De la ''Big Three''... la generația lui Alcaraz , Rune și Sinner

Autor: Dan Voinea

Anul trecut, la sfârșitul lui septembrie, imagini emoționante de la Londra făceau înconjurul planetei. La Laver Cup, Roger Federer jucase ultimul meci al unei cariere de poveste. Iar această ultimă reprezentație a fost dată, la dublu, alături de unul dintre marii competitori din cariera sa, Rafael Nadal.

Finalul i-a adus unul lângă celălalt pe bancă, plângând ca niște copii în timp ce Ellie Goulding interpreta piesa ''Still falling for you''. Încrâncenarea, tensiunea, suspansul și lupta până la ultima picătură de energie în memorabilele dispute dintre ''Maestru'' și ''Matador'' pe parcursul a aproape două decenii lăsau loc emoției pure. ''Admirația pentru Federer m-a făcut să fiu emotiv peste măsură'', a argumentat Nadal. Jurnaliștii au vrut să afle dacă lacrimile nu aveau totuși legătură și cu gândul legat de propria lui retargere. Rafa a negat categoric, lăsând să se înțeleagă că e departe momentul când va agăța racheta în cui.

La aproape opt luni distanță, ibericul a anunțat, într-o conferință de presă, că nu va juca la Roland Garros și că 2024 va fi ultimul an din carieră. ''E o decizie pe care corpul meu a luat-o, nu am luat-o eu'', a declarat cel care nu ratase întâlnirea cu Grand Slam-ul de la Paris în ultimii 18 ani. O competiție la care deține recordul de trofee câștigate, 14. Chinuit în continuare de accidentarea la șold suferită în ianuarie, la Australian Open, Nadal nu doar că a ieșit din Top10 pentru prima oară din 2003. La finalul turneului de pe zgura pariziană, unde avea de apărat 2000 de puncte, va ajunge pe locul 130 în ierarhia mondială.

Dar acestea sunt statistici seci. Ceea ce contează e că ne vom mai bucura foarte puțin de momentele magice oferite de acest sportiv imens. Și doar în condițiile în care corpul lui Rafa va spune da. Chiar dacă  își dorește enorm să participe la turneele de Grand Slam din 2024 și să fie prezent la Jocurile Olimpice de la Paris, va fi aproape imposibil fără meciuri în picioare în a doua parte a acestui an. Și cum pentru Nadal nu există jumătăți de măsură, în scenariul cel mai rău am putea vedea un meci de retragere chiar în 2023. Poate, ca în cazul lui Federer, tot la dublu. Iar partener de echipă să îi fie Novak Djokovic.

Sârbul va ramâne, nici el pentru mult timp, ultimul reprezentant al ''tripletei de aur'' care se va lupta cu jucătorii din noul val. Nole nu avut un început prea bun în acest sezon de zgură, fiind eliminat în optimi la Monte Carlo și în sferturi la Roma. A fost pentru prima oară în ultimii 19 ani când nici sârbul, nici Nadal nu au jucat finala la Foro Italico. ''O nouă generație este deja aici, tineri care joacă un tenis uimitor. Nu mai am foamea de a continua, dar încerc să rămân agățat acolo, alături de ei'', a spus Djokovic după eliminarea de la Roma.

Îi va fi greu generației actuale să se apropie de ștacheta ridicată de Big Three. Din 2004 și până la ediția din acest an de la Australian Open, Federer, Nadal și Djokovic câștigaseră 63 dintre cele 76 de trofee de Grand Slam puse în joc. Se va vorbi, oare, peste 15 ani de performanțe similare pentru Alcaraz, Rune, Sinner și compania? Cei care au trait cu tenisul Big Three ar spune că nu, că nimic nu va mai fi la fel. Dar poate că așa au gândit, la vremea lor și fanii generației Năstase, Borg, Mc Enroe și apoi cei care au fost fascinați de tenisul lui Becker, Edberg, Sampras și Agassi.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Apr. 2024

Analiză / Nike se luptă să țină pasul cu concurența

 În industria echipamentului sportiv, a rămâne relevant poate fi o chestiune trecătoare.

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Mai 2024

Rețeta pentru promovarea lui Como în Serie A: mulți bani, Fabregas și Henry

 După o absență de 21 de ani, Como a revenit în Serie A.

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.