Retrospectiva anului 2018 în handbal: Performanțe notabile pentru handbalul Românesc. Spania și Franța, campioanele europene

Autor: Flaviu Ilie

Anul 2018 a reprezentat unul foarte interesant pentru iubitorii handbalului ce au intrat în noul an cu Europeanul de handbal masculin și l-au încheiat cu Europeanul de handbal feminin.

În Croația, la Campionatul European de handbal masculin Franța pornea din postura de favorită după titlul de campioană mondială obținut în 2017, însă cocoșii galici nu au reușit să treacă de semifinala cu Spania. Ibericii s-au impus cu 27-23 și au avansat în finală, unde datorită victoriei cu 29-23 în fața Suediei au obținut primul lor titlu european. Medalia de bronz a fost obținută de Franța după victoria din finala mică împotriva Danemarcei (32-29).

Echipele din Hexagon și-au luat revanșa în Liga Campionilor la masculin. Trei din cele patru echipe ce au luat parte la final four-ul de la Koln veneau din Franța, și anume Montpellier, Nantes și PSG. Finala a fost disputată între primele două și câștigată de Montpellier cu 32-26. PSG a luat bronzul după victoria din finala mică cu Vardar, scor 29-28.

În competiția contintentală feminină, CSM București n-a reușit să întrerupă supremația lui Gyor. Tigroaicele au pierdut în semifinalele competiției împotriva grupării maghiare ce avea să câștige și trofeul în fața celor de la Vardar. Bucureștencele au trebuit să se mulțumească cu bronzul obținut în finala mică cu Rostov Don. Cristina Neagu a fost cea mai bună marcatoare a competiției.

SCM Craiova a reușit una din cele mai însemnate performanțe în acest an, și anume câștigarea Cupei EHF. Oltencele au fost la un pas să obțină accesul în grupele EHF Champions League, dar au pierdut finala turneului preliminar.

În competiția internă, CSM București s-a impus încă odată fără probleme, însă situația nu este roz în sezonul 2018-19. Echipa din capitală se clasează pe locul doi în Liga Florilor, prima poziție fiind ocupată de SCM Rămnicu Vâlcea, echipă ce a câștigat și Supercupa României.

 

În competiția masculină Dinamo a făcut încă odată legea. Câinii roșii au câștigat titlul în Liga Zimbrilor, iar în toamna acestui an au reușit să obțină accesul în play-offul pentru calificarea în grupele principale ale Ligii Campionilor unde se vor duela cu Sporting Lisabona.

Anul s-a încheiat cu o performanță de apreciat a naționalei României de handbal feminin. Tricolorele au ajuns până în semifinalele Europeanului din Franța, însă acolo nu au făcut față fără Cristina Neagu, accidentată în ultimul meci al grupelor principale. Elevele lui Ambros Martin au pierdut meciurile cu Rusia și Olanda și au încheiat competiția pe locul patru. Franța s-a încoronat campioană chiar pe teren propriu.

Anul 2019 va începe în forță cu Campionatul Mondial de Handbal Masculin și se va încheia cu Mondialul de Handbal Feminin unde România este deja calificată. 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 21 Mar. 2019

Federația de Handbal, acuzată de abuz de CS Dinamo

 Handbalul românesc se confruntă cu un nou scandal. 

Autor: Maria Sorescu / 19 Mar. 2019

S-au stabilit sferturile de finală ale Cupei României la handbal feminin

 Opt echipe au mai rămas în cursa pentru trofeul Cupei României.

Autor: Maria Sorescu / 18 Mar. 2019

CSM București a achiziționat-o pe handbalista Itana Grbic

 Echipa de handbal feminin CSM București este într-o permanentă transformare. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 21 Mar. 2019

Importanța dansului. UNEFS găzduiește lansarea proiectului UNIDANS, pentru tinerii cu abilități limitate

 Evenimentul va fi marți, 26 martie 2019, de la ora 10.00.

Autor: Andrei Szabo / 21 Mar. 2019

Ani grei de închisoare pentru trei bărbați care au transmis ilegal meciuri din Premier League

 Justiția din Marea Britanie a condamnat trei bărbaţi la 17 ani de închisoare, după un proces mediatizat care a privit transmiterea ilegală a meciurilor din Premier League.

Autor: Andrei Szabo / 21 Mar. 2019

Federația de Handbal, acuzată de abuz de CS Dinamo

 Handbalul românesc se confruntă cu un nou scandal.