Muzeul Ivan Patzaichin, deschis din mai 2024 în localitatea Mila 23

Autor: Nicolae Comănescu

Mila 23 este localitatea din Delta Dunării în care s-au născut mai mulți dintre campionii României la canotaj și kaiac canoe. Cel mai proeminent nume este Ivan Patzaichin.

În memoria acestuia a fost construit un muzeu inovator din lemn, stuf şi lut, prima clădire din Deltă cu termoizolaţie din cânepă. El va fi deschis pentru public în mai 2024. Muzeul-observator cu o înălţime de 18 metri este cea mai înaltă structură din lemn din judeţul Tulcea şi va găzdui la parter un spațiu cu cele mai importante medalii câştigate de Patzaichin în timpul activităţii sale de sportiv.

Investiţia are valoarea totală de 3,6 milioane lei și se dorește a fi un centru de inovare comunitară pentru Centrul de Cultură Tradiţională "Ivan Patzaichin". Părţi din casa în care au locuit părinţii marelui sportiv vor face parte din acest muzeu.

Vizitatorii vor putea afla mai multe despre viața lui Ivan Patzaichin, de la copilăria în sat, la perioada de multiplu campion olimpic, etapa de antrenor şi mentor, până la cea de antreprenor social.

Locația va avea și un spaţiu model de Punct de Gastronomie Locală pentru cursuri şi un atelier de reparat şi întreţinere bărci din lemn. Este dotat cu sistem de panouri solare şi punct de încărcare biciclete şi motoare de bărci electrice, propunându-şi să devină primul prosumator din Mila 23.

Spaţiul va fi un hub esenţial pentru turismul sustenabil şi un punct de referinţă pentru remodelarea turismului în Deltă.

Muzeul este realizat la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23 şi va fi administrat de aceasta.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Scrima masculină românească are viitor. Echipa de sabie juniori este vicecampioană mondială

 România este campioana europeană en-titre la sabie masculin juniori. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.