Cum a cucerit România prima medalie la Jocurile Olimpice

Autor: Maria Sorescu

Prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în anul 1900, iar după 14 ani a fost fondat Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Imediat după unirea de la 1918, sportul a devenit un mijloc de promovare internațională, iar prezența la Jocurile Olimpice a asigurat acest aspect.

Deja la începutul anilor 20, România cunoaște o diversificare a activităților sportive, ceea ce încurajează participările la cât mai multe evenimente. Fără însă a avea pretenții la performanțe.

Cu aceste gânduri merge delegația noastră la Jocurile Olimpice din 1924. Printre sportivi și echipa națională de rugby în XV, care a mers la Paris pe propria cheltuială, cu trenul.

Norocul României a fost că doar trei echipe au luat startul în turneul de rugby ce a avut loc la Paris. Alături de România au mai fost Franta și Statele Unite, americanii venind din postura de campioni olimpici en-titre.

Romania avea așadar medalia asigurată. Echipa noastră a debutat pe stadionul Colombes din Paris pe data de 4 mai, pierzând cu rezultatul de 59 – 3. Eseul de onoare a fost reușit de Florian Tudor.

Echipa noastra a aliniat XV-le: Florian Tudor-Gheorghe Bentia (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Paul Vidrascu (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman), Atanasie Tanasescu (Tennis Club Roman), Mihai Vardala (Stadiul Roman), Sterian Soare, Iosif Nemes (Stadiul Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc), Tudor Marian (Tennis Club Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Dumitru Armasel (Stadiul Roman).

In al doilea meci, în 11 mai, Romania a pierdut și în fața americanilor, cu 37-0, tot pe stadionul Colombes. Astfel echipa României a terminat pe poziția a treia, cucerind medalia de bronz, aceasta fiind prima medalie din istoria participărilor românesti la Jocurile Olimpice.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 22 Feb. 2020

Naționala de rugby a României a învins Spania în Rugby Europe Championship

 După eșecurile cu Portugalia și Georgia, naţionala României de rugby a bifat prima victorie în Rugby Europe Championship.

Autor: Maria Sorescu / 31 Ian. 2020

Suporterii lui Dinamo au preluat 10% dintre acțiunile clubului

 Dinamo duce lipsă de bani, iar suporterii au decis să salveze echipa.

Autor: Maria Sorescu / 19 Ian. 2020

Campioana Europei la rugby va fi retrogradată

 Campionii au trișat, aceasta a fost concluzia celor care conduc rugby-ul englez.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 24 Feb. 2020

Dugandzic, eroul lui FC Botoșani, un vârf prea bun pentru Liga 1

 FC Botoșani a terminat pe locul al treilea în sezonul regulat, iar în acest an a impresionat în ofensivă, asta și datorită atacantului Marko Dugandzic.

Autor: Andrei Szabo / 24 Feb. 2020

Liga 2: UTA, un exemplu de pragmatism și organizare

 UTA demonstrează că nu a slăbit după cele două luni și jumătate de pauză. 

Autor: Maria Sorescu / 23 Feb. 2020

Liga 1: Gaz Metan și Astra merg în play-off, Viitorul va juca în play-out

 Lupta pentru play-off-ul Ligii 1 a fost tranșată. Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu şi-au asigurat prezenţa între primele șase în urma ultimei etape din sezonul regulat.