Puncte de discuție / CSM Bistrița în vederea noului sezon. Ce surprize a pregătit Horațiu Pașca în angrenajul echipei?

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

Echipa de handbal, CSM Bistrița a promovat în sezonul regulat în Liga Națională de Handbal feminin, fără să piardă vreun meci. Tehnicianul Horațiu Pașca a recunoscut cu promptitudine faptul că de la poziția a cincea în jos, au fost echipe care nu le-au creat mari dificultăți bistrițencelor. În altă ordine de idei, într-o emisiune realizată de SpTFm, „Trafic Sport", Pașca a menționat următorul aspect:

„Spre marea mea bucurie, n-am pierdut nicio partidă în această ediție de liga a doua. Doar un meci s-a terminat la egalitate, la Hațeg cu Cetate Deva. Noi am avut un lot echilibrat valoric, cu fete experimentate, unele chiar la nivel internațional, spre exemplu Oana Chirilă sau alte jucătoare tinere cu real potențial. M-aș feri de superlative, doar am jucat meci de meci cu gândul la promovare. De la locul cinci în jos, fără să jignim pe cineva nu au fost formații care să ne pună dificultăți," a declarat în primă fază antrenorul Horațiu Pașca.

Apoi fostul tehnician al clujencelor („U" Jolidon Cluj) a continuat prin a scoate în evidență seriozitatea și munca unui colectiv care a izbutit să-și atingă obiectivele până la capăt:

„Noi am mizat pe seriozitate, transparență și pe un sport de calitate. Am pornit la drum acum doi ani. Încet, încet am început să ne recăpătăm încrederea și firmele puternice din Bistrița ne-au susținut. Cu siguranță în prima ligă va fi un alt nivel. De aceea, la Sala Polivalentă din Bistrița se lucrează. Se are în vedere modernizarea suprafeței de joc. Pe 4 iulie va avea loc o reuniune și sperăm să rezolvăm problemele logistice,"  a conchis Horațiu Pașca la Sport Total Fm pe 17 mai.

Recent, pe 22 mai s-a făcut public anunțul (potrivit paginii Sportul Bistrițean) cum că au sosit două jucătoare noi pentru CSM. Ambele vin de la „U" Alexandrion Cluj. Prima jucătoare care a semnat oficial cu CSM Bistrița se numește Dana Rațiu, o fostă handbalistă legitimată la Corona Brașov. În ceea ce le privește pe celelalte două sportive, sunt așteptate și ele la Bistrița, aici fiind vorba despre Irina Ivan, respectiv, Ana Maria Măzăreanu.

Irina Ivan joacă pe postul de inter stânga, e un „adevărat tunar" și una dintre tinerele jucătoare care vin puternic din spate în Liga Națională. Deși are doar 24 de ani, a strâns mai multe sezoane în prima ligă, unde trebuie să precizăm faptul că a fost campioană în 2012 și s-a clasat pe poziția a 3-a în 2013, sub mantia grupării clujene. De asemenea, Irina a mai fost campioană națională la categoria junioare I alături de LPS Iași (2011). A activat pentru LPS Suceava, LPS Iași și HCM Roman. O altă performanță remarcabilă la numai 22 de ani a fost disputarea sferturilor de finală a Cupei EHF - ediția 2014. În timp ce Ana Maria Măzărineanu va consolida poarta bistrițencelor. Ea a fost titulară pe acest post la „U" Alexandrion Cluj. 

Prin urmare, va fi extrem de interesant de urmărit echipa condusă de Horațiu Pașca în următorul sezon. La promovare o contribuție uriașă a avut și Laura Oltean, experimentata handbalistă care a renunțat în luna ianuarie 2016 la prodigioasa competiție Champions League alături de HCM Baia Mare. Acolo a devenit pentru a patra oară vicecampioană națională în 2013, câștigând totodată și Cupa României. În august 2015, CSM Bistrița dădea o adevărată lovitură de imagine prin achiziția valorosului pivot Georgeta Diniș-Vârtic. Bistrițeanca a revenit la ea acasă unde a vrut să pună umărul la promovarea clubului ardelean în prima divizie din handbalul feminin.

Haideți să ne amintim puțin parcursul frumos a acestei sportive: anul 2010 a fost perioada care a marcat-o profund deoarece a venit o aventură în străinătate, activând trei sezoane pentru gruparea poloneză Vistal Laczpol Gdynia, cu care a fost campioana Poloniei, dar și câștigătoarea cupei din acea țară. În 2013, bistrițeanca care a pornit treptat de la LPS Bistrița, a revenit în România la clubul băimărean, unde a realizat o performanță de invidiat - tripla istorică: Campionatul, Cupa României și Supercupa.

Cu siguranță, bistrițencele își vor aduna forțele în această perioadă, încercând să formeze un grup unit prin viitoarele cantonamente dispuse de antrenorul Horațiu Pașca. Odată ajunse în primul eșalon valoric nu le va fi ușor fetelor mai tinere, care n-au „dobândit" suficientă experiență, dar jucătoarele puternice care știu cu ce se mănâncă o astfel de întrecere, le vor ajuta pe „micuțele sportive". Dezvoltarea dinamică într-un câmp atletic e enorm de importantă. CSM Bistrița ne-a arătat că e capabilă să producă surprize frumoase, și sperăm ca lotul ardelencelor să fie unul compact, astfel încât toate mecanismele să funcționeze optim. Omogenitatea, rapiditatea, tehnica și maxima concentrare în timpul jocului pot aduce succesul cuvenit.

Picioarele reprezintă un motiv central în handbal, fără rezistență și fără o bună tonifiere, orice echipă va ceda timona în timpul partidei. În consecință antrenamentele montane, înnobilează atletul, îi conferă o bună capacitate de gândire și concentrare când fizicul (corpul) pur și simplu nu mai vrea să continue. Aerul rarefiat de la munte va face ca sportiva respectivă să transpire foarte mult în primele zile ale cantonamentului. Odată cu reglarea problemelor respiratorii, și pregătirea va decurge puțin altfel. De ce am intrat în această zonă a discuțiilor? Pentru a înțelege și mai bine, de câtă muncă și de câtă tragere de inimă și la propriu și la figurat este nevoie pentru a obține o promovare în prima ligă sau pentru a ieși deținătoare a unui trofeu (triplu efort).

Un fost reprezentant al curentului suprarealist în artă afirma următorul lucru: „Sportul e rugăciunea trupului". Numele său e Salvador Dali, iar această vorbă înțeleaptă se potrivește de minune handbalului și sportului în general. Cu o pregătire minuțioasă și cu multă seriozitate se pot realiza lucruri mărețe, așa cum,  bistrițencele au izbutit să promoveze în prima divizie...au avut credință și au perseverat mereu!

Sursa foto: Sportul Bistrițean

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 18 Apr. 2024

Naționala de handbal feminin are grupă dificilă la EURO 2024

 Tragerea la sorți pentru Campionatul European de Handbal 2024 a avut loc la Viena.

Autor: Nicolae Comănescu / 17 Dec. 2023

Franța, campioană mondială la handbal feminin

 La Herning, în Danemarca, finala Campionatului Mondial a fost o confruntare de cinci stele. 

Autor: Mihai Constantin / 13 Dec. 2023

Oficial / Cristina Neagu s-a retras de la echipa națională

 Reacțiile nu au întârziat să apară.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

Xavi continuă alături de FC Barcelona. Starea de spirit s-a schimbat

 Într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, Xavi Hernández, antrenorul Barcelonei, a anunțat decizia de a rămâne în funcție până în vara anului 2025.

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.