Studiu / Bicarbonatul de sodiu, noul panaceu al sportivilor ? Ce spune știința

Autor: Nicolae Comănescu

Praful de copt este la modă acum în lumea ciclismului. Bicarbonatul de sodiu este de fapt doar un mic element într-un complex nutrițional discutat tot mai mult în această perioadă de specialiștii din lumea sportului.

Bicarbonatul de sodiu este folosit ca agent de fermentare în locul drojdiei, ca regulator de aciditate sau ca agent antiaglomerant. Cicliștii îi spun în jargonul acestui sport "supă", "budincă de jeleu", "iaurt" sau "terci". Ei îl folosesc deoarece bicarbonatul este absorbit în organism și acumularea de acid lactic în mușchi este întârziată.

"Încă de prin 2010 a devenit tot mai folosit. Mai ales pentru probele contratimp. Pe atunci pulberea era amestecată cu apă, iar mai târziu au fost create capsule", povestește Stef Clement, un analist sportiv din Olanda.

Cei mai mulți cicliști îl folosesc, asta după ce multă vreme, bicarbonatul de sodiu era utilizat de către canotori și atleți. A devenit cumva obișnuință, mai ales în condițiile în care testele antidoping sunt tot mai dese, iar fiecare sportiv caută acele metode de recuperare cât mai eficiente.

Un studiu publicat în 2021 cu ajutorul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă, în revista Journal of the International Society of Sports Nutrition, trage câteva concluzii interesante, pe care le redăm mai jos.

Suplimentarea cu bicarbonat de sodiu (doze de la 0,2 la 0,5 g/kg) îmbunătățește performanța în activitățile de rezistență musculară, în diverse sporturi de luptă, inclusiv box, judo, karate, taekwondo și lupte libere, precum și în ciclismul de intensitate ridicată, alergare, înot și canotaj.

Efectele în creșterea capacității de muncă ale bicarbonatului de sodiu sunt stabilite în principal pentru exercițiile fizice de intensitate ridicată care durează între 30 de secunde și 12 minute. Așadar, dacă ești un ciclist care trebuie să ducă trena vreo 2-3 ore, nu are rost să iei bicarbonat de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu îmbunătățește performanța în exerciții fizice atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Doza optimă de bicarbonat de sodiu pentru efecte benefice în plan sportiv este de 0,3 g/kg. 

Pentru protocoalele de suplimentare cu doză unică, momentul recomandat pentru ingerarea bicarbonatului de sodiu este cu 60-180 de minute înainte de exercițiu sau de competiție.

Doza zilnică totală este de obicei împărțită în doze mai mici, ingerate în mai multe momente pe parcursul zilei (de exemplu, 0,1 până la 0,2 g/kg de bicarbonat de sodiu consumat la micul dejun, prânz și cină). Cura respectivă trebuie să se producă măcar cu 3-7 zile înainte de un test important.

Utilizarea pe termen lung a bicarbonatului de sodiu (de exemplu, înainte de fiecare ședință de antrenament) poate spori adaptarea la efort.

Cele mai frecvente efecte secundare ale suplimentării cu bicarbonat de sodiu sunt balonarea, greața, vărsăturile și durerile abdominale. Incidența și severitatea efectelor secundare variază de la sportiv la sportiv.

Studiul poate fi cercetat în detaliu aici.
 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iun. 2023

Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

 Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2023

DOCUMENT / Cum arată strategia națională pentru sport aprobată de Guvernul României

 Documentul precizează care sunt sporturile prioritare.

13 Apr. 2023

SPECIAL / Povestea lui Igor Vîsoțchi, unul dintre cei mai mari boxeri din urmă cu o jumătate de secol, decedat la vârsta de 69 de ani

Singurul pugilist care l-a oprit pe triplul campion olimpic cubanez Teofilo Stevenson.

Ştiri recente:

Autor: Dan Voinea / 10 Aug. 2023

Tottenham a acceptat oferta lui Bayern, Kane se mută în Bundesliga

Lukaku ar putea fi înlocuitorul lui Kane la gruparea londoneză.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

Halep a ajns pe locul 574 în clasamentul live WTA!

După US Open 2023, Simona va ieși din ierarhia mondială.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

CSU Craiova a adus un jucător cu aproape 300 de apariții în Serie A

Jasmin Kurtic are 83 de selecții în naționala Sloveniei.