Un australian in avanposturi: Michael Matthews a defilat în etapa a 16-a din Turul Franței

Autor: Emanuel Sărmășan

 După cea de-a doua zi de pauză, plutonul „Marii Bucle" a luat-o de la capăt în a treia săptămână de competiție, care se va dovedi capitală în privința configurării definitive a ierarhiei tricoului galben. 

Până la adevăratele etape montane, astăzi plutonul a avut de înfruntat vânturile (laterale), într-o etapă care se anunța a fi floare la ureche pentru sprinteri, dar nu avea să fie deloc așa. 

Michael Matthews de la Sunweb s-a impus în runda cu numărul 16 a „Marii Bucle", australianul surclasându-i la Romans-sur-Isère, în grup redus pe norvegianul Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) și pe germanul John Degenkolb de la Trek-Segafredo. 

Matthews a capturat al doilea său succes în această ediție a Turului Franței, iar acum cetățeanul australian se află la 50 de puncte distanță în raport cu neamțul Marcel Kittel (Quick-Step Floors), în clasamentul pe puncte. 

Plutonul a fost amenințat constant de vânturile laterale pe parcursul acestei etape, iar grupul de lideri avea să fie „franjurat" abia cu 15km înainte de linia de finiș. 

Daniel Martin și Louis Meintjes au pierdut 30 de secunde în raport cu grupulețul liderului, în timp ce Chris Froome a avut parte de o zi calmă, britanicul fiind în permanență control pe durata etapei.

Kenyanul beneficiază de un avantaj de 18s în raport cu Fabio Aru (Astana). Favoritul publicului de casă, Romain Bardet are o întârziere de 23s față de patronul celor de la Sky. 

Rigoberto Uran (Cannondale) continuă să vâneze un loc pe podium, aflându-se deocamdată pe locul al patrulea. Ibericul Mikel Landa (Team Sky) încheie „Top five" cu o întârziere de 1 minut și 17 secunde față de Froome. 

Daniel Martin (Quick-Step Floors) și Louis Meintjes (UAE) au mai pierdut ceva secunde și astăzi, iar cei doi rezistă cu mare efort în ierarhia generală, clasându-se pe locurile 7-8. Africanul Meintjes a dat o distanță vertiginoasă de 6 minute la general, în raport cu tricoul galben. 

Scena larg deschisă de astăzi i-a aparținut în linii mari lui Matthews și echipei Sunweb, care a livrat la maxim, demonstrând de fapt ce înseamnă lucrul în echipă. Coechipierii (inclusiv Warren Barguil) l-au ajutat pe australian să fie cât mai în față cu putință, în primul grup, pentru ca acesta să aibă o șansă pe finalul tehnic, virajat, care a găzduit cel puțin două acuri de păr, extrem de periculoase. 

În momentul în care grupul fruntaș s-a rarefiat, Matthews a găsit breșa necesară pentru a sprinta victorios a doua oară, în mai puțin de o săptămână de la primul său succes.

Neamțul Marcel Kittel a fost imediat expediat la începutul etapei, iar australianul s-a bucurat de un sprint cu mai puțin rivali, având oponenți mai slab cotați, din garda a II-a de sprinteri, precum un Nacer Bouhanni (Cofidis) spre exemplu.

Degenkolb, Boasson Hagen și Andre Greipel s-au străduit, dar aceștia încă se află în căutarea eternă a unui succes în acest an, în Turul Franței. Se pare că cei trei n-au prea încăput la masă până acum, în capul acestei „cine" stând înfometat Marcel Kittel. 

De remarcat este și efortul lui Nikias Arndt, coechipierul lui Matthews, care l-a adus în față pe australian, îndeplinind principala funcție de lansator, în fișa de serviciu. BMC din nou a clacat prea devreme, deoarece cu 300 de metri înainte de final, fostul campion mondial Greg Van Avermaet intenționa să cucerească laurii, dar Boasson Hagen, Matthews și Degenkolb veneau ca niște monoposturi de F1 din spate, gata-gata să-l înghită pe belgian.

„Trio-ul" care a venit din spate l-a folosit de fapt pe Van Avermaet ca punct de reper. Degenkolb și Matthews au optat pentru schimbarea trasei, iar cireașa de pe tort a fost culeasă de australian fără probleme în cele din urmă. Matthews ne-a arătat că are picioare tonifiate, puternice, fiind combativ pe ultimii metri. 

Miercuri este programată etapa a 17-a, între La Mure - Serre-Chevalier (183 km), când vor fi atacate două vârfuri din Alpi, Croix-de-Fer (2.067 m) și Galibier (2.642 m), două cățărări de categorie specială.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !  

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iul. 2023

Ce consumă Vingegaard ? Performanțele danezului sunt de pe altă planetă

 Jonas Vingegaard este lider în Turul Franței, iar ceea ce a arătat în ultimele două etape, a 16-a și a 17-a sunt rezultate uimitoare.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.