Autor: Daniel Samoilă
O nouă ediție a Campionatelor Mondiale de gimnastică va începe săptămâna viitoare, la Montreal, în Canada.
Calificările vor debuta marți, iar specialiștii au întocmit un top cinci al gimnastelor de urmărit, printre care se numără și Larisa Iordache.
Topul ia în calcul atât sportivele cu potențial la medalii, dar și remarcabila prezență a veteranei Oksana Șușovitina.
1. Regan Smith (Statele Unite Ale Americii)
Campioana Cupei Americii la gimnastică, Regan Smith se anunță un adevărat star la Mondiale. În vârstă de 17 ani și cu debutul carierei în 2004, Regan are șanse mari la aur, după ce a câștigat proba de individual compus la naționalele Statelor Unite, având o medie de 3,4 puncte, peste cea a lui Simon Biles.
2. Larisa Iordache (România)
Principala gimnastă ca valoare din lotul României este Larisa Iordache. Larisa are două medalii la individual compus: un argint la Mondialul din 2014 și un bronz în 2015. Accidentarea din sezonul anterior a făcut-o pe sportivă să nu participe la Olimpiada de la Rio, acolo unde Cătălina Ponor a avut o evoluție bună.
Iordache a revenit în competiții luna anterioară, obținând aurul la individual compus la Jocurile Mondiale Universitare. În opinia americanilor, Larisa este principala adversară a lui Smith pentru aurul probei la Mondialul de la Montreal.
3. Sanne Wevers (Olanda)
O altă gimnastă de urmărit este batava Wevers. Campioană olimpică la bârnă și medaliată cu argint la Mondial, Wevers a fost singura competitoare de la Olimpiadă care i-a luat aurul lui Biles într-o probă. La 25 de ani, Wevers a devenit cea mai învârstă campioană olimpică din 1986 cu titlul său la bârnă.
Wevers se anunță o favorită la aur, asta deși a terminat doar pe cinci la Europenele de la Cluj, din luna aprilie.
4. Maria Paseka (Rusia)
Rusoaica Paseka are două medalii la sărituri, un bronz la Londra 2012 și un argint la Rio 2016. Este singura gimnastă prezentă la Mondiale cu două medalii la două ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice. Paseka este o specialistă la sărituri, acolo unde le are ca principale adversare pe Simon Biles și Hong Un-Jong (Coreea de Nord), dar rezultatele din 2017 nu o avantajează. Doar un loc patru la Europene și bronz la Jocurile Mondiale Universitare.
5. Oksana Șușovitina (Uzbekistan)
Este cea mai în vârstă gimnastă din istorie aflată încă în activitate. La 41 de ani, Șușovitina are medalii la Jocurile Olimpice din 1992 și 2008, iar la Rio a concurat în proba sa preferată-săriturile. Uzbeca a câștigat ultimul sa medalie la un Mondial, în 2011, iar în 2013 a fost în finala la sărituri.
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită
Chiar dacă flacăra olimpică are rădăcini antice, ștafeta olimpică în sine este o chestiune relativ modernă.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.