SPECIAL / Vlad Moldoveanu, între speranță, performanță și durere. Final de carieră pentru unul dintre veteranii baschetului românesc

Autor: Pompiliu Constantin

Vlad Moldoveanu a fost văzut ca viitorul Ghiță Mureșan, dar dorința românilor de a avea un alt compatriot în NBA nu s-a concretizat. Baschetbalistul şi-a încheiat cariera de jucător la 35 de ani după un periplu care a început spectaculos, plin de speranță, a consemnat numeroase provocări, performanțe și un final de carieră cu dureri fizice, dar și profesionale, mai ales după ce a ratat cu Dinamo calificarea în play-off.

Evident, nimeni nu știe mai bine decât Vlad Moldoveanu cum își cântărește momentele carierei, dar din exterior ele s-au văzut ca un grafic învolburat de bursă, cu suișuri și coborâșuri. Îmi aduc aminte de momentele în care discutam în 2008-2009 la Sport Total FM cu Carmen Tocală, mama lui Vlad Moldoveanu, despre speranțele fiului ei și încrederea că băiatul are cifre suficient de bune pentru a fi selectat în NBA. Acest discurs optimist ne-a alimentat tuturor nădejdea că studentul de la American University va fi urmașul lui Ghiță Mureșan.

Nu a fost draftat în baschetul nord-american, iar o perioadă a trebuit să ne obișnuim cu ideea că Vlad Moldoveanu va avea un alt drum decât cel conturat în imaginația noastră. Pentru el, prima provocare la nivel înalt a fost Benetton Treviso, în nord-estul Italiei, cu care a terminat sezonul 2011-2012 undeva la mijlocul clasamentului. Apoi s-a mutat la Le Havre, cu care a ocupat locul 11 în Pro A. A treia experiență europeană i-a adus și primul trofeu, campion al Estoniei, cu Kalev/Cramo, fiind desemnat și MVP al finalei.

Odată încrederea recâștigată, Vlad Moldoveanu a mers în Polonia, la Turow Zgorzelec, cu care a jucat în Euroligă, o altă realizare rară pentru un baschetbalist român, iar alături de clubul din Silezia Inferioară a câștigat Supercupa în 2015. Sezonul viitor a trecut un oraș mai mare, tot în vestul Poloniei, la Stelmet Zielona Gora, cu care a devenit campion național în 2016. 

A urmat întoarcerea în România la U BT Cluj-Napoca, cu care a devenit din nou campion național, ceea ce i-a deschis drumul spre Superliga Turciei, la Büyükçekmece, din Istanbul, cu care a terminat pe locul al 12-lea. U BT Cluj-Napoca l-a readus în țară, după care au fost experiențe la FC Voluntari și Dinamo, alături de o trecere de un sezon în campionatul grec, la o echipă cu existență efemeră.

Capacitatea de a se adapta a fost fără îndoială o calitate a lui Vlad Moldoveanu, care a răspuns pozitiv acestor provocări culturale, nu doar baschetbalistice. Per total, alegerile sale s-au dovedit inspirate. Nu la fel de bune au fost rezultatele cu echipa națională, deși el a fost component al naţionalei încă de la juniori. Cel mai vizibil moment a fost participarea la Campionatul European din 2017, care a derulat o grupă la Cluj-Napoca, unde România s-a și bucurat de un sprijin impresionant.

Durerile fizice din ultimii ani nu l-au oprit pe Vlad Moldoveanu, aflat în căutarea unui final de carieră cu încă un trofeu. Nu a fost să fie, deoarece Dinamo, deși a avut un buget de play-off în campionatul intern, nu a reușit să acceadă acolo. Baschetbalistul a pus capăt carierei sportive în mod natural și ne-a anunțat că prioritățile lui de acum înainte vor fi familia și agenţia de jucători, VM Hoops, prin care își dorește să fie mai degrabă un mentor şi un prieten. Cu siguranță, cariera bogată, provocările și rețeaua de prieteni îl vor ajuta în acest demers, care, sperăm noi, va aduce cât mai repede un alt român în NBA.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Scrima masculină românească are viitor. Echipa de sabie juniori este vicecampioană mondială

 România este campioana europeană en-titre la sabie masculin juniori. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.