ANALIZĂ / India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036. Care sunt atuurile sale

Autor: Nicolae Comănescu

India are o economie în creștere și o populație care vrea să simtă acest lucru. Găzduirea unei ediții de Jocuri Olimpice poate aduce confirmarea evoluției economice și poate fi un motiv de mândrie pentru cei 1,4 miliarde de indieni.

În acest sens, premierul indian Narendra Modi a anunţat candidatura ţării sale la organizarea Jocurilor Olimpice din 2036.

"India este foarte entuziasmată de ideea de a găzdui Jocurile Olimpice și nu va precupeţi niciun efort pentru a le organiza", a declarat Modi în cursul ceremoniei de deschidere a celei de-a 141-a Sesiunii a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care are loc la Mumbai.

Modi a subliniat totodată capacitatea ţării sale de a găzdui cu succes evenimente sportive majore, cum ar fi Cupa Mondială de cricket, care se desfăşoară în prezent în ţara asiatică, precum şi evenimente politice, precum recentul summit G20.

Modi a mai spus că India va căuta să găzduiască Jocurile Olimpice pentru tineret în 2029. "Sportul nu înseamnă doar câștigarea de medalii, ci și câștigarea inimilor", a adăugat el.

Mexicul și Indonezia și-au exprimat oficial interesul de a găzdui Jocurile Olimpice din 2036, iar în septembrie președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că și țara sa speră să organizeze evenimentul. Polonia nu a găzduit niciodată o ediție a Jocurilor Olimpice, de vară sau de iarnă.

Care sunt atuurile Indiei pentru a găzdui Jocurile Olimpice ?

În primul rând resursa umană și tehnologia. India este recunoscută ca fiind o țară care furnizează angajați competenți pentru industria IT, astfel că nu-i va fi greu să găsească oameni pricepuți pentru a depune o candidatură cu succes și să organizeze cum se cuvine un asemenea mega-eveniment.

De asemenea, India este o țară în care tehnologia face parte din viața locuitorilor, chiar dacă o mare parte din țară este slab dezvoltată. Oricare dintre marile orașe indiene poate, prin investiții masive, așadar tehnologie, să fie gazdă pentru o ediție de Jocuri Olimpice.

Un alt atu este capacitatea de mobilizare și ducerea la bun sfârșit a unor planuri ambițioase, iar cel mai recent exemplu este acela al trimiterii unui utilaj pe Lună, fiind doar a patra națiune care reușește acest lucru.

India poate propune un program cultural aparte, iar organizatorii Jocurilor Olimpice caută așa ceva. În plus, India are avantajul că este o economie în dezvoltare și ar profita din plin de un asemenea eveniment. Entuziasmul său este exprimat prin aprobarea unanimă a națiunii, ceea ce nu este frecvent întâlnit în orașe care se luptă pentru găzduirea unor astfel de competiții majore, deoarece localnicii dezaprobă cheltuirea banului public în scopul unui spectacol gigantic olimpic.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iul. 2024

Opiniile politice ale lui Koundé și Mbappé în contextul alegerilor din Franța

 ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Iul. 2024

Programul sezonului 2024-2025 de fotbal din România. Superliga e gata de start

 Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.

Autor: Nicolae Comănescu / 30 Iun. 2024

VIDEO / Constatin Popovici, încă un succes spectaculos în seria Red Bull Cliff Diving

 Polignano a Mare a găzduit a treia etapă, una dintre cele mai spectaculoase, a seriei mondiale Red Bull Cliff Diving 2024.