De Ziua Mondială a Şahului, concurs Ziarul de Sport, în parteneriat cu Editura Neverland

Autor: Nicolae Comănescu

Ziua Mondială a Șahului este sărbătorită anual pe 20 iulie, dată pe care a fost fondată Federația Internațională a Șahului, în anul 1924.

Puteți câștiga un exemplar al cărții „Morala Șahului”, de Bogdan Ionescu, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook Ziarul de Sport, organizat în parteneriat cu Editura Neverland. Detalii, aici.

Cartea a fost apreciată de mai multe figuri autohtone, cunoscute în lumea șahului. Redăm mai jos câteva mărturii:
„Etica șahistă, punct de plecare și de final în partida de șah, marcată atât de frumos prin nelipsita strângere de mână, este un element esențial și definitoriu al sportului minții surprins cu finețe în rândurile acestei cărți”. (Ciprian Nanu, Mare Maestru Internațional)

„Este un privilegiu pentru familia șahistă când cineva dintre ai noștri, care a obținut rezultate remarcabile în alt domeniu decât șahul, decide să publice o carte despre șah dintr-o altă perspectivă decât cea cu care suntem obișnuiți, a unui antrenor sau jucător de performanță. Citind lucrarea avocatului «de performanță», vom descoperi multe sfaturi utile despre moralitate, etică, disciplină, care ne ajută să devenim oameni mai buni, folosind calitățile pe care șahul ni le dezvoltă. Desigur, paralela dintre șah și viață este ilustrată și printr-o consistentă colecție de partide de șah bine alese, ceea ce face ca lectura să fie deosebit de plăcută”. (Alin Berescu, Mare Maestru Internațional)

„Noi, șahiștii pasionați, căutăm adesea să înțelegem lumea prin prisma sportului care ne-a format. Autorul acestei cărți – un bun jucător de șah, iar în același timp un avocat reputat – ne prezintă cum se regăsesc în șah valori precum etica, moralitatea și ne învață cum să «mutăm» mai bine atât în șah, cât și în viață”. (Tiberiu Georgescu, Mare Maestru Internațional)

„Pentru un șahist pierderea unei partide poate fi o adevărată catastrofă. Mai ales dacă era câștigat. Pe cealaltă parte, o victorie meritată ne poate transforma în zei pe pământ, măcar pentru o rundă. O zi normală la serviciu poate genera emoții puternice felurite, astfel că nu e prea ușor să ne păstrăm calmul și răbdarea în timpul unui turneu. Găsirea unor repere morale, a unor exemple de urmat ne pot asigura însă o linie de plutire între lumea șahului și cea din afara fenomenului, numită de unii cea reală. Consider că un șahist veritabil trebuie să aibă standarde morale și principii, să se poată integra în orice colectivitate, să poată fi un membru în societate! Personal, antrenez caractere nu doar șahiști”. (Vlad Jianu, Mare Maestru Internațional)

Volumul poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Neverland.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

Halep a ajns pe locul 574 în clasamentul live WTA!

După US Open 2023, Simona va ieși din ierarhia mondială.

Autor: Dan Voinea / 27 Iul. 2023

David Popvici, fără medalie în Japonia. Un român cu același nume a triumfat la Fukuoka în proba de sărituri de la mare înălțime

David Popovici a terminat pe locul 6 în cursa de 100 de metri liber.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iul. 2023

Ce consumă Vingegaard ? Performanțele danezului sunt de pe altă planetă

 Jonas Vingegaard este lider în Turul Franței, iar ceea ce a arătat în ultimele două etape, a 16-a și a 17-a sunt rezultate uimitoare.

Ştiri recente:

Autor: Dan Voinea / 10 Aug. 2023

Tottenham a acceptat oferta lui Bayern, Kane se mută în Bundesliga

Lukaku ar putea fi înlocuitorul lui Kane la gruparea londoneză.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

Halep a ajns pe locul 574 în clasamentul live WTA!

După US Open 2023, Simona va ieși din ierarhia mondială.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

CSU Craiova a adus un jucător cu aproape 300 de apariții în Serie A

Jasmin Kurtic are 83 de selecții în naționala Sloveniei.