Tibi Ușeriu și ambiția sa dusă la extrem: "27 de pași". Bistrițeanul, pentru a doua oară în frunte la Ultramaratonul Arctic

Autor: Emanuel Sărmășan

 Tibi Ușeriu este eroul ultimelor zile și fără teama de a greși eroul anului 2017 până acum, un exemplu de ambiție și voință, ambele duse la extrem. Pentru al doilea an consecutiv, Tibi a izbutit să treacă cu ambele picioare degerate, linia de sosire de la Tuktoyaktuk, unde s-a încheiat cursa de gheață a maratonului "6633 Arctic Ultra". Alături de alți concurenți el a parcurs 566 de kilometri în condiții care cu greu pot fi descrise sau imaginate, nici măcar la celebrul supraviețuitor englez Bear Grylls n-am întâlnit așa ceva, nebunia și adrenalina depășesc pur și simplu condiția umană.

Singurul român care a participat la ediția din acest an a maratonului a reușit fantastic să își păstreze titlul de campion obținut anul trecut, când a reușit să străbată traseul, lung de 566 de kilometri în 173 de ore și 40 de minute. "Tibi a trecut linia de sosire la 1.25 (ora.9.25 ora României)", anunță organizatorii, care spun că temperatura la Tuktoyaktuk, unde se încheie maratonul este de minus 36 de grade. 

Competiția de anul acesta a fost cu mult mai grea decât cea de anul trecut, temperaturile fiind mult mai scăzute. Sportivii au avut probleme serioase din cauza rafalelor de vânt puternice care izbeau efectiv concurenții, potrivit sursei Mediafax. 

La start s-au înscris 23 de maratoniști, din care 17 pentru cursa de 350 de mile (566 de kilometri), însă numai nouă au rămas în cursă. Din cauza temperaturilor extreme, Tibiu Ușeriu a început să aibă probleme cu degerăturile la picioare încă de la jumătatea traseului, cu toate acestea bistrițeanul nu a abandonat. În ultimul punct de control, după 491 de kilometri parcurși, medicii i-au interzis lui Tibi Ușeriu să mai continue cursa după ce ambele picioare, pline de degerături, s-au infectat.

Totuși, organizatorii cursei au stabilit că Tibi poate continua întrecerea, bistrițeanul având încă 75 de kilometri până la final, pe propria sa răspundere. Fără să stea pe gânduri, acesta a pornit la drum.

"Acuma nu mă mai opresc. Am dormit patru ore și merg până la capăt. Doctorul a zis că mă scoate afară din cursă și am stabilit să vină Martin (organizatorul cursei -n.r.) să vadă ce face cu mine. Mi-au dat antibiotice pentru că mi s-au infectat rănile. Doctorul a spus că mă scoate afară, că el nu mă mai lasă. Am stat până a venit Martin și a zis ok, pe răspunderea mea să mă duc.

Dar dacă am probleme să îl anunț... Nu am febră, nu am nimic, dar mi s-au infectat picioarele de la degerături. A fost foarte frig. Ieri am mers 80 de kilometri fără să mănânc și fără să beau apa. Efectiv nu puteai, nu puteai să faci nimic... Cum scoteai afară ceva îți și îngheța până să-l bagi în gură... Când am plecat din ultimul punct de control erau - 39° C și bate vântul.. Acuma e gata, nu mai am ce face... E ultima porțiune și merg înainte", a fost ultimul mesaj transmis în țară de Tibi Ușeriu.
 
Maratonul s-a desfășurat în Canada, dincolo de Cercul Polar și presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius. Startul s-a dat pe 10 martie, la Engle Plain și competiția s-a încheiat pe 18 martie martie la Tuktoyaktuk.
 
Povestea lui Tibi este una demna de filme și pe care a relatat-o în cartea sa intitulată "27 de pași". 
 
"Lumea mă știe drept alergător de anduranță. Ce nu știe, însă, e povestea vieților mele paralele. Am fost pe rând: slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra în Gran Canaria și autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene, dar nu și din a treia. Vânat prin Interpol, am devenit client al unei pușcării de maximă securitate. Drept urmare, timp de aproape 10 ani am lipsit la apel din propria tinerețe, închis complet singur între 4 ziduri albe, foarte groase.  Cei care au auzit de mine după ce am câștigat 6633 Arctic Ultra vor descoperi în această carte povestea mea așa cum n-o știe și n-a auzit-o nimeni, niciodată. La fel și cei care, fără să fi întrebat înainte, m-au ales ca subiect al examenului de capacitate la limba română", spune Tibi într-un pasaj din cartea sa.
 
Tibi Ușeriu este exemplul viu că într-o viață putem să facem mii de schimbări până ne găsim și ne regăsim. Omul învie și moare de mii de ori ("Mă rugam să nu mă mai trezesc niciodată" admitea bistrițeanul la un moment dat după o asemenea cursă), dar lupta cu Sinele mereu este una de anduranță, unde doar cei puternici triumfă, răzbesc la capătul drumului. Tibi e unul dintre acești oameni. Povestea lui merită citită și înțeleasă pe îndelete de toată lumea. Pentru a-și reveni din punct de vedere medical și pentru a se ameliora această problemă a degerăturilor și a rănilor, Tibi a petrecut câteva zile la un spital din Cluj-Napoca. 
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului. 
 
 
 
 
 
 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.