Jocurile Olimpice de vară din decembrie!

Autor: Dan Voinea

 Qatarul nu e singura țară care a organizat o competiție majoră mondială în aer liber când în emisfera nordică era iarnă.

 În 2010, Qatarul a primit dreptul de organizare a mondialului, iar cinci ani mai târziu FIFA a hotărît că turneul final din 2022 se va disputa iarna. De atunci s-au scris mii de articole, nu doar pe tema alegerii neinspirate. Ci și în legătură cu perioada de desfășurare a competiției. Uimirea persistă și acum, dacă te găndești că marea finală e programată în preajma Crăciunului.

Nu e totuși o premieră. În 1956, calendarul Jocurilor Olimpice de vară a fost 22 noiembrie-8 decembrie. Era prima ediție găzdiută de o țară(Australia) din afara Europei și Americii de Nord. E adevărat, temperaturile în emisfera sudică în această perioadă a anului sunt perfecte pentru organizarea unei astfel de competiții.
 
Acum 66 de ani, Leon Rotman(kaiac-canoe, C1 1000 și 10 000 de metri), Alexe Dumitru și Simion Ismailciuc(kaiac-canoe, C2 10 000 de metri), Ștefan Petrescu(tir, pistol viteză) și Nicolae Linca(box, semimijlocie 69 de kg) urcau pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. România mai câștiga alte  trei medalii de argint și cinci de bronz. 
 
Unul dintre cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice, s-a consemnat chiar la acea ediție. URSS tocmai invadase Ungaria pentru a înăbuși o mișcare revoluționară de amploare. Mai multe țări, în semn de solidaritate cu poprul maghiar, au boicotat competiția. Printre ele. Olanda, Spania și Elveția.
 
Ungaria a participat, iar în drumul spre păstrarea titlului olimpic la polo a dat chiar peste URSS.Tensiunea a fost maximă, iar meciul plin de durități. Ervin Zadar a fost umplut de sânge de rusul Valentin Prokopov, iar lucrurile au degenerat și în tribune. Forțele de ordine au calmat cu greu spiritele, meciul nu a mai continuat, iar Ungaria, care conducea în momentul întreruperii, a fost declarată câștigătoare.
 
Australienii au mai organizat Jocurile Olimpice și în 2000, dar atunci perioada de desfășurare a fost 15 septembrie-1 octombrie. Tot la Antipozi va fi organizată și ediția cu numărul 35, la Brisbane, între 23 iulie și 8 august 2032.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Scrima masculină românească are viitor. Echipa de sabie juniori este vicecampioană mondială

 România este campioana europeană en-titre la sabie masculin juniori. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.