştefan Pop, Iacob Codrea care şi-au adus aportul că antrenori ai lotului naţional de seniori masculin, aşa cum au putut ei la momentul respectiv şi nu se "învârtea" judo-ul cum vrea dansul ? Vreau să-i mai spun d-lui Guşă despre "emeritul" Bercean, poate dânsul nu ştie cum le bătea cu centura pe fetele alea de la lot.

Un punct negru este pentru COSR care a desemnat o comisie şi cu toate decaratiile copilelor alea şi a părinţilor, după doi ani de "cercetări" a fost declarat nevinovat acest Bercean, care trebuia destituit din funcţia de antrenor. D-le Guşă şi Florin Bercean vă vorbesc ca un bătrân care am văzut multe treburi din judo, apropo lăsaţi-o mai "moale" cu muncitul la federaţie că am impresia că habar nu aveţi ce trebuie făcut acolo! În concluzie vă spun că datorită neştiinţei d-lui Guşă şi a orgoliului lui Florin Bercean judo românesc este in colaps. Să vă fie ruşine ! Iubesc judo şi oamenii adevăraţi din judo!"
, afirmă Toma Mihalache.

În vârstă de 68 de ani, Toma Mihalache a evoluat şi la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 06 Apr. 2024

Andreea Beatrice Ana, calificată la o nouă ediție de Jocuri Olimpice

 „Calificarea m-a eliberat”, a declarat Andreea Beatrice Ana la sosirea la București

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Oct. 2023

ANALIZĂ / India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036. Care sunt atuurile sale

 India are o economie în creștere și o populație care vrea să simtă acest lucru. 

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iun. 2023

Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

 Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!