Cum a cucerit România prima medalie la Jocurile Olimpice

Autor: Maria Sorescu

Prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în anul 1900, iar după 14 ani a fost fondat Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Imediat după unirea de la 1918, sportul a devenit un mijloc de promovare internațională, iar prezența la Jocurile Olimpice a asigurat acest aspect.

Deja la începutul anilor 20, România cunoaște o diversificare a activităților sportive, ceea ce încurajează participările la cât mai multe evenimente. Fără însă a avea pretenții la performanțe.

Cu aceste gânduri merge delegația noastră la Jocurile Olimpice din 1924. Printre sportivi și echipa națională de rugby în XV, care a mers la Paris pe propria cheltuială, cu trenul.

Norocul României a fost că doar trei echipe au luat startul în turneul de rugby ce a avut loc la Paris. Alături de România au mai fost Franta și Statele Unite, americanii venind din postura de campioni olimpici en-titre.

Romania avea așadar medalia asigurată. Echipa noastră a debutat pe stadionul Colombes din Paris pe data de 4 mai, pierzând cu rezultatul de 59 – 3. Eseul de onoare a fost reușit de Florian Tudor.

Echipa noastra a aliniat XV-le: Florian Tudor-Gheorghe Bentia (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Paul Vidrascu (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman), Atanasie Tanasescu (Tennis Club Roman), Mihai Vardala (Stadiul Roman), Sterian Soare, Iosif Nemes (Stadiul Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc), Tudor Marian (Tennis Club Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Dumitru Armasel (Stadiul Roman).

In al doilea meci, în 11 mai, Romania a pierdut și în fața americanilor, cu 37-0, tot pe stadionul Colombes. Astfel echipa României a terminat pe poziția a treia, cucerind medalia de bronz, aceasta fiind prima medalie din istoria participărilor românesti la Jocurile Olimpice.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.