Cum a cucerit România prima medalie la Jocurile Olimpice

Autor: Maria Sorescu

Prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în anul 1900, iar după 14 ani a fost fondat Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Imediat după unirea de la 1918, sportul a devenit un mijloc de promovare internațională, iar prezența la Jocurile Olimpice a asigurat acest aspect.

Deja la începutul anilor 20, România cunoaște o diversificare a activităților sportive, ceea ce încurajează participările la cât mai multe evenimente. Fără însă a avea pretenții la performanțe.

Cu aceste gânduri merge delegația noastră la Jocurile Olimpice din 1924. Printre sportivi și echipa națională de rugby în XV, care a mers la Paris pe propria cheltuială, cu trenul.

Norocul României a fost că doar trei echipe au luat startul în turneul de rugby ce a avut loc la Paris. Alături de România au mai fost Franta și Statele Unite, americanii venind din postura de campioni olimpici en-titre.

Romania avea așadar medalia asigurată. Echipa noastră a debutat pe stadionul Colombes din Paris pe data de 4 mai, pierzând cu rezultatul de 59 – 3. Eseul de onoare a fost reușit de Florian Tudor.

Echipa noastra a aliniat XV-le: Florian Tudor-Gheorghe Bentia (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Paul Vidrascu (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman), Atanasie Tanasescu (Tennis Club Roman), Mihai Vardala (Stadiul Roman), Sterian Soare, Iosif Nemes (Stadiul Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc), Tudor Marian (Tennis Club Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Dumitru Armasel (Stadiul Roman).

In al doilea meci, în 11 mai, Romania a pierdut și în fața americanilor, cu 37-0, tot pe stadionul Colombes. Astfel echipa României a terminat pe poziția a treia, cucerind medalia de bronz, aceasta fiind prima medalie din istoria participărilor românesti la Jocurile Olimpice.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 28 Mar. 2021

Naționala de rugby a României, învinsă de Georgia, scor 28-17

 Reprezentativa de rugby a României a fost învinsă de Georgia cu scorul de 28-17 (13-7), la Tbilisi, în etapa a patra din European Championship 2021.

Autor: Andrei Szabo / 14 Iun. 2020

VIDEO / Peste 40 000 de spectatori au asistat la un meci de rugby în Noua Zeelandă

 Noua Zeelandă a anunțat că a eradicat noul tip de coronavirus, astfel că a eliminat orice restricție.

Autor: Maria Sorescu / 04 Iun. 2020

Rugbistul Dan Carter a semnat cu Auckland Blues

 Fostul internaţional neo-zeelandez de rugby Dan Carter nu se mai întoarce în Japonia. 

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.