Analiză / Sportul în școli: România pregătește scoaterea profesorilor de la clasele pregătitoare, Franța vrea să crească numărul de ore de sport

Autor: Andrei Szabo

Deși sportul a adus României numeroase satisfacții în plan internațional și este o activitate esențială pentru sănătate, la nivel politic nu are parte de susținerea pe care ar merita-o.

Astfel, cea mai nouă propunere controversată vine de la Ministerul Educației. Un proiect de ordin de ministru prevede scoaterea profesorilor de sport de la clasele pregătitoare, clasa I și a II-a, și înlocuirea lor cu învățătoarele care să predea disciplina Joc și Mișcare.

Potrivit documentului, aceste ore sub îndrumarea unui specialist ar urma să fie transferate pur și simplu la materia Joc și mișcare, iar învățătorilor le-ar reveni întreaga responsabilitate dacă fac sau nu sport la orele respective.

Motivul preupusei schimbări este pur economic, susține edupedu.ro. Astfel, dispar jumătate dintre normele de sport pe care profesorii de Educație fizică le au în prezent în învățământul primar. Iar trecerea lor în contul învățătorilor ar însemna reduceri ale cheltuielilor.

Mai grav este însă că Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, declară că nu știe de acest proiect, deși documentele sunt formuate sub mandatul său. Și la fel de grav este că Ministerul Tineretului și Sportului nu a avut nicio poziție în acest caz.

În replică, Franța plănuiește să crească activitatea fizică a școlarilor din Hexagon, mai ales după statisticile alarmante din ultima vreme care consemnează o creștere a obezității infantile (o problemă tot mai serioasă și în România).

Astfel Roxana Maracineanu, ministrul Sportului din Franța, și-a unit forțele cu Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației, în tentativa de a găsi soluții viabile pentru a crește numărul ore de sport. Cei doi se gândesc să schimbe ritmul educațional și să aloce după-amiezile pentru activități sportive.

„Copiii au nevoi de încredere, iar sportul le poate oferi asta la școală. Sportul contribuie la formarea unei personalități puternice. Pe lângă dimensiunea corporală, sportul transmite și anumite valori: spiritul de echipă, respectul pentru celălalt, autodepășirea, implicarea. Aceste lucruri trebuie să ne preocupe și trebuie să le cultivăm la nivel școlar”, a declarat Jean-Michel Blanquer la întîlnirea cu Roxana Mărăcineanu.

Tocmai din acest motiv, cei doi oficiali și-au unit eforturile pentru a găsi cea mai bună soluție pentru ca elevii să beneficieze de mai mult timp pentru educație fizică și jocuri. Oricum, cel puțin din punct de vedere strategic, Franța pare că știe mult mai clar ceea ce vrea la nivel sportiv. România trăiește din amintiri și bâjbâie la nivel al planificării educaționale și sportive.

Poate te interesează şi:

17 Mai 2019

DHL Carpathian Marathon, șansa unei aventuri de 10, în inima Carpaților! Înscrierile continuă

  DHL Carpathian Marathon powered by MPG a ajuns la ediție aniversară în 2019, iar numeroși susținători, sportivi și persoane publice, au decis să fie alături de evenimentul care oferă șansa unei aventuri de 10, în inima Carpaților. 

Autor: Andrei Szabo / 09 Mai 2019

Duckadam s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Donald Tusk

 Summit-ul UE de la Sibiu a fost prilej de întâlnire pentru Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi Helmuth Duckadam.

Autor: Maria Sorescu / 09 Mai 2019

Federația Română de Natație va candida pentru organizarea Europenelor la Otopeni

 Complexul Olimpic de nataţie de la Otopeni ar trebui să se deschisă anul acesta. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 21 Mai 2019

Simona Halep a plecat spre Paris. Gândurile jucătoarei înainte de Roland Garros

 Au mai rămas câteva zile până la startul Roland Garrosului. 

Autor: Andrei Szabo / 21 Mai 2019

Doliu în Formula 1. S-a stins Niki Lauda

 Una dintre cele mai cunoscute figuri ale Formulei 1 ne-a părăsit. 

Autor: Maria Sorescu / 20 Mai 2019

Darius Olaru a semnat cu FCSB

 FCSB continuă să mizeze pe jucători tineri.