CSA Steaua împlinește 71 de ani. Iată cum a fost fondat clubul militarilor

Autor: Maria Sorescu

La 7 iunie 1947 în România era fondat Clubul Sportiv al Armatei Steaua după modelul celor existente deja în spațiul sovietic.

Noua entitate s-a dezvoltat repede sub controlul instituției sale tutelare, astfel că a devenit o forță în peisajul sportiv românesc.

Astăzi, CSA Steaua a împlinit 71 de ani, timp în care gruparea militară prin sportivii pe care i-a legitimat peste 100 de medalii olimpice, aproximativ 12.000 de titluri naţionale şi peste 1.000 de Cupe ale României.

Steaua adus României primul campion olimpic, trăgătorul Iosif Sârbu, care a cucerit medalia de aur la tir (puşcă) la Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952. De asemenea, prima dublă campioană olimpică a fost tot o stelistă: atleta Iolanda Balaş-Soter. 

Şi la sporturile de echipă Steaua Bucureşti a obţinut rezultate excepţionale, echipa de fotbal câştigând, la 7 mai 1986, Cupa Campionilor Europeni, fiind prima echipă din estul Europei care a realizat această performanţă şi singura din istoria fotbalului românesc.

Secția de fotbal a fost prima înființată de comuniștii care acaparaseră puterea. Numai că modul în care a fost impusă echipa de fotbal în prima ligă a constituit mereu motiv de atenționare și de atac din partea rivalilor.

Echipa a fost inițial înscrisă în Divizia B, la data de 1 august. La 20 august însă, federația a desființat clubul Carmen București, deținut de industriașul Mociorniță, creând astfel un loc vacant în prima ligă.

Dintre cele 64 de echipe de ligă secundă, a fost aleasă tocmai AS Armata pentru a fi promovată în prima ligă, după cum arată însăși presa vremii. Pentru că Armata era o instituție centrală.

În același an, 1947, se mai înființează încă șapte secții sportive: călărie, scrimă, tenis de câmp, box, volei, atletism și tir.

Cea mai titrată echipă a clubului este însă cea de handbal, fondată ceva mai târziu, în 1948, care este însă de două ori câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni (1968 şi 1977). 

În 1948 au fost înființae secțiile de natație, polo pe apă, lupte, canotaj, kaiac-canoe și alpinism, care ulterior va fi transferată la Brașov. Este anul în care echipa de rugby aduce clubului primul titlu național, așa cum face și cea de fotbal. A fost începutul unui drum cu multe succese.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.