Comitetul Internațional Olimpic a anunțat 5 sporturi noi la Jocurile Olimpice din 2028

Autor: Nicolae Comănescu

Jocurile Olimpice din 2028 vor fi găzduite de Los Angeles și vor avea 5 sporturi noi. Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic, reunit la Mumbai (India), a votat în favoarea introducerii în program a următoarelor discipline: cricket, flag football, lacrosse, squash şi baseball-softball.

Potrivit regulilor CIO, fiecare oraș-gazdă poate cere includerea mai multor sporturi pentru ediţia pe care o găzduieşte, iar organizatorii Jocurilor Olimpice din 2028 au făcut lobby pentru introducerea acestor discipline în programul evenimentului din California.

''Propunerile au fost acceptate la pachet de Comitetul Executiv CIO'', a precizat preşedintele forului internațional, germanul Thomas Bach, într-o conferinţă de presă.

Cricket, care este foarte apreciat în India şi are o audienţă globală în creştere, urmează să revină în programul Jocurilor Olimpice după ce a mai fost prezent o dată, la ediţia 1900, de la Paris.

Cele cinci sporturi au asigurată prezenţa la o singură ediţie a Jocurilor şi speră să le ofere un impuls pentru a se dezvolta şi a câştiga o popularitate şi mai mare pentru a rămâne atractive pentru Jocurile Olimpice.

Flag football este o formă de fotbal american fără contact, jucată în echipe de cinci jucători.

Baseball-ul a fost prezent la mai multe ediţii ale Jocurilor Olimpice, revenind la JO 2020, după ce nu a fost inclus în 2012 şi 2016, însă nu va fi la Jocurile de anul viitor de la Paris.

Softball-ul, varianta feminină a baseball-ului, a apărut la cinci ediţii anterioare ale Jocurilor de vară, şi nu va fi nici el prezent la Paris.

Lacrosse este un sport colectiv derivat din culturile amerindiene.

Numărul sporturilor din programul JO 2028 a ajuns astfel la 36, un record, însă, CIO trebuie să discute în acelaşi timp menţinerea unor discipline precum pentatlonul modern şi halterele, amânând totodată luarea unei decizii în privinţa boxului.

CIO a retras recunoaşterea Federaţiei Internaţionale de Box (IBA) după o cascadă de scandaluri şi aşteaptă să vadă dacă World Boxing, o organizaţie nouă formată din federaţiile naţionale disidente va strânge suficientă susţinere pentru a o înlocui. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Oct. 2023

Kaylee McKeown, record mondial la 50 de metri spate

 Australiana Kaylee McKeown s-a impus în finala la 50 m, la Cupa Mondială de la Budapesta.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Oct. 2023

Sabrina Ionescu și New York Liberty au pierdut titlul de campioană WNBA în fața lui Las Vegas Aces

 Las Vegas Aces și New York Liberty au jucat finala ligii profesioniste nord-americane de baschet feminin (WNBA).

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

Dinamo și CSM Constanța, victorii în European League la handbal masculin

 Dinamo și CSM Constanța demonstrează că au calitate în competițiile europene. 

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

ANALIZĂ / Tottenham, debut istoric în Premier League. Odă pentru Ange

Experții fotbalului britanic nu-și amintesc ca în istoria recentă a Premier League un manager să aibă un efect de transformare atât de rapid asupra unei echipe.