ANALIZĂ / India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036. Care sunt atuurile sale

Autor: Nicolae Comănescu

India are o economie în creștere și o populație care vrea să simtă acest lucru. Găzduirea unei ediții de Jocuri Olimpice poate aduce confirmarea evoluției economice și poate fi un motiv de mândrie pentru cei 1,4 miliarde de indieni.

În acest sens, premierul indian Narendra Modi a anunţat candidatura ţării sale la organizarea Jocurilor Olimpice din 2036.

"India este foarte entuziasmată de ideea de a găzdui Jocurile Olimpice și nu va precupeţi niciun efort pentru a le organiza", a declarat Modi în cursul ceremoniei de deschidere a celei de-a 141-a Sesiunii a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care are loc la Mumbai.

Modi a subliniat totodată capacitatea ţării sale de a găzdui cu succes evenimente sportive majore, cum ar fi Cupa Mondială de cricket, care se desfăşoară în prezent în ţara asiatică, precum şi evenimente politice, precum recentul summit G20.

Modi a mai spus că India va căuta să găzduiască Jocurile Olimpice pentru tineret în 2029. "Sportul nu înseamnă doar câștigarea de medalii, ci și câștigarea inimilor", a adăugat el.

Mexicul și Indonezia și-au exprimat oficial interesul de a găzdui Jocurile Olimpice din 2036, iar în septembrie președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că și țara sa speră să organizeze evenimentul. Polonia nu a găzduit niciodată o ediție a Jocurilor Olimpice, de vară sau de iarnă.

Care sunt atuurile Indiei pentru a găzdui Jocurile Olimpice ?

În primul rând resursa umană și tehnologia. India este recunoscută ca fiind o țară care furnizează angajați competenți pentru industria IT, astfel că nu-i va fi greu să găsească oameni pricepuți pentru a depune o candidatură cu succes și să organizeze cum se cuvine un asemenea mega-eveniment.

De asemenea, India este o țară în care tehnologia face parte din viața locuitorilor, chiar dacă o mare parte din țară este slab dezvoltată. Oricare dintre marile orașe indiene poate, prin investiții masive, așadar tehnologie, să fie gazdă pentru o ediție de Jocuri Olimpice.

Un alt atu este capacitatea de mobilizare și ducerea la bun sfârșit a unor planuri ambițioase, iar cel mai recent exemplu este acela al trimiterii unui utilaj pe Lună, fiind doar a patra națiune care reușește acest lucru.

India poate propune un program cultural aparte, iar organizatorii Jocurilor Olimpice caută așa ceva. În plus, India are avantajul că este o economie în dezvoltare și ar profita din plin de un asemenea eveniment. Entuziasmul său este exprimat prin aprobarea unanimă a națiunii, ceea ce nu este frecvent întâlnit în orașe care se luptă pentru găzduirea unor astfel de competiții majore, deoarece localnicii dezaprobă cheltuirea banului public în scopul unui spectacol gigantic olimpic.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iun. 2023

Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

 Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2023

DOCUMENT / Cum arată strategia națională pentru sport aprobată de Guvernul României

 Documentul precizează care sunt sporturile prioritare.

13 Apr. 2023

SPECIAL / Povestea lui Igor Vîsoțchi, unul dintre cei mai mari boxeri din urmă cu o jumătate de secol, decedat la vârsta de 69 de ani

Singurul pugilist care l-a oprit pe triplul campion olimpic cubanez Teofilo Stevenson.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Analiză / Copiii lui Klopp peste blazata Chelsea. Liverpool a câștigat Carabao Cup

 În urma triumfului dramatic al lui Liverpool în finala Carabao Cup împotriva lui Chelsea, toată lumea a elogiat echipa tânără trimisă de Jurgen Klopp pe teren, în contrast cu fotbaliștii de sute de milioane de euro ai lui Chelsea.