
Autor: Dan Voinea
Cresc presiunile la adresa Comitetului Internațional Olimpic în legătură cu prezența sportivilor din Rusia și Belarus la JO din 2024. Un total de 34 de țări, printre care Franța, Marea Britanie, Australia, Statele Unite, Coreea de Sud, Italia, Germania și Noua Zeelandă, au trimis o declarație comună către CIO în care cer interzicerea prezenței Rusiei și Belarusului la competiția din Hexagon.
Scrisoarea, rezultatul întâlnirii care a avut loc între miniștrii sportului din aceste țări în urmă cu 10 zile, în care a intervenit și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky , indică faptul că semnatarii au ‘’mari îngrijorări cu privire la cât de fezabil este ca olimpicii din Rusia și Belarus să concureze ca neutri, în condițiile CIO de neidentificare cu țara lor, deși sportivii sunt finanțați și sprijiniți direct de statele lor”.
‘’Legăturile și afilierile puternice dintre sportivii ruși și armata rusă reprezintă, de asemenea, o preocupare clară. Prin urmare, concentrarea noastră colectivă în fiecare moment nu a fost niciodată una de discriminare pur și simplu pe bază de naționalitate, dar aceste preocupări puternice trebuie abordate de către CIO. Atâta timp cât aceste probleme fundamentale și lipsa substanțială de claritate și detalii concrete privind un model viabil de neutralitate nu sunt abordate, nu suntem de acord că sportivii ruși și belarusi pot concura din nou ”, se argumentează în declarație.
Marea Britanie pare să aibă cea mai fermă poziție pe acest subiect sensibil.
"Suntem de acord că Putin nu poate folosi sportul pentru a-și legitima acțiunile pe scena mondială. Această coaliție de națiuni a sprijinit Ucraina pe mai multe fronturi și vom continua să facem acest lucru. Exprimăm îngrijorări serioase cu privire la planurile Comitetului Olimpic Internațional care ar viza o cale de întoarcere către sportul de elită pentru Rusia și Belarus. Orice plan de a permite sportivilor ruși și belaruși să participe la Paris nu este credibil", a declarat Lucy Frazer, secretarul pentru Cultură al Regatului Unit.
Declarația vine la câteva zile după ce Parlamentul European a aprobat o rezoluție cu privire la invazia rusă în Ucraina, iar unul dintre puncte conține condamnarea deciziei de a permite sportivilor din Rusia și Belarus să concureze ca neutri și, totodată, cererea către CIO de a revoca decizia.
Anterior, președintele CIO,Thomas Bach, a insistat că sportul trebuie ținut departe de problemele politice.
‘’Nu este la latitudinea guvernelor să decidă cine poate partcicipa la competiții sportive. Ar fi sfârșitul competițiilor internaționale precum Jocurile Olimpice’’, a subliniat Bach.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.
De când a fost adus Marius Șumudică la Rapid, rezultatele clubului giuleștean au început să fie din ce în ce mai bune. Totodată, însă, articolele cu și despre Șumudică au devenit la ordinea zilei, uneori nu în avantajul Rapidului. Cum scadența pentru primul obiectiv impus lui „Șumi” se apropie, ne întrebăm ce-a fost bine și ce-a fost rău până acum în mandatul său.
FCSB caută atacant. Nici Rapid nu ar spune nu unuia nou. Craiova tocmai și-a adus unul, dar parcă ar mai fi loc. În acest articol propunem cinci nume interesante și accesibile.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.