Studiu / Bicarbonatul de sodiu, noul panaceu al sportivilor ? Ce spune știința

Autor: Nicolae Comănescu

Praful de copt este la modă acum în lumea ciclismului. Bicarbonatul de sodiu este de fapt doar un mic element într-un complex nutrițional discutat tot mai mult în această perioadă de specialiștii din lumea sportului.

Bicarbonatul de sodiu este folosit ca agent de fermentare în locul drojdiei, ca regulator de aciditate sau ca agent antiaglomerant. Cicliștii îi spun în jargonul acestui sport "supă", "budincă de jeleu", "iaurt" sau "terci". Ei îl folosesc deoarece bicarbonatul este absorbit în organism și acumularea de acid lactic în mușchi este întârziată.

"Încă de prin 2010 a devenit tot mai folosit. Mai ales pentru probele contratimp. Pe atunci pulberea era amestecată cu apă, iar mai târziu au fost create capsule", povestește Stef Clement, un analist sportiv din Olanda.

Cei mai mulți cicliști îl folosesc, asta după ce multă vreme, bicarbonatul de sodiu era utilizat de către canotori și atleți. A devenit cumva obișnuință, mai ales în condițiile în care testele antidoping sunt tot mai dese, iar fiecare sportiv caută acele metode de recuperare cât mai eficiente.

Un studiu publicat în 2021 cu ajutorul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă, în revista Journal of the International Society of Sports Nutrition, trage câteva concluzii interesante, pe care le redăm mai jos.

Suplimentarea cu bicarbonat de sodiu (doze de la 0,2 la 0,5 g/kg) îmbunătățește performanța în activitățile de rezistență musculară, în diverse sporturi de luptă, inclusiv box, judo, karate, taekwondo și lupte libere, precum și în ciclismul de intensitate ridicată, alergare, înot și canotaj.

Efectele în creșterea capacității de muncă ale bicarbonatului de sodiu sunt stabilite în principal pentru exercițiile fizice de intensitate ridicată care durează între 30 de secunde și 12 minute. Așadar, dacă ești un ciclist care trebuie să ducă trena vreo 2-3 ore, nu are rost să iei bicarbonat de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu îmbunătățește performanța în exerciții fizice atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Doza optimă de bicarbonat de sodiu pentru efecte benefice în plan sportiv este de 0,3 g/kg. 

Pentru protocoalele de suplimentare cu doză unică, momentul recomandat pentru ingerarea bicarbonatului de sodiu este cu 60-180 de minute înainte de exercițiu sau de competiție.

Doza zilnică totală este de obicei împărțită în doze mai mici, ingerate în mai multe momente pe parcursul zilei (de exemplu, 0,1 până la 0,2 g/kg de bicarbonat de sodiu consumat la micul dejun, prânz și cină). Cura respectivă trebuie să se producă măcar cu 3-7 zile înainte de un test important.

Utilizarea pe termen lung a bicarbonatului de sodiu (de exemplu, înainte de fiecare ședință de antrenament) poate spori adaptarea la efort.

Cele mai frecvente efecte secundare ale suplimentării cu bicarbonat de sodiu sunt balonarea, greața, vărsăturile și durerile abdominale. Incidența și severitatea efectelor secundare variază de la sportiv la sportiv.

Studiul poate fi cercetat în detaliu aici.
 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Aug. 2024

Îndemnurile lui David Popovici și ale antrenorului Adrian Rădulescu pentru copii și părinți

 David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos. 

Autor: Guy Aka Martial / 01 Aug. 2024

Simone Biles, uimitoare în concursul de individual compus de la Jocurile Olimpice

 Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Iul. 2024

David Popovici, supersonic ! Românul, campion olimpic la 200 metri liber

 David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.