Utilitatea celebrului ritual „haka”, pusă în dezbatere în Noua-Zeelandă

Autor: Maria Sorescu

Sportul neo-zeelandez traversează o polemică națională, care a împărțit iubitorii rugby-ului în două tabere.

Subiectul este utilitatea ritualului „haka”, de dinaintea meciurilor. Mai multe foste glorii ale rugby-ului neo-zeelandez consideră că celebrul ritual maori şi-a pierdut din forţa de intimidare din cauza utilizării excesive.

De partea cealaltă, selecţionerul "All Blacks", Steve Hansen, susține importanța „haka”, iar alături de el s-au exprimat și mulți dintre actualii componenți ai echipei naționale.

„Noi nu utilizăm haka diferit de modul în care îl foloseam înainte. Haka face parte din debutul meciului, iar acest lucru semnifică mult pentru echipă. Jucătorii înţeleg tot din acest ritual, iar noi înţelegem că nu e făcut pentru altcineva decât pentru noi", a spus selecţionerul Steve Hansen.

În replică, legendarul Kees Meeuws consideră că haka şi-a pierdut din prestigiu, devenind mai mult o chestiune de publicitate.

Ei ar trebui să-l facă la anumite meciuri-test, dar nu la toate. Acum se joacă 14 meciuri-test pe an şi este prea mult pentru haka", a spus Kees Meeuws.

Haka a devenit cunoscut în întreaga lume, fiind interpretat înaintea loviturii de începere pentru anumite meciuri. De multe ori, dansul a provocat dispute la marile meciuri de rugby, echipele adverse încercând să ignore sau să răspundă momentului.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 07 Mar. 2020

Naționala de rugby a României, învinsă de Rusia

 România rămâne cu un singur succes în Rugby Europe Championship, al doilea eșalon continental de rugby.

Autor: Andrei Szabo / 22 Feb. 2020

Naționala de rugby a României a învins Spania în Rugby Europe Championship

 După eșecurile cu Portugalia și Georgia, naţionala României de rugby a bifat prima victorie în Rugby Europe Championship.

Autor: Maria Sorescu / 31 Ian. 2020

Suporterii lui Dinamo au preluat 10% dintre acțiunile clubului

 Dinamo duce lipsă de bani, iar suporterii au decis să salveze echipa.

Ştiri recente:

Autor: Flaviu Ilie / 29 Mar. 2020

Stephon Marbury ajută statul New York în lupta cu pandemia de Coronavirus

 Stephon Marbury, actualmente antrenor în liga chinezească de baschet, s-a folosit de relațiile pe care le are în țara în care locuiește în acest moment pentru a obține 10 milioane de măști chirurgicale la preț redus pentru cetățenii din New York, loc în care a evoluat pentru cea mai bună parte a carierei, fiind la momentul de față cel mai afectat stat de pandemia de coronavirus din SUA.

Autor: Maria Sorescu / 24 Mar. 2020

Jocurile Olimpice se amână pentru 2021. Pierderi uriașe pentru Japonia

 Pandemia de coronavirus a forțat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să amâne pentru un an ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Autor: Maria Sorescu / 23 Mar. 2020

Ce fac antrenorii Adrian Vasile și Florentin Pera pe timp de pandemie ?

 Handbalul a luat o pauză forțată din cauza pandemiei și nimeni nu știe cum se vor rezolva lucrurile.