Cristian Țopescu, de la pasiunea pentru hipism la etalonul meseriei de comentator sportiv

Autor: Maria Sorescu

Cel mai cunoscut comentator sportiv al României, Cristian Ţopescu, s-a stins la vârsta de 81 de ani. El a devenit în perioada comunistă una dintre cele mai cunoscute şi apreciate voci de televiziune şi radio.

Timp de peste patru decenii s-a remarcat prin comentarea transmisiunilor sportive  de referință. Cristian Țopescu a adus în casele românilor cele două victorii mondiale ale naţionalei masculine de handbal, „zecele” Nadiei Comăneci de la Montreal şi momentul în care trei românce au urcat pe podium la Sydney.

Născut pe 26 martie 1937, la Bucureşti, Cristian Ţopescu a crescut într-o familie pasionată de sport, în special de hipism, prin prisma meseriei tatălui său, ofiţerul de cavalerie Felix Ţopescu, participant la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936.

Cristian Ţopescu a îmbrățișat cariera tatălui său și a câştigat câteva concursuri de hipism, printre care campionatele naţionale de sărituri peste obstacole din 1960 şi 1962.

În 1970, a absolvit cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, iar după ce s-a retras din competiţii, a fost angajat ca reporter sportiv la Televiziunea Română.

De la jumătatea anilor 60. notorietatea lui Cristian Țopescu a devenit națională, după ce a început să comenteze competițiile sportive. El a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A comentat mii de transmisiuni în direct de la competiții internaționale de acest fel.

Din iunie 1983, i-a fost interzis să mai comenteze pentru Televiziunea Română, fiind suspendat pe termen nelimitat pentru afirmaţiile făcute în timpul meciului de fotbal Suedia – România, încheiat cu victoria naţionalei nostre. Ţopescu a spus atunci că fotbaliştii Balaci, Silviu Lung, Bölöni şi Cămătaru au primit oferte de transfer de la echipe din străinătate şi ar fi în interesul lor, al cluburilor şi al ţării ca ei să fie lăsaţi să se transfere în afară, lucru considerat nepotrivit.

După acest moment, Țopescu a lucrat la Steaua, unde, până în 1990, a fost crainicul stadionului. În 1989, Valentin Ceauşescu i-a cerut să comenteze finala Cupei Campionilor Europeni de la Barcelona, unde Steaua a fost învinsă de AC Milan.

După căderea comunismului, a revenit în televiziune, comentând competiții de amploare.

În plus, a publicat cărţile „Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV" (2002), în colaborare cu Alexandru Răducanu, „Steaua - performanţă şi prestigiu" (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi „Fair Play", în colaborare cu Virgil Ludu (1980).

În 2002, a apărut biografia „Cristian Ţopescu - Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV'', scrisă de Alexandru Răducanu.

În martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat Ordinul „Steaua României”. El a mai primit Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 14 Aug. 2018

Motivația bate talentul. Victoria lui Dinamo în fața Viitorului spune asta

 Dinamo a învins-o pe Viitorul cu 1-0 în Liga 1 și am avut senzația că echipa lui Florin Bratu a făcut cel mai bun meci din acest sezon. 

10 Aug. 2018

Cele mai prolifice compartimente de atac din Liga I

 Lupta indirectă dintre Țucudean și Gnohere va continua cu siguranță și în sezonul actual.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 16 Aug. 2018

Salvați de Gnohere. FCSB o elimină pe Hajduk Split și va juca în play-off-ul Europa League

 Harlem Gnohere a fost eroul lui FCSB în meciul cu Hajduk Split, de la București.

Autor: Andrei Szabo / 16 Aug. 2018

CFR Cluj s-a distrat cu Alașkert și se va lupta cu Dudelange pentru un loc în grupele Europa League

 Campioana României s-a calificat fără probleme în play-off-ul Europa League.

Autor: Andrei Szabo / 16 Aug. 2018

U Craiova, eliminată de Leipzig din Europa League, după 1-1 în Bănie

 CS Universitatea Craiova nu a reușit să întoarcă eșecul din meciul tur cu RB Leipzig și a ratat calificarea în play-off-ul Ligii Europa.