UNEFS a găzduit Conferința Internațională de Istoria Sportului

Autor: Andrei Szabo

Istoria sportului este deja un domeniu serios de cercetare în țările cu tradiție sportivă, iar România se aliniază acestui trend academic. Astfel, principala universitate de profil din țara noastră, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, a găzduit pe 10 iunie Conferința Internațională de Istoria Sportului.

 

Aceasta a făcut parte din evenimentul International Congress of Education, Health and Human Movement, s-a desfășurat online pe platforma UNEFS, dar a putut fi urmărit și pe Youtube. De altfel, interesul a fost peste așteptări, cu aproximativ 100 de persoane care s-au conectat pe platforma UNEFS și aproximativ 3700 de viualizări pe Youtube.

Conferința a beneficiat de prezența a trei vorbitori de calibru, într-o sesiune specială, coordonată de istoricul Pompiliu-Nicolae Constantin, cadru didactic al UNEFS. Istoricul elvețian Gregory Quin, de la Universitatea din Lausanne, a susținut o prezentarea despre rolul istoriei sportului și a prezentat un studiu de caz despre evoluția localității St. Moritz concomitent cu marile evenimente sportive.

Apoi, Daphné Bolz, profesor la Universitatea din Rouen și la Universitatea din Munster, a făcut o radiografie a educației fizice și sportului în Europa în perioada modernă și interbelică. Daphné Bolz este și președintele European Committee for Sports History. Sesiunea invitaților speciali a fost închisă de profesorul Albrecht Sonntag, de la ESSCA School of Management din Franța, care a ținut o prezentare despre diplomația sportului. De altfel, acest subiect a fost un aspect central al evenimentului găzduit de UNEFS.

Discuțiile au fost urmate de 11 prezentări, care au avut 17 autori. Diplomația sportului în România a fost prezentată de Pompiliu-Nicolae Constantin și Monica Stănescu. În același sens, istoricul Bogdan Popa, de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga, a vorbit despre Jocurile Pershing din 1919 și aspectele diplomatice ale acestui eveniment. Anita Sterea, Simona Amanar-Tabara, Liliana Radu, Gynetta Vanvu, Radu Ababei și Alexandra Nica au prezentat istoria a cinci decenii de educație olimpică în România. Istoricul și jurnalistul Teodor Burnar a realizat o prezentare a portretizărilor Simonei Halep în mass media românească.

O prezentare foarte interesantă a reușit și Cristian Laiber, care a oferit o imagine comparativă fascinantă a artelor marțiale. Simona Petracovschi, de la Universitatea de Vest din Timișoara, a vorbit despre educația fizică a muncitorilor în comunism. Sportul băcăuan în perioada interbelică a fost subiectul expus de Cătălina Ababei și Alina Ababei.

Profesorul polonez Michal Mazurkiewicz a oferit o foarte bună prezentare despre sport și religie. Marius-George Polcovnicu, de la Universitatea din Lyon, a analizat suporterismul bucureștean în perioada comunistă și postcomunistă. Monica Stănescu, prorector al UNEFS, a prezentat evoluția practicării educației fizice în școli de-a lungul timpului.

Pe lângă prezentările propriu zise, evenimentul s-a bucurat de discuții pe seama temelor amintite. Conferința a fost susținută de proiectul Erasmus Plus, intitulat TES-D – Towards an EU Sport Diplomacy – Building a shared framework, cod 622574-EPP-1-2020-1-FR-SPO-SCP.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Winners Open, turneul feminin găzduit de Cluj-Napoca, va fi televizat de Look Sport și Digi Sport

 După mulți ani în care a fost gazdă pentru echipa de Fed Cup a României, orașul Cluj-Napoca va organiza și un turneu de categorie WTA 250.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

VIDEO / Primul aur românesc la Tokyo. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane olimpice la dublu vâsle

 Delegația României a înregistrat primul aur olimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo prin intermediul canotajului.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.