Cum a cucerit România prima medalie la Jocurile Olimpice

Autor: Maria Sorescu

Prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în anul 1900, iar după 14 ani a fost fondat Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Imediat după unirea de la 1918, sportul a devenit un mijloc de promovare internațională, iar prezența la Jocurile Olimpice a asigurat acest aspect.

Deja la începutul anilor 20, România cunoaște o diversificare a activităților sportive, ceea ce încurajează participările la cât mai multe evenimente. Fără însă a avea pretenții la performanțe.

Cu aceste gânduri merge delegația noastră la Jocurile Olimpice din 1924. Printre sportivi și echipa națională de rugby în XV, care a mers la Paris pe propria cheltuială, cu trenul.

Norocul României a fost că doar trei echipe au luat startul în turneul de rugby ce a avut loc la Paris. Alături de România au mai fost Franta și Statele Unite, americanii venind din postura de campioni olimpici en-titre.

Romania avea așadar medalia asigurată. Echipa noastră a debutat pe stadionul Colombes din Paris pe data de 4 mai, pierzând cu rezultatul de 59 – 3. Eseul de onoare a fost reușit de Florian Tudor.

Echipa noastra a aliniat XV-le: Florian Tudor-Gheorghe Bentia (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Paul Vidrascu (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman), Atanasie Tanasescu (Tennis Club Roman), Mihai Vardala (Stadiul Roman), Sterian Soare, Iosif Nemes (Stadiul Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc), Tudor Marian (Tennis Club Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Dumitru Armasel (Stadiul Roman).

In al doilea meci, în 11 mai, Romania a pierdut și în fața americanilor, cu 37-0, tot pe stadionul Colombes. Astfel echipa României a terminat pe poziția a treia, cucerind medalia de bronz, aceasta fiind prima medalie din istoria participărilor românesti la Jocurile Olimpice.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 14 Aug. 2019

Handbalul rămâne singurul sport de echipă în cadrul CSM București

 Echipa de handbal feminin CSM București este singurul proiect care mai beneficiază de susținere din partea Primăriei Capitalei. 

Autor: Andrei Szabo / 11 Aug. 2019

Africa de Sud a câștigat turneul Rugby Championship

 Selecţionata Africii de Sud pornește cu un moral de fier la Cupa Mondială din Japonia.

Autor: Maria Sorescu / 15 Iun. 2019

Naționala de rugby a României a învins Brazilia într-un meci test

 Reprezentativa de rugby a României este într-un turneu în America de Sud, unde a reușit a doua victorie.

Ştiri recente:

Autor: Viorel Berbece / 18 Aug. 2019

Vitoria lor sau victoria noastră? Analizăm hopul portughez din drumul spre grupele Europa League

 Cu antrenor nou și cu mai toți jucătorii veniți din 2017 încoace la club, Vitoria Guimaraes este o echipă entuziastă, periculoasă, dar și limitată din alte puncte de vedere. O analiză a viitoarei adversare a celor de la FCSB, în cele ce urmează.

Autor: Andrei Szabo / 17 Aug. 2019

Bundesliga: Dortmund debutează în forță. Mainz-ul lui Maxim pierde la scor. Rezultatele primei etape

 Borussia Dortmund a confirmat jocul bun din Supercupă și în prima etapă de campionat.

Autor: Andrei Szabo / 17 Aug. 2019

Marius Copil va face pereche cu Nick Kyrgios la US Open

 Marius Copil va fi prezent pe tabloul principal de la US Open, însă nu doar pe tabloul de simplu.