Autor: Nicolae Comănescu
Dependența de jocuri de noroc se naște dintr-o tulburare de comportament, iar aceasta implică dependența de pariuri, loterii și de jocuri de noroc. Această tulburare care face ca o persoană să simtă o nevoie incontrolabilă de a paria se numește ludopatie, de la latinescu ludus, care înseamnă joc.
Ludopatia afectează viața, atât pe plan social, personal, cât și la locul de muncă. Atunci când o persoană suferă de această tulburare, capacitatea de autocontrol este afectată și îi este greu să spună "Nu", neputând astfel să oprească nevoia sau dorința de a juca.
Atunci când jocul face parte din viața de zi cu zi și i se acordă din ce în ce mai multă importanță, începe problema dependenței de joc. Pentru că accesul la casele de pariuri și cazinouri este din ce în ce mai ușor, fie de pe telefonul mobil, fie de pe tabletă sau PC, iar prezența fizică nu este necesară, astfel există tot mai multe persoane cu această boală.
În prezent, dependența de jocurile de noroc afectează viața multor familii și de aceea, iar la nivel mondial au fost propuse mai multe proiecte de legi și tratamente pentru a ameliora această problemă, cu care România se confruntă tot mai serios. La nivel internațional au apărut chiar centre care internează persoane care suferă de ludopatie.
Depistarea dependenței față de pariuri și jocuri de noroc nu este o sarcină ușoară, deoarece, spre deosebire de alte dependențe, jucătorul nu trebuie să consume droguri și să aibă semne vizibile clare. Expunerea în publicitate este din ce în ce mai mare, iar posibilitatea de a juca este din ce în ce mai timpurie.
La debutul bolii, jucătorul patologic suferă de un impuls necontrolat și de o dorință de neoprit de a juca. În această fază, aproape niciun jucător nu este capabil să recunoască faptul că și-a pierdut controlul. Se întâmplă ca jucătorul să câștige bani sau un premiu, iar acesta percepe în mod eronat că acele câștiguri au o frecvență ridicată și o posibilitate scăzută de pierderi, dar nu este așa.
După aceea vine faza de pierdere, în care, așa cum puteți înțelege, jucătorul începe să joace din ce în ce mai mult și să piardă din ce în ce mai mult. În această fază, jucătorul persistă în a juca din dorința de a recupera ceea ce a pierdut. Ulterior, începe să-și piardă conștiința și limitele de pariere. De obice sunt implicate sume mari de bani sau bunuri materiale. Apar minciunile, deteriorarea gravă a relațiilor cu cei din jur, căutarea disperată a banilor și momente de regret.
Specialiștii au identificat 6 simptomecare indică boala jocurilor de noroc:
1. Iritabilitatea. Jucătorul compulsiv se irită în general repede și își exprimă agresivitatea verbal sau fizic. În mod obișnuit are o proasta dispoziție și nu-și controlează impulsurile, fiind deseori nepoliticos.
2. Anxietatea. Pentru că a pierde sau a câștiga devine o preocupare pentru jucătorul de noroc,el are mai mereu o neliniște emoțională, care îi afectează în mod clar starea de spirit, descurajând concentrarea asupra lucrurilor cu adevărat relevante, cum ar fi munca, familia, proiectele, sănătatea etc. De multe ori aceasta duce la depresie.
3. Minciunile. Jucătorul începe să mintă tot mai des din dorința de a ascunde sumele de bani pe care le folosește la pariuri sau la jocurile de noroc, transformând minciuna într-un obicei cu riscul de a dezvolta o tulburare a personalității, ceea ce duce la și mai multe complicații psihice.
4. Se ascunde. Jucătorul își va satisface dependența în secret și va juca fără ca nimeni din familie să știe. De obicei în aceste momente, jucătorul pierde totul.
5. Împrumută bani. Solicitarea de bani este de la o rudă sau un prieten pentru a-i cheltui la pariuri sau jocuri de noroc, fără a cântări consecințele, se întâmplă tot mai frecvent. În mintea dependentului, tulburarea nu îl face să ia în considerare situația sau posibilitatea că va pierde acei bani și nu va avea cum să-i returneze.
6. Obsesia pentru pariuri și jocuri de noroc. Jucătorul își petrece mare parte a zilei gândindu-se la banii câștigați și pierduți ca urmare a dependenței sale, diminuându-i liniștea și atenția.
În aceste condiții recâștigarea autocontrolului și recuperarea vieții este cel mai important lucru, deși e foarte dificil de realizat.
Terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi eficientă în tratarea ludopatiei. De asemenea, au fost efectuate studii privind medicamentele pentru tratarea jocurilor de noroc, iar rezultatele preliminare sugerează că antidepresivele și produse precum naltrexona pot ajuta la tratarea simptomelor ludopatiei. Cu toate acestea, fiecare pacient reacționează diferit la administrarea de medicamente. De cele mai multe ori, voința și conștientizarea problemei sunt decisive.
Ca și alcoolismul sau dependența de droguri, ludopatia este o tulburare cronică care tinde să se agraveze fără tratament. Recidiva este probabilă, dar cu toate acestea, jucătorii au un prognostic foarte bun cu un tratament adecvat, iar oferirea de ajutor pentru jucătorii compulsivi de către un medic specialist este foarte eficientă.
Studiu de caz: Nicola Fagioli, fotbalist la Juventus
Suspendat pentru 7 luni după ce a participat la pariuri sportive, Nicolo Fagioli, mijlocaşul de la Juventus Torino, a povestit publicului larg că vreme de doi ani a fost măcinat de dependența aceasta.
Totul a început în vara anului 2021, în timpul unei convocări la echipa naţională de tineret a Italiei, când l-a văzut pe colegul său Sandro Tonali jucând şi l-a întrebat ce face. Acesta chiar i-a făcut un cont lui Fagioli pentru a paria.
Pariurile au început ca un "hobby" pentru mijlocaş, dar s-a transformat rapid într-o dependenţă, odată cu primele datorii mari.
"În ianuarie 2022, când am ajuns la Torino, eram într-o stare de stres din cauza datoriilor acumulate. La început, am pariat pe tenis timp de un an. Apoi, în septembrie 2022, am început să pariez pe fotbal cu sume mari pentru a recupera totul. Într-un an aveam deja datorii de trei milioane de euro", povestește fotbalistul, care recunoaște că a început să se împrumute de sume considerabile de bani.
"Aveam o datorie atât de mare încât, atunci când jucam, nu încasam nimic. Mi s-a spus: "O să-ţi rupem picioarele dacă nu plăteşti ceea ce datorezi". "Banii pe care îi câştigam erau folosiţi doar pentru a reduce ceea ce datoram acestor platforme (...) Nu puteam să dorm noaptea. Cu cât trecea mai mult timp, cu atât datoria mea devenea o obsesie şi cu cât banii pe care îi datoram creşteau tot mai mult, tot ce mă gândeam era să joc pentru a încerca să recuperez totul", a mai spus el.
Fagioli a început să ceară bani și colegilor, precum Federico Gatti, un fundaş central italian de la Juventus, şi Radu Drăguşin, internaţional român care evoluează acum la Genoa, care i-au împrumutat fiecare câte 40.000 de euro.
Pedeapsa lui Fagioli a fost oficial de 12 luni, dar a fost redusă la şapte, deoarece acesta a acceptat un program de tratament pentru combaterea dependenţei de jocurile de noroc.
ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?
La fiecare turneu final există o echipă de la care există mari așteptări, dar care dezamăgește.
Aproape 100 000 de fani români au asistat de pe stadion la meciurile echipei noastre naționale la Campionatul European.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.