Cum a cucerit România prima medalie la Jocurile Olimpice

Autor: Maria Sorescu

Prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în anul 1900, iar după 14 ani a fost fondat Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Imediat după unirea de la 1918, sportul a devenit un mijloc de promovare internațională, iar prezența la Jocurile Olimpice a asigurat acest aspect.

Deja la începutul anilor 20, România cunoaște o diversificare a activităților sportive, ceea ce încurajează participările la cât mai multe evenimente. Fără însă a avea pretenții la performanțe.

Cu aceste gânduri merge delegația noastră la Jocurile Olimpice din 1924. Printre sportivi și echipa națională de rugby în XV, care a mers la Paris pe propria cheltuială, cu trenul.

Norocul României a fost că doar trei echipe au luat startul în turneul de rugby ce a avut loc la Paris. Alături de România au mai fost Franta și Statele Unite, americanii venind din postura de campioni olimpici en-titre.

Romania avea așadar medalia asigurată. Echipa noastră a debutat pe stadionul Colombes din Paris pe data de 4 mai, pierzând cu rezultatul de 59 – 3. Eseul de onoare a fost reușit de Florian Tudor.

Echipa noastra a aliniat XV-le: Florian Tudor-Gheorghe Bentia (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Paul Vidrascu (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman), Atanasie Tanasescu (Tennis Club Roman), Mihai Vardala (Stadiul Roman), Sterian Soare, Iosif Nemes (Stadiul Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc), Tudor Marian (Tennis Club Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Dumitru Armasel (Stadiul Roman).

In al doilea meci, în 11 mai, Romania a pierdut și în fața americanilor, cu 37-0, tot pe stadionul Colombes. Astfel echipa României a terminat pe poziția a treia, cucerind medalia de bronz, aceasta fiind prima medalie din istoria participărilor românesti la Jocurile Olimpice.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 08 Noi. 2019

Sonny Bill Williams a devenit cel mai bine plătit rugbist din lume după ce a semnat cu Toronto Wolfpack

 Noua Zeelandă a terminat pe locul al treilea la Cupa Mondială de rugby, dar vedetele sale nu duc lipsă de oferte.

Autor: Maria Sorescu / 26 Oct. 2019

Noua Zeelandă, răpusă de Anglia, la Cupa Mondială de rugby

 Reprezentativa Angliei s-a calificat în finala Cupei Mondiale de rugby după un succes spectaculos în fața selecţionatei Noii Zeelande, deţinătoarea trofeului.

Autor: Andrei Szabo / 20 Oct. 2019

Ţara Galilor şi Africa de Sud, calificate în semifinalele Cupei Mondiale de rugby

 Ţara Galilor va întâlni Africa de Sud în a doua semifinală de la Cupa Mondială de rugby din Japonia. Galezii au oferit o răsturnare spectaculoasă de scor cu Franţa, în sferturi.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 06 Dec. 2019

Corona Brașov a fost descalificată din Liga Națională

 După excluderea din Cupa EHF, Corona Brașov a primit o lovitură și în plan intern. 

Autor: Andrei Szabo / 06 Dec. 2019

Leicester City i-a prelungit contractul lui Brendan Rogers

 Startul neașteptat de bun pe banca lui Leicester City i-a adus un bonus contractual lui Brendan Rodgers.

Autor: Maria Sorescu / 06 Dec. 2019

Victorie de thriller ! România a răpus Ungaria la ultima fază și s-a calificat în grupele principale ale Mondialului

 Așa cum a pierdut meciul cu Muntenegru, România a câștigat în fața Ungariei. Naţionala de handbal feminin a răsturnat spectaculos scorul în fața hanbalistelor din țara vecină.